ludzie i inspiracje
- Ludzie i inspiracje
15 popisowych świątecznych ciast
Tort kutia, beza Pavlova czy ciasto Red Velvet? W tym roku obok klasycznych deserów stawiamy niecodzienne świąteczne ciasta.
- Ludzie i inspiracje
Co się je w bardzo odległej Galaktyce?
Tuż przed premierą ostatniej części nowej trylogii „Gwiezdnych wojen” sprawdziliśmy, co jedzą bohaterowie wykreowani przez George’a Lucasa.
- Ludzie i inspiracje
5 rozgrzewających napojów na chłody
Jak przetrwać ziąb za oknem i dni krótkie niczym mrugnięcie oka? Gorący kubek wypełniony po brzegi aromatycznym napojem szybko poprawi wam humor.
- Ludzie i inspiracje
Wyniki konkursu marki Kenwood na niebanalny piernik
Nadesłane na konkurs pierniki to prawdziwe dzieła sztuki! Wyłonienie zwycięskich prac było dla nas wielkim wyzwaniem – zobaczcie, które uznaliśmy za najbardziej kreatywne.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze polskie restauracje 2019
Listy najlepszych restauracji według Gault & Millau i Michelin co roku budzą wiele emocji. Polskie restauracje i bary zostały w tym roku wyróżnione w jeszcze jednym prestiżowym przewodniku.
- Ludzie i inspiracje
Kalendarze adwentowe DIY
Znów włączamy świąteczne playlisty, pięknie pakujemy prezenty i wybieramy się na poszukiwania idealnej choinki. Czas zacząć odliczać do świąt!
- Ludzie i inspiracje
QUIZ: Jaką pizzą jesteś?
Jest nieodzownym dodatkiem do każdej imprezy, sprawdza się wybornie na wieczory z przyjaciółmi czy w czasie długich maratonów filmowych – na pizzę każdy moment jest dobry. Sprawdź, z jakim rodzajem włoskiego klasyka łączy cię najwięcej!
- Ludzie i inspiracje
Słone przekąski na wieczór
Przekąski to jasny punkt każdej imprezy. Kiedy goście widzą je z twojego przedpokoju, czasem zapominają ściągnąć buty, a już pochylają się nad obficie zastawionym stołem.
- Zdrowie i rozsądek
Trendy kulinarne na 2020 rok
Świadomość ekologiczna, troska o własne zdrowie, wygoda konsumencka, szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Sprawdźcie, jakie trendy żywieniowe przewidujemy na nadchodzący rok!
- Ludzie i inspiracje
25 słodkich i słonych przekąsek na wieczór z przyjaciółmi
Zestaw przysmaków na spotkanie ze znajomymi przy planszówkach, konsoli lub serialowym maratonie.
- Ludzie i inspiracje
QUIZ: Jakim potworem jesteś?
W ostatni dzień października, wraz z zachodem słońca, na ulice wychodzą potwory z innego świata. Snują się, jakby wstały po bardzo długim śnie i dzwonią do każdych drzwi w poszukiwaniu... słodyczy. Sprawdź, z którym potworem łączy Cię najwięcej!
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Molam
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
10 przepisów na gruszki
Wpadły gruszki do fartuszka? Pora przerobić je na ciasto, podać na obiad, lub chociaż utopić w zupie.
- Ludzie i inspiracje
Rowerem po mieście
Błyskawicznie i w tempie spacerowym. W ochraniaczach i w sukience. Z dzieckiem w przyczepce, z psem u boku i z laptopem w plecaku. Na szosówce i na holenderce. Dla niektórych sezon rowerowy nigdy się nie kończy.
- Ludzie i inspiracje
15 ciast rozgrzewających duszę
Dorodne śliwki kuszą jędrnością, obok rumianych jabłek trudno przejść obojętnie. Z tymi przepisami jesień może być równie gorąca jak pełnia lata.
- Ludzie i inspiracje
15 popisowych świątecznych ciast
Tort kutia, beza Pavlova czy ciasto Red Velvet? W tym roku obok klasycznych deserów stawiamy niecodzienne świąteczne ciasta.
- Ludzie i inspiracje
Co się je w bardzo odległej Galaktyce?
Tuż przed premierą ostatniej części nowej trylogii „Gwiezdnych wojen” sprawdziliśmy, co jedzą bohaterowie wykreowani przez George’a Lucasa.
- Ludzie i inspiracje
5 rozgrzewających napojów na chłody
Jak przetrwać ziąb za oknem i dni krótkie niczym mrugnięcie oka? Gorący kubek wypełniony po brzegi aromatycznym napojem szybko poprawi wam humor.
- Ludzie i inspiracje
Wyniki konkursu marki Kenwood na niebanalny piernik
Nadesłane na konkurs pierniki to prawdziwe dzieła sztuki! Wyłonienie zwycięskich prac było dla nas wielkim wyzwaniem – zobaczcie, które uznaliśmy za najbardziej kreatywne.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze polskie restauracje 2019
Listy najlepszych restauracji według Gault & Millau i Michelin co roku budzą wiele emocji. Polskie restauracje i bary zostały w tym roku wyróżnione w jeszcze jednym prestiżowym przewodniku.
- Ludzie i inspiracje
Kalendarze adwentowe DIY
Znów włączamy świąteczne playlisty, pięknie pakujemy prezenty i wybieramy się na poszukiwania idealnej choinki. Czas zacząć odliczać do świąt!
- Ludzie i inspiracje
QUIZ: Jaką pizzą jesteś?
Jest nieodzownym dodatkiem do każdej imprezy, sprawdza się wybornie na wieczory z przyjaciółmi czy w czasie długich maratonów filmowych – na pizzę każdy moment jest dobry. Sprawdź, z jakim rodzajem włoskiego klasyka łączy cię najwięcej!
- Ludzie i inspiracje
Słone przekąski na wieczór
Przekąski to jasny punkt każdej imprezy. Kiedy goście widzą je z twojego przedpokoju, czasem zapominają ściągnąć buty, a już pochylają się nad obficie zastawionym stołem.
- Zdrowie i rozsądek
Trendy kulinarne na 2020 rok
Świadomość ekologiczna, troska o własne zdrowie, wygoda konsumencka, szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Sprawdźcie, jakie trendy żywieniowe przewidujemy na nadchodzący rok!
- Ludzie i inspiracje
25 słodkich i słonych przekąsek na wieczór z przyjaciółmi
Zestaw przysmaków na spotkanie ze znajomymi przy planszówkach, konsoli lub serialowym maratonie.
- Ludzie i inspiracje
QUIZ: Jakim potworem jesteś?
W ostatni dzień października, wraz z zachodem słońca, na ulice wychodzą potwory z innego świata. Snują się, jakby wstały po bardzo długim śnie i dzwonią do każdych drzwi w poszukiwaniu... słodyczy. Sprawdź, z którym potworem łączy Cię najwięcej!
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Molam
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
10 przepisów na gruszki
Wpadły gruszki do fartuszka? Pora przerobić je na ciasto, podać na obiad, lub chociaż utopić w zupie.
- Ludzie i inspiracje
Rowerem po mieście
Błyskawicznie i w tempie spacerowym. W ochraniaczach i w sukience. Z dzieckiem w przyczepce, z psem u boku i z laptopem w plecaku. Na szosówce i na holenderce. Dla niektórych sezon rowerowy nigdy się nie kończy.
- Ludzie i inspiracje
15 ciast rozgrzewających duszę
Dorodne śliwki kuszą jędrnością, obok rumianych jabłek trudno przejść obojętnie. Z tymi przepisami jesień może być równie gorąca jak pełnia lata.
- Ludzie i inspiracje
10 aromatycznych zup na jesienną chandrę
Kuszą zapachem, cieszą oko i sycą. Przedstawiamy najlepsze zupy na chłodne dni.
- Ludzie i inspiracje
Mecyje – kulinarne wyprawy w przeszłość
Chałka szarlotkowa, sznycle z marchewki czy imitacje kiszki – te i 397 innych przepisów zawarła w swojej książce Fania Lewando, Polka, która w latach 30. w Wilnie otworzyła pierwszą wegetariańską restaurację koszerną. Stołował się w niej ponoć sam Marc Chagall.
- Ludzie i inspiracje
Działka moje hobby
Widok sąsiadów rozmawiających godzinami przy płocie, wymieniających się nasionami i rozsadami, a późnym latem i jesienią przepisami na przetwory był czymś codziennym. Taki obraz rodzinnych ogródków działkowych wynieśliśmy z czasów ich świetności w latach 70. i 80. A jak jest teraz?
- Ludzie i inspiracje
Kolekcjonowanie od kuchni
Z okazji wystawy i aukcji „Sztuka od kuchni”, której patronem jest KUKBUK, pytamy Agatę Szkup i Stefanię Ambroziak z DESA Unicum, jak wygląda współczesny rynek sztuki i jakie warunki trzeba spełnić, by stworzyć własną kolekcję.
- Ludzie i inspiracje
Filmy na koniec lata
Lato ma to do siebie, że kończy się nagle i niespodziewanie – oraz zawsze za szybko. By tęsknota za słonecznymi dniami była lżejsza do zniesienia, przygotowaliśmy dla was zestawienie filmów pomocnych w łagodnym przejściu między sezonami.
- Ludzie i inspiracje
Gotujemy, nie marnujemy
Często nawet nie zwracamy na to uwagi, ale na co dzień wyrzucamy mnóstwo jedzenia.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Ranny Ptaszek
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
10 wytrawnych propozycji do szkolnej śniadaniówki
Kanapki mocy do zjedzenia przed szkolnym treningiem, falafel w tortilli do spałaszowania na przerwie śniadaniowej, placuszki z cukinii na szkolną wycieczkę. Proponujemy 8 wytrawnych przekąsek do szkolnego plecaka.
- Ludzie i inspiracje
Ciekawskie dzieciaki
Zaskakuje artystyczną urodą oraz różnorodnością, podejmuje ważne tematy, które przedstawia w angażujący sposób i z należytą powagą, choć nie stroni od treści traktowanych z przymrużeniem oka. W trzecim numerze ilustrowanego wydania „KUKBUK Dzieciaki” odkrywamy arcyciekawe wątki i dzielimy się nimi z najmłodszymi.
- Ludzie i inspiracje
20 pomysłów na przekąski do szkoły
Proste i zdrowe propozycje na kanapki i przekąski do chrupania na dużej przerwie, nie tylko w szkole.
- Ludzie i inspiracje
Trendy na jesień i zimę 2019/2020 – co będziemy nosić?
Soczysta pomarańcza, czerwona papryka, ciemny cheddar i migdały obsypane cukrem. Ten apetyczny zestaw nawiązuje do najmodniejszych odcieni sezonu jesień/zima, ogłoszonych przez Pantone Color Institute. Trendy kolorystyczne zinterpretowali projektanci Solar w najnowszej kolekcji marki. Zapomnijcie o szarej jesieni!
- Ludzie i inspiracje
15 sposobów na ryby i owoce morza
Ryba na wakacjach to klasyk – bez niej letni wypoczynek smakuje jakby mniej. Profanacja darów morza panierką nie wchodzi w grę. Sprawdźcie, jakie wspaniałe dania można wyczarować z ryb i morskich owoców.
- Ludzie i inspiracje
Z wizytą u Molehill
Solidnie wykonane, przechodzą z rąk do rąk – od początku, bo to wyłącznie ręczna robota, do końca. Zaglądam do żoliborskiego gościnnego domu Molehill, gdzie wespół goszczą twórcy marki, jej odbiorcy i wreszcie – bohaterki: skórzane torby.
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Youmiko
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Etyka w modzie: Mapaya
Zaglądamy do krakowskiego butiku marki Mapaya, by porozmawiać z jej twórczynią Martyną Wilde o modzie, rzemiośle i kulturze oraz o tym, jak dzięki ich połączeniu wspierać lokalnych twórców.
- Ludzie i inspiracje
Codzienność Arety Szpury
Jak uratować świat i nie oszaleć? Zapytaliśmy o to Aretę Szpurę, by sprawdzić, jak żyje w dobie nadciągającej katastrofy i jakie ma sposoby na porządkowanie niełatwej rzeczywistości.
- Ludzie i inspiracje
OBRYS. Odczarowanie obrusu
Zamiast nudnego kawałka tkaniny twórczyni Obrysu Anna Skupińska rozkłada na stole pretekst do rozmowy.
- Ludzie i inspiracje
Maceracja kwiatów i ziół
Kwiat lipy, aromatyczna mięta czy lawenda – podpowiadamy, jak zachować skarby lata na dłużej, a przy okazji zadbać o wygrzaną w słońcu skórę.
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na truskawkowe przysmaki
Jak najlepiej pożegnać sezon truskawkowy? Truskawkami oczywiście. Świetnie smakują z samą śmietaną, ale jeśli poniesie was odrobina fantazji może być tylko lepiej.
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na naleśniki dla dzieci
Marokańskie, owsiane i z dziurkami, puszyste i płaskie jak... naleśnik. Spróbujcie wszystkich!
- Ludzie i inspiracje
Marta Bradshaw: Gościnność zorganizowana
Niektórzy nazywają go Tinderem dla foodies. My przy stole poznajemy ludzi zawodowo, więc o romansach nie myślimy. Za to jako lubiący chodzić w gości, i mieć ich u siebie, chętnie korzystamy z zaproszenia do kuchni, przez którą przewinęło się już 3 tysiące nieznajomych. W ramach – i nie tylko – aplikacji Eataway.
- Ludzie i inspiracje
Vanessa Lewis: Najważniejsze jest śniadanie
Dlaczego warto jak najwcześniej wpuszczać dzieci do kuchni oraz jak smakowite bywa podróżowanie, kiedy dzieci są naszymi przewodnikami opowiada autorka książki „Śniadanka z czterech stron świata”. Teraz żadna wymówka nie jest dobra, aby zrezygnować z pierwszego posiłku dnia.
- Ludzie i inspiracje
Jak radzą sobie rodzinne restauracje?
Wsparcie jest skarbem, odpoczywanie sztuką. Rodzinne biznesy restauracyjne kształtują kulinarny świat. Wspólnymi siłami budują nieduże królestwa i prawdziwe imperia. Sposoby mają różne, ale w jednym są zgodni: kluczem są pracowitość i sympatia do ludzi.
- Ludzie i inspiracje
Ważny jest ferment
O dojrzewaniu w kuchni, eksperymentach ze smakami świata oraz zmianach w warszawskiej gastronomii na przestrzeni ostatnich 30 lat rozmawiamy z Agnieszką i Marcinem Kręglickimi.
- Ludzie i inspiracje
Żonglerka smakiem
Na krakowskim Salwatorze żonglerki są dwie. Jedna obraca w dłoniach kule, kusząc tajemniczym uśmiechem, druga szeroko otwiera drzwi, kusząc zapachem kawy i etykietami najlepszych win naturalnych.
- Ludzie i inspiracje
Wojownik Jamie
Na oczach widzów zabija 150 kurczaków z chowu klatkowego, żeby zademonstrować, jak wątpliwej jakości mięso ląduje na naszych talerzach. W licznych książkach i programach telewizyjnych pokazuje siłę płynącą z różnorodności kuchni etnicznych i demokratyczny charakter jedzenia. Od 20 lat Jamie Oliver namawia do świadomych postaw konsumenckich i gotowania. To w kuchni przecież zapadają ważkie dla kondycji świata decyzje. Także polityczne.
- Ludzie i inspiracje
Jamie Oliver – krótka historia upadku imperium
Złe recenzje, wysyp świetnych restauracji czy aplikacje z ofertą dań na wynos? Co stoi za bankructwem Jamiego Olivera?
- Ludzie i inspiracje
3… 2… 1… start! Odpalamy rakietę z Bronek Longboards
Słońce poczyna sobie coraz śmielej, więc zamiast z zazdrością patrzeć na kalifornijskich chłopaków sunących na longboardach po spadzistych ulicach San Francisco, pędzę na warszawski Mokotów, by z bliska przyjrzeć się cudom wychodzącym spod rąk Piotra Andrzejewskiego aka Bronek Longboards i sprawdzić, czy do wakacji zdążę opanować jazdę na desce.
- Ludzie i inspiracje
Magnus Nilsson ma dość
Nieudane restauracje znikają po cichu. A jak i dlaczego zamykają się te, które odniosły międzynarodowy sukces? Czy wypalenie zawodowe dopada również najlepszych kucharzy?
- Ludzie i inspiracje
Totemy dla miasta i świata
Jak znacząca może być sprawczość sztuki? Duża, a dokładniej wysoka, bo mierząca ponad 8 metrów. Tyle wysokości mają kolorowe instalacje oplatające kolumny w poznańskiej Przystani Sztuki, stworzone przez artystkę Alicję Białą i architekta Iwa Borkowicza. Te współczesne totemy odnoszą się do statystyk, ilustrując sześć wątków kryzysu klimatycznego na Ziemi. I równie wyraziście obrazują to, jak wysoko – znacznie wyżej niż sięga szczyt totemu – pnie się nasza ignorancja dla natury.
- Ludzie i inspiracje
Otwarty Kraków. Z wizytą u Kasi Pilitowskiej
Wielbiciele polskiego dizajnu, poszukiwacze bazarowych skarbów i niestrudzeni odkrywcy śmietnikowych perełek – dziś zabieramy was do Krakowa, by pokazać, jak mieszka Kasia Pilitowska, współwłaścicielka restauracji Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi.
- Ludzie i inspiracje
Owoce na grillu – sztuczki i porady
Zamiast lodów i ciastek lekki letni deser – owoce w paski. Jak je przygotować?
- Ludzie i inspiracje
Zwróć uwagę na mindfulness
Z pozoru brzmi jak mało wymagające zadanie: po prostu bądźmy tu i teraz, nigdzie więcej. Nie rozpraszajmy uwagi, skupmy się na jednej czynności. Mindfulness, trening uważności, jest stary jak świat, choć dopiero teraz odkrywamy jego wartość.
- Ludzie i inspiracje
Historie z piwem w tle
Piwo dla sportowców? A może piwo wędzone, z kawą lub ze śliwką? Takie rzeczy tylko w Browarze Kormoran!
- Ludzie i inspiracje
Michał Woroch: Defenderem przez obie Ameryki
Michał Woroch i Maciej Kamiński jako pierwsi niepełnosprawni podróżnicy na wózkach przejechali samochodem terenowym obie Ameryki, od Ziemi Ognistej po Alaskę.
- Ludzie i inspiracje
Wielkanocny obiad wbrew tradycji
Kochamy tradycyjne smaki, ale czasem mamy ochotę zinterpretować je po swojemu, dodać coś od siebie, odwrócić proporcje. Niech przenikają się aromaty! Niech rozpadają się schematy!
- Ludzie i inspiracje
7 sposobów na niebanalny sernik
Bez sernika nie ma świąt, ale gdy znajdziesz już swój ulubiony przepis to często przestajesz szukać. Oto kilka pomysłów na to jak odświeżyć swój ulubiony przepis na sernik. Albo znaleźć na niego zupełnie nowy sposób.
- Ludzie i inspiracje
Wielkanocny stół inaczej
Święta Wielkanocne tuż-tuż. Przygotowując świąteczną stylizację, uciekamy od żółtych kurczaczków, ceramicznych zajączków i miliona innych wielkanocnych motywów. Pokażemy wam, czym dla nas jest Wielkanoc i jak ją spędzamy.
- Ludzie i inspiracje
Wielkanoc w drodze
W podróży łatwo zapomnieć o bożym świecie. Jeśli jednak towarzyszem wyprawy jest dziecko, pewne kwestie zostaną zauważone i przypomniane z wyprzedzeniem. Tak jest u nas ze świętami. Za każdym razem staramy się je organizować tak, by mały człowiek był zadowolony, duży zaś – nadal zrelaksowany.
- Ludzie i inspiracje
Wiosenne sezonówki
Ekspansja zieleni trwa! Na stołach na dobre rozgościły się wiosenne warzywa – poznajcie te, które o tej porze roku smakują najlepiej.
- Ludzie i inspiracje
Dżentelmeni z Kraju Basków
Żeby poznać kuchnię baskijską, trzeba dostać się do lokalnego txoko. Tam spotykają się mężczyźni, by wspólnie gotować, napić się wina i pogadać. Nie tylko o fenomenie txoko opowiadają Josean Alija, szef kuchni gwiazdkowej restauracji w Bilbao, i Beñat Alonso, executive chef w hotelu Raffles Europejski Warsaw.
- Ludzie i inspiracje
Wege Siostry: roślinne „serowarki”
O modzie na weganizm, pracy w siostrzanym duecie i ulubionych warszawskich restauracjach rozmawiamy z Zuzą i Magdą Rzymanek – właścicielkami firmy Wege Siostry i laureatkami drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca.
- Ludzie i inspiracje
Ceramika dla minimalistów
Jedzenie wyeksponowane na tych minimalistycznych naczyniach z miejsca staje się bardziej apetyczne i fotogeniczne. Ich twórcy inspirują się naturą, wybierają organiczne kształty, z łatwością adaptujące się do otoczenia. Zaglądamy do pracowni ceramicznych, które odpowiadają na potrzeby miłośników minimalizmu.
- Ludzie i inspiracje
Halo, tu twój talerz! Z wizytą u Look At Me Plates
Na pierwszy talerz swawolnym krokiem wkracza kelner, niosąc na tacy musujący koktajl. Dostawiamy drugi talerz, na którym smukła syrena oblewa się rumieńcem. Chyba nie była gotowa na drinka od nieznajomego. Szybko podmieniamy więc syrenę na dwie zamaskowane bandytki. One z pewnością zajmą się i kelnerem, i drinkiem. Witajcie w bajkowym świecie Look At Me Plates!
- Ludzie i inspiracje
Tessa Capponi-Borawska: Z ziemi włoskiej do Polski. Jak podróżują produkty i smaki
Sezonowość to nie kolejna moda, ale konieczność takiego podejścia do jedzenia, by nie powodować uszczerbku w ekosystemie naszej planety. – Jeśli widzę, że pomidor w moim sklepie pochodzi z Hiszpanii, to mogę go nie brać – mówi Tessa Capponi-Borawska.
- Ludzie i inspiracje
Recepta na nostalgię. Znajdź w sobie drapellę!
Wiosna nie wie, co to minimalizm. Kiedy już się rozkręci, zalewa nas obfitością kwiatów i owoców. Choć pewna doza racjonalności jest w życiu niezbędna, dla równowagi potrzebne są też chwile, w których szaleństwo jest cudownym i niegroźnym odstępstwem. W poszukiwaniu odskoczni od minimalizmu zaglądamy do Ewy i Ady z Bodymaps, by zapoznać ich nową koleżankę – Drapellę.
- Ludzie i inspiracje
Na co czekasz tej wiosny?
Wiosna, ach, to ty! – mamy ochotę zanucić, patrząc w kalendarze. Wyczekany pierwszy dzień wiosny nareszcie nadszedł, a my już nie możemy się doczekać… No właśnie! Czego? Sprawdzamy, na co czekają nasi autorzy, współpracownicy i zaprzyjaźnieni twórcy.
- Ludzie i inspiracje
Polska ceramika w służbie dizajnu
Oryginalne formy, wyjątkowe koncepty. Przedstawiamy artystów rzemieślników, którzy kultywują tradycje ceramiczne i upiększają polskie stoły i wnętrza.
- Ludzie i inspiracje
Jakim ziółkiem jesteś?
Zmysłowym lubczykiem, tajemniczym piołunem czy towarzyskim jałowcem, a może rozgrzewającym imbirem?
- Ludzie i inspiracje
Marcin Sołtys: Co to za zupa, która nie klei się na języku?
O kucharzach jednego talerza i trzech stopniach zasmażki opowiada Marcin Sołtys, szef kuchni restauracji Filipa 18 w Krakowie.
- Ludzie i inspiracje
Kwitnące gałęzie
Marzycie o odrobinie ukwieconego sadu we własnym domu? W ramach wiosennego DIY podpowiadamy, jak prostym sposobem wyczarować kwitnące gałęzie.
- Kultura i wiedza
Kino na tarasie
Upalne lato otwiera szeroko okna domów i pełne słońca głowy. Za chwilę zapadnie zmrok i rozpocznie się domowa projekcja filmów na dachu. Pierwsze gwiazdy już widać.
- Ludzie i inspiracje
Ukwiecone przyjęcia
Letnie przyjęcia pachną ciastem z owocami. Postarajmy się o równie aromatyczną i piękną oprawę. Dzięki paru prostym trikom balkon, taras czy łąka za domem staną się prawdziwym zaczarowanym ogrodem!
- Ludzie i inspiracje
Wiosenna równonoc
Kiedy dzień i noc mają dokładnie tę samą długość, a biegun północny przybliża się do Słońca, to znaczy, że wiosna zaczyna swoje panowanie. Przyroda powoli budzi się do życia, czekając na coraz większe dawki światła. Zanim majowe gałęzie ugną się pod ciężarem bzów, pojawiają się delikatne przebiśniegi, krokusy i żonkile, nieśpiesznie przyzwyczajając nasze oczy do kolorów
- Ludzie i inspiracje
Massimo Bottura na polskim Fine Dining Week!
Szef kuchni najlepszej restauracji na świecie będzie gotować w Warszawie.
- Kultura i wiedza
Jak znaleźć idealne rogale świętomarcińskie?
Wokół tradycyjnego wielkopolskiego wypieku narosło ostatnio sporo kontrowersji. Wszystko przez certyfikat nadawany przez cech cukierniczy. Jakie powinny być idealne rogale świętomarcińskie? O to zapytaliśmy Monikę Mądry-Pawlak, właścicielkę Cafe la Ruina i Raj.
- Ludzie i inspiracje
10 jabłkowych przepisów na jesień
Jabłko to jesienią owoc obowiązkowy. Podpowiadamy jak – z jego udziałem – przyrządzić słodkie pyszności i rozgrzewające posiłki.
- Ludzie i inspiracje
Jak pracuje zdun? „Przez okrągły rok, pełną parą”
Po 20 latach przywracania blasku pałacowi w Nakomiadach Joanna Bujarska-Ciszek i Piotr Ciszek wiedzą, że upór i konsekwencja w realizowaniu własnej wizji dają dużo więcej satysfakcji niż droga na skróty.
- Ludzie i inspiracje
Przekąski dla maluchów na wyjazd - bez cukru
Zamiast słodyczy ze sklepu i bladych wafli ryżowych proponujemy kilka smakowitych propozycji przekąsek dla dzieci – w sam raz na letnie spacery.
- Kultura i wiedza
Wegetariańskie grillowanie
Kiełbasa zagryzana chlebem nie jest już szczytem marzeń nawet zatwardziałych mięsożerców. Co to oznacza? Że dania na grilla przechodzą metamorfozę!
- Ludzie i inspiracje
Kuchnia Konfliktu – przez żołądek do tolerancji
Niezwykły lokal na Wilczej poszerza horyzonty, zarówno kulinarne, jak i kulturowe. Jarmiła Rybicka przybliża nam misję Kuchni Konfliktu – projektu, który otwiera serca i napełnia brzuchy w centrum Warszawy.
- Ludzie i inspiracje
Pierwsze kroki w świecie wina. Jak zacząć?
Jak zacząć przygodę ze światem winiarskim, rozwinąć swoją wiedzę i zmysł smaku? Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny „Magazynu Wino”, ma dla debiutantów kilka pożytecznych wskazówek.
- Ludzie i inspiracje
Domowy ogródek: jak zacząć?
Jak zebrać obfity plon z własnego warzywnika, radzi Sławek Sendzielski, ogrodnik KUKBUK-a.
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
Do tego dostęp do KUKBUK-owych niespodzianek.
- Ludzie i inspiracje
Jedzenie na poprawę humoru
Nie tylko czekolada pomaga na smutki. Co jeść, by poprawić sobie nastrój?
- Ludzie i inspiracje
Prezenty z Tchibo nie tylko dla kulinarnych entuzjastów
Zanim w przedświątecznym zabieganiu wyczerpią się pomysły, czym obdarować najbliższych, warto poszukać inspiracji tam, gdzie znajdziemy bogatą ofertę nietuzinkowych prezentów, które zadowolą każdego.
- Ludzie i inspiracje
Merry series, czyli święta w serialach
Świąteczny nastrój podkręcają nie tylko Wham!, Mariah Carey czy „Kevin sam w domu”, ale i grudniowe odcinki specjalne ukochanych seriali.
- Ludzie i inspiracje
5 wigilijnych śledzi
Kilka przepisów na śledzie do wypróbowania w święta. Od klasycznych po egzotyczne.
- Ludzie i inspiracje
Święta w wersji wege
Jak przygotować świąteczne dania, by spróbowali ich również wegetarianie oraz weganie?
- Ludzie i inspiracje
Top 7: polska ceramika pod choinkę
By ułatwić wam wybór świątecznych prezentów, serwujemy listę misternie tworzonego rękodzieła – podanego na talerzu albo w kubku. Oto siedem rodzimych marek wytwarzających ceramiczne i porcelanowe naczynia, które polecają się jako użyteczne i cieszące oko pomysły na gwiazdkę.
- Ludzie i inspiracje
Bombki DIY
Jak zrobić oryginalne bombki z papieru?
- Ludzie i inspiracje
Filmy na święta
Co oglądać, by poczuć klimat świąt?
- Ludzie i inspiracje
Ziarna prawdy
O kawie i jej zaletach napisano już chyba wszystko. Choć dla niektórych jedno wciąż pozostaje tajemnicą – jak to możliwe, aby w małej kapsułce zamknąć jakość kawy z kawiarni?
- Ludzie i inspiracje
Jedzenie na poprawę humoru
Nie tylko czekolada pomaga na smutki. Co jeść, by poprawić sobie nastrój?
- Ludzie i inspiracje
Prezenty z Tchibo nie tylko dla kulinarnych entuzjastów
Zanim w przedświątecznym zabieganiu wyczerpią się pomysły, czym obdarować najbliższych, warto poszukać inspiracji tam, gdzie znajdziemy bogatą ofertę nietuzinkowych prezentów, które zadowolą każdego.
- Ludzie i inspiracje
Merry series, czyli święta w serialach
Świąteczny nastrój podkręcają nie tylko Wham!, Mariah Carey czy „Kevin sam w domu”, ale i grudniowe odcinki specjalne ukochanych seriali.
- Ludzie i inspiracje
5 wigilijnych śledzi
Kilka przepisów na śledzie do wypróbowania w święta. Od klasycznych po egzotyczne.
- Ludzie i inspiracje
Święta w wersji wege
Jak przygotować świąteczne dania, by spróbowali ich również wegetarianie oraz weganie?
- Ludzie i inspiracje
Top 7: polska ceramika pod choinkę
By ułatwić wam wybór świątecznych prezentów, serwujemy listę misternie tworzonego rękodzieła – podanego na talerzu albo w kubku. Oto siedem rodzimych marek wytwarzających ceramiczne i porcelanowe naczynia, które polecają się jako użyteczne i cieszące oko pomysły na gwiazdkę.
- Ludzie i inspiracje
Bombki DIY
Jak zrobić oryginalne bombki z papieru?
- Ludzie i inspiracje
Filmy na święta
Co oglądać, by poczuć klimat świąt?
- Ludzie i inspiracje
Ziarna prawdy
O kawie i jej zaletach napisano już chyba wszystko. Choć dla niektórych jedno wciąż pozostaje tajemnicą – jak to możliwe, aby w małej kapsułce zamknąć jakość kawy z kawiarni?
- Ludzie i inspiracje
Obiad nie tylko od święta
Polędwicę nacieramy rozmarynem a rostbef podajemy z puddingiem – oto przepisy na obiady, które zachwycą gości i domowników.
- Ludzie i inspiracje
Dlaczego chipsy chrupią?
Charles Spence, twórca psychofizyki gastronomii, opowiada o tym, jak manipulowanie kolorem, zapachem, teksturą, a nawet dźwiękiem spożywanego przez nas jedzenia wpływa na jego smak.
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić piernikowe miasteczko?
Sprawdźcie nasz sposób na lukrowane domki z piernika.
- Ludzie i inspiracje
Filmy na poprawę humoru
Dla cierpiących na brak słońca, humoru i niedobór czekolady – filmy, które rozweselą i sprawią, że zapomnicie o wszelkich smutkach.
- Ludzie i inspiracje
Seriale: co oglądać w nadchodzących miesiącach?
Długo wyczekiwane kolejne sezony, premiery, na które warto czekać – sprawdzamy, czego nie można przeoczyć w nadchodzących miesiącach.
- Ludzie i inspiracje
Święta w skali makro
W poszukiwaniu idealnych prezentów świątecznych chodzi o to, żeby pamiętać, komu będziemy je wręczać. Bo czy może być coś lepszego niż dobrze dobrany upominek? Tak! Cała ich masa.
- Ludzie i inspiracje
Na wyjątkowe okazje
Każde przyjęcie rządzi się swoimi prawami, ale jedno jest pewne – zawsze stanowi pewne wyzwanie kulinarne. Wtedy, poza umiejętnościami, przyda się niezawodny sprzęt.
- Kultura i wiedza
Składniki, których nie lubią szefowie kuchni
Traumy z dzieciństwa, niezrozumiałe mody kulinarne, przedziwne przykłady rodem z kuchni regionalnych. Jakie składniki mogłyby nie istnieć dla tych, którzy potrafią ugotować wszystko?
- Ludzie i inspiracje
5 przepisów na buraki
Różowe i pękate zachęcają do kuchennych eksperymentów. Buraki sprawdzą się jako przystawki, dania główne czy w słodkiej wersji śniadaniowej.
- Ludzie i inspiracje
Technika i tradycja
O prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or rozmawiamy z Adamem Chrząstowskim, utytułowanym szefem kuchni i prezydentem Akademii Bocuse d’Or Polska.
- Ludzie i inspiracje
W poszukiwaniu idealnego prezentu
Wybieranie idealnego prezentu niekiedy przypomina grę w poszukiwanie straconego czasu. Jeśli jednak zatrzymamy się na chwilę i pomyślimy o osobie, którą chcemy obdarować, pomysł na doskonały podarunek pojawi się od razu.
- Ludzie i inspiracje
Amaro otwiera kolejną restaurację
Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, już tej zimy otworzy nową restaurację w Zakopanem.
- Ludzie i inspiracje
5 orzechowych deserów na jesień
Karmel oblepia palce, orzechy miło chrzęszczą w zębach, a mózg się cieszy. Oto desery, które dodadzą energii na jesień.
- Ludzie i inspiracje
Pyszna kawa to podstawa!
Trudno wyobrazić sobie poranek bez zapachu świeżo zaparzonej kawy. Jej aromat jest tym, co stawia nas na nogi i pozwala pozytywnie zacząć nowy dzień.
- Ludzie i inspiracje
Język Gaga, czyli dialog między ciałem a umysłem
O tym, jak poprzez taniec nawiązać kontakt z własnym ciałem i pozbyć się bólu, rozmawiamy z Adi Weinberg-Prejną, tancerką specjalizującą się w tańcu współczesnym, choreografką i instruktorką gaga dance.
- Ludzie i inspiracje
3 apetyczne dania z Portugalii
Pomidory posypujemy papryką, zupę zalewamy porto, a pączki smażymy w karmelu. Podpowiadamy, jak wyczarować Portugalię na talerzu.
- Ludzie i inspiracje
To już 30 lat!
Dzisiejsze 30-latki znają te ubrania z szaf swoich mam… i własnych – bo ta modowa opowieść zatacza koło. Poznajcie historię marki, która łączy pokolenia
- Ludzie i inspiracje
10 pomysłów na przekąski na Halloween
Zamiast cukierka słodkie pajęczyny, mumie, nietoperze i główki kosmitów. A może jednak psikus?
- Ludzie i inspiracje
10 wegetariańskich lunchy na jesień
Aromatyczne, kolorowe dania, które nasycą i poprawią humor, nie tylko w chłodniejsze dni.
- Ludzie i inspiracje
5 przekąsek do podjadania podczas seriali
Nadeszła jesień, a wraz z nią długie i chłodne wieczory. To idealny czas na nadrobienie serialowych zaległości. Zobaczcie, jakie smakowite kąski proponujemy do zagryzania filmowych emocji.
- Ludzie i inspiracje
Restaurant Week po raz piąty – zapraszamy do stołu!
Ponad 40 miast z całej Polski, najlepsi szefowie kuchni i trzydaniowe menu – w ramach festiwalu Restaurant Week będziecie mogli spróbować wybornych dań bez nadwyrężania portfela.
- Ludzie i inspiracje
Kawa na przywitanie jesieni
Ile zaspanych par oczu, tyle sposobów na parzenie porannej kawy. Jednym pod ciężarem kawowych sprzętów uginają się kuchenne blaty, innym do szczęścia wystarczy mały ekspres.
- Ludzie i inspiracje
10 przepisów na dynię
Kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnie mnogością możliwości. Najwyższa pora przerobić dynię na hummus, ugnieść z niej gnocchi, lub dodać do porannej kawy.
- Ludzie i inspiracje
Zapomniane odmiany jabłek
Zachwycają smakiem, nęcą jędrną skórką – do łask wracają stare odmiany jabłek. Antonówki, kosztele, szare renety czy sztetyny są niezrównane w polskiej kuchni. Do czego można je wykorzystać?
- Ludzie i inspiracje
TISZ: Festiwal żydowskiego jedzenia
W kuchni żydowskiej łączą się tradycja, przeszłość i przyszłość. Podczas festiwalu kulinarnego TISZ w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin spróbujecie orientalnych dań oraz poznacie historie i znaczenia, które się za nimi kryją.
- Ludzie i inspiracje
10 słodkich przekąsek do szkoły
Raz na jakiś czas w śniadaniówce może znaleźć się coś słodkiego. Proponujemy 12 przekąsek w sam raz do plecaka.
- Ludzie i inspiracje
10 przepisów na koniec sezonu na pomidory
Pachnące, apetyczne, można je dodać do wszystkiego – podajemy sprawdzone przepisy na końcówkę sezonu pomidorowego.
- Ludzie i inspiracje
5 śliwkowych przepisów na jesień
Idealnie nadają się do obiadów na słodko oraz apetycznych deserów, lubią się z cynamonem i orzechami, a po upieczeniu kuszą wyjątkowym aromatem. Sprawdźcie nasze przepisy na obłędne dania ze śliwkami.
- Ludzie i inspiracje
QUIZ: Jakim grzybem jesteś?
Pysznią się wśród leśnego runa albo chowają pod mchem i czapką igliwia – jesienią grzyby mają swój czas. Dorodny borowik, niepozorny rydz, a może czerwieniejący muchomor? Sprawdź, z którym gatunkiem grzyba łączy cię najwięcej!
- Ludzie i inspiracje
10 rozkosznych czekoladowych przepisów
Czekolada sprawdza się doskonale w każdym wydaniu. Z owocami, karmelem lub obficie obsypana orzechami. Poznajcie nasze przepisy na pachnące czekoladą popołudnia.
- Ludzie i inspiracje
13 miejsc na wspólne gotowanie
Wspólne gotowanie to doskonały pomysł na spędzenie czasu w gronie przyjaciół lub firmową imprezę integracyjną. Dokąd się wybrać, by w przyjaznej atmosferze przygotować dania, potem je zjeść, a jednocześnie uczyć się sztuki kulinarnej?
- Ludzie i inspiracje
20 przepisów na jesienne smaki
Dla smakoszy, miłośników korzennych przypraw i tych, dla których hygge to motto każdego dnia. Przedstawiamy menu idealne na początek jesieni – przepisy na pyszne i kolorowe dania. Niech gotowanie rozpali waszą wyobraźnię!
- Ludzie i inspiracje
20 przepisów na koniec lata
Jak wykorzystać sezonowe warzywa i owoce do poprawy nastroju na przełomie sezonów? Przetestujcie nasze menu, dzięki któremu letnie smaki zostaną z wami jeszcze przez chwilę. Zapraszamy na ucztę końca lata.
- Ludzie i inspiracje
Współczesny ojciec od kuchni
Współczesny tata nie wstydzi się przytulać, okazywać miłość i troskę. Tradycyjny podział ról w rodzinie i przypisanych im obowiązków coraz częściej zastępuje zdroworozsądkowa, partnerska relacja. Z jakimi wyzwaniami i oczekiwaniami zatem wiąże się dzisiejsze ojcostwo?
- Ludzie i inspiracje
5 minut w kuchni: Wiệtnam
Odwiedzamy zawodowych kucharzy w ich domowych kuchniach. Rozmawiamy pięć minut – tyle ile gotuje się jajko na twardo. Pytamy o to, czy i jak gotują w domu, co lubią jeść i jakie produkty zawsze mają w szafkach.
- Ludzie i inspiracje
Gotujemy, nie marnujemy
Często nawet nie zwracamy na to uwagi, ale na co dzień wyrzucamy mnóstwo jedzenia.
- Ludzie i inspiracje
Co mówi pies? Jak prawidłowo interpretować psi język
Bywają niesforne i nieposłuszne. Raz je wychwalamy, raz narzekamy na nie. Jednak czy potrafimy także słuchać naszych psiaków? O tym rozmawiamy z Piotrem i Zofią, behawiorystami, którzy o psach wiedzą (prawie) wszystko.
- Ludzie i inspiracje
Lunchbox na każdy dzień
Najczęściej produkty o danej barwie odzwierciedlają aktualną porę roku. Zimą w pojemniku króluje biel, wiosną róż, latem czerwień i zieleń, jesienią zaś odcienie czerwieni i złoto. Poznajcie bento– japońską sztukę przygotowywania lunchboxów*.
- Ludzie i inspiracje
Fine Dining Week po raz siódmy – rezerwujemy stoliki!
Oszczędzacie zawartość portfela, ale nie szczędzicie kubków smakowych? W ramach Festiwalu Sztuki Restauracyjnej możecie skosztować dań najlepszych polskich szefów kuchni w wyjątkowo kuszących cenach. W programie pięciodaniowe zestawy serwowane w 11 miastach. Rezerwacje na Fine Dining Week trwają.
- Ludzie i inspiracje
Dzikie restauracje
W lesie, w sadzie, na łące. Latem dzikie restauracje tworzone przez miłośników przyrody i dobrej kuchni mają swoje pięć minut. Przedstawiamy najciekawsze z nich.
- Ludzie i inspiracje
Radio Kapitał
Kiedy zewsząd atakują nas obrazy, wolimy słuchać i mówić – i to mądrze. Komuna Warszawa i Fundacja Bęc Zmiana zainicjowały działalność społecznościowego radia internetowego. Współtworzyć może je każdy. O oddolnej inicjatywie tworzenia stacji kulturalnej Radio Kapitał opowiada jego współtwórczyni Zofia Janina Borysiewicz.
- Ludzie i inspiracje
10 sposobów na łososia
Sushi i roladki zostawmy tradycjonalistom. Poznajcie nasze przepisy na niebanalne potrawy z łososiem w roli głównej.
- Ludzie i inspiracje
Gaga w operze
Z Natalią Iwaniec spotykamy się w Krakowie. Tancerka i nauczycielka gagi, na co dzień mieszkająca w Londynie, od kilku tygodni prowadzi pod Wawelem próby do spektaklu. Sprawdzamy, nad czym tu pracuje i kiedy będzie można zobaczyć efekty.
- Ludzie i inspiracje
Italia do zjedzenia
Do napisania książki zainspirował go komentarz na Facebooku. Bartek Kieżun opowiada nam o drodze, jaką przebył od pierwszej podróży do Toskanii, przez bloga, aż po książkę o… Portugalii.
- Ludzie i inspiracje
Niki Segnit: Sztuka gotowania
Świat spotyka się w kuchni na poziomie lokalnym, ale globalny aspekt gotowania pozwala wyodrębnić grupy przepisów i gotować z fantazją niczym włoska nonna – przekonuje brytyjska pisarka kulinarna Niki Segnit, autorka rewolucyjnych książek: „Leksykonu smaków” oraz najnowszej „Sztuki gotowania”.
- Ludzie i inspiracje
10 pomysłów na letnie śniadania
Weekendowe wakacyjne śniadanie mogłoby trwać w nieskończoność. Z talerzem i filiżanką porannej kawy łatwo przewędrować z łóżka na balkon czy do ogrodu…i z powrotem.
- Ludzie i inspiracje
7 przepisów na posiłki na plaży
Rodzicom małych surferów i małych syrenek podpowiadamy co spakować do piknikowego plażowego koszyka.
- Ludzie i inspiracje
Trend zero waste jest dla uprzywilejowanych
Zbierając materiały do książki „Na marne”, Marta Sapała była pewna, że zobaczy szokujące obrazy w rodzaju tych, które lubią publikować media. Odkryła, że nie mówią one zbyt wiele o polskiej rzeczywistości. Dlaczego wyrzucamy i gdzie leży granica odpowiedzialności za ten problem?
- Ludzie i inspiracje
10 przepisów na apetyczne pomidory
Nabrzmiałe od soków, dojrzałe pełnią lata – pomidory mają teraz najwięcej smaku i wartości odżywczych.
- Ludzie i inspiracje
Bób – jedzcie zanim zniknie!
To ostatni dzwonek, żeby zaopatrzyć się w torebkę bobu. Albo dwie. Zanim jeden z naszych ulubionych strączków zniknie z bazarków i targowisk sprawdźcie co pysznego można z niego przyrządzić.
- Ludzie i inspiracje
10 przepisów na sałatki
Dla głodnych i tych na diecie, dla kuchennych obiboków i tych, którzy lubią wyzwania – wypróbujcie nasze przepisy na letnie sałatki.
- Ludzie i inspiracje
Nie ma wojny, jest Pokój
W wizualnym chaosie i ulicznej kakofonii warszawskiej Woli kryje się miejska oaza, przypominająca domek na drzewie. To otwierany sezonowo – w tym roku po raz piąty z rzędu – Pokój na lato, czyli letni pawilon kulturalno-rekreacyjny Muzeum Powstania Warszawskiego. Portret pokojowiczów, którzy korzystają z zielonego schronu i przyczyniają się do tworzenia stołecznej opowieści, nakreśla jego pomysłodawczyni i najpiękniejsza urzędniczka, jaką przyszło mi poznać, Agnieszka Szulejewska.
- Ludzie i inspiracje
Do góry brzuchem, czyli piknikowe lenistwo
Patrzeć godzinami w niebo, rysować patykiem na piasku, wsłuchiwać się dłużej niż przez chwilę w szum drzew i śpiew ptaków. Potrafimy się jeszcze tak pięknie nudzić? Nasze naturalne pragnienia, tłumione na co dzień całą masą bodźców, odradzają się szczęśliwie latem. Jak je pielęgnować i spełniać?
- Ludzie i inspiracje
Grill z charakterem
Wakacje to najlepszy czas na pikniki, wycieczki, przyjęcia w ogrodzie i oczywiście wspólne grillowanie. Kiedy jednak temperatury przekraczają 30 stopni, nasze podniebienia domagają się nowych, lżejszych wersji imprezowych klasyków.
- Ludzie i inspiracje
Maliny na śniadanie
7 pomysłów na malinowe śniadania na każdy dzień tygodnia!
- Ludzie i inspiracje
Christopher Kostow: Robię swoje, z gwiazdkami czy bez
O polskich korzeniach, niełatwych początkach w gastronomii i Instagramie rozmawiamy z Christopherem Kostowem – jednym z najmłodszych na świecie zdobywców trzech gwiazdek Michelin i członkiem prestiżowego Samsung Club des Chefs
- Ludzie i inspiracje
Wieczór we włoskim stylu
Macie ochotę poczuć włoski klimat, ale urlop nie wchodzi w grę? Jeśli wy nie możecie jechać do Italii, niech Italia zawita w waszym domu! Zaproście przyjaciół, przygotujcie pyszne, proste jedzenie i cieszcie się ucztą we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na dania z kwiatów
Kwitną, pachną i czarują kolorami. Gdy już się na nie napatrzycie, zerwijcie i zjedzcie!
- Kultura i wiedza
6 (jadalnych) prezentów dla gości weselnych do zrobienia w domu
Sezon ślubny w pełni. Jeśli macie w planach uroczystość własną lub kogoś bliskiego, sprawdźcie nasze propozycje na drobne upominki dla gości.
- Ludzie i inspiracje
Lato zamknięte w słoiku
Jeśli robić przetwory, to najlepiej latem! W tym roku próbujemy zawekować, co się da – kisimy kiełki, borówki przerabiamy na konfiturę, a płatki róży na słodki przecier.
- Ludzie i inspiracje
Tropikalne smaki, kwieciste pragnienia
Smak w równym stopniu dotyczy jedzenia, jak mody. Fantasia i Femi Stories to marki, które wiedzą o tym doskonale. Łącząc kreatywne moce, kuszą egzotycznymi połączeniami owoców z kwiatami, zwiastującymi nadejście lata i nowy sezon zarówno na talerzach, jak i w garderobie.
- Ludzie i inspiracje
5 sposobów na jagody
Jeśli uwielbiacie jagody, ale nie macie na nie innego pomysłu niż jagodzianki – przychodzimy z pomocą!
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na letnie batony
Co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, domowe batony!
- Ludzie i inspiracje
Czym nakarmić tatę?
Gdy byliście dziećmi, zabierali was na lody, smażyli jajecznicę i brawurowo podrzucali naleśniki. Teraz pora się odwdzięczyć.
- Ludzie i inspiracje
8 przepisów na sentymentalne wakacyjne dania z dzieciństwa
Świeże drożdżówki, knedle ze śliwkami czy leniwe? Smak którego wakacyjnego dania wspominacie z łezką w oku?
- Ludzie i inspiracje
5 sposobów na młode ziemniaki
Prostota jest kluczem do sukcesu, ale na szczęście zwykły ziemniak ma wiele twarzy.
- Ludzie i inspiracje
U źródeł smaku
Czasem, by stworzyć coś nowego, trzeba się cofnąć o krok, wrócić do początku, do źródeł. Z okazji premiery wody Żywiec Zdrój zamkniętej w przepięknej szklanej oprawie, marka zaprosiła siedmioro wybitnych szefowych i szefów kuchni z całej Polski do miejsca narodzin produktu – w Beskid Żywiecki, by poznali jego smaki oraz wyjątkową atmosferę i duszę.
- Ludzie i inspiracje
Zupy na ochłodę. 5 pomysłów na chłodnik
Zupa na zimno to odwieczny przyjaciel wakacyjnych posiłków, a my możemy dać się ponieść fantazji w fazie przyrządzania.
- Ludzie i inspiracje
Pokój na lato
Jeśli sądzicie, że synonimem stołecznych wakacji jest Wisła, skierujcie miejski kompas na Wolę. W tej zawładniętej przez biurowce dzielnicy rozwija się bezpretensjonalna kulturalna przestrzeń z „pokojem” w nazwie. Konotacje z serdeczną, domową atmosferą są jak najbardziej słuszne.
- Ludzie i inspiracje
Grillujemy co się da! 5 pomysłów na dania z grilla
Na naszym grillowaniu każdy jest mile widziany! Najedzą się miłośnicy mięsa i weganie, ci, którzy lubią zjeść ostro, i zwolennicy łagodniejszych smaków. A dla kochających słodkości – deser prosto z rusztu.
- Ludzie i inspiracje
Co zabrać na piknik?
Myślicie: piknik – widzicie łąkę, koc w kratę i wiklinowy kosz. Czyli standard. A jak zorganizować piknik z prawdziwego zdarzenia? Podpowiadamy!
- Ludzie i inspiracje
Dziewczyny z wypiekami
O cukierniczej pasji, radzeniu sobie z wpadkami i sposobach na słodkie dekoracje rozmawiamy z Agatą Stankiewicz i Małgorzatą Nagat, gospodyniami programu „Dziewczyny z wypiekami”.
- Ludzie i inspiracje
Gotuj jak millennials
O zwyczajach kulinarnych millennialsów i tym, jak przekładają się one na proces projektowy, rozmawiamy z projektantami Aną Relvão i Gerhardtem Kellermannem przy okazji wystawy Samsung 24hr. Kitchen podczas Milan Design Week i towarzyszącego mu Fuorisalone.
- Ludzie i inspiracje
Paweł Rodaszyński: Kultura koktajlbaru
O kulturze koktajlowej rozmawiamy z właścicielem nagradzanego El Koktel i jedynym na świecie zwycięzcą krajowych edycji prestiżowych konkursów barmańskich – Bacardi Legacy Global Cocktail Competition Poland i World Class Cocktail Festival – w jednym roku.
- Ludzie i inspiracje
Bukiety - sposoby na wydłużenie świeżości kwiatów
To bardzo prosty i piękny gest – podarować kwiaty. Mimo że nie jest to trwały prezent, dla wielu ma wyjątkowe znaczenie i mówi dużo więcej niż słowa.
- Ludzie i inspiracje
Słodkie prezenty na Dzień Matki
W Dzień Matki nie żałujemy cukru i nie liczymy kalorii! Nie żałujemy też czasu na własnoręczne przygotowanie słodkich prezentów. Maminy uśmiech na pewno nam to wynagrodzi!
- Ludzie i inspiracje
Szparagowa rozpusta. 5 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce z bok choy czy sauté – zawsze zachowują klasę. Szparagi wkraczają na salony!
- Ludzie i inspiracje
Laila Gohar: Formując smak
O wspierającej roli technologii w nadawaniu kształtu pomysłom oraz o tym, jak sztuka może przełamywać bariery między ludźmi, rozmawiamy podczas Milan Design Week i towarzyszącego mu Fuorisalone z food dizajnerką Lailą Gohar.
- Ludzie i inspiracje
Niezbędnik piknikowo-grillowy
Przygotowania do sezonu czas zacząć! Sprawdźcie, co wziąć na piknik i BBQ
- Kultura i wiedza
5 dań z grilla, których musicie spróbować
Rzeczpospolita grillowa w maju rozgrzewa ruszt. Co powinno na niego trafić? Sprawdźcie nasze typy.
- Ludzie i inspiracje
Historie z piwem w tle
Piwo dla sportowców? A może piwo wędzone, z kawą lub ze śliwką? Takie rzeczy tylko w Browarze Kormoran!
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na mazurka
Na wielkanocnym stole królują trzy świateczne wypieki: baba, sernik i oczywiście mazurek. Na każde z ciast można znaleźć wiele sposobów.
- Ludzie i inspiracje
5 sposobów na jajka
Królują na wielkanocnych stołach, zawsze eleganckie i pełne uroku. Choć cenimy ich klasyczną wersję, w tym roku dodamy im nieco ekstrawagancji. Czas na jajka!
- Ludzie i inspiracje
Niezwykły żywot Alaina Ducasse’a
Mistrz francuskiej kuchni, zdobywca 21 gwiazdek Michelin, właściciel 23 restauracji i jeden ze stu najbardziej wpływowych ludzi świata. Kim jeszcze jest Alain Ducasse?
- Zdrowie i rozsądek
Paweł Światczyński: Wielkie akcje podnoszą na duchu, ale szanujmy jedzenie wszędzie, gdzie się da
Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week, tym razem ruszyła pod hasłem „Szanuj jedzenie”. W jaki sposób restauracje mogą pomóc ograniczyć marnowanie żywności i jak ocalić tony resztek przed zmarnowaniem? Zapytaliśmy o to współtwórcę festiwalu Pawła Światczyńskiego.
- Ludzie i inspiracje
Wegańskie cukiernictwo bez tajemnic
Roślinne desery to nie tylko sorbety i ciasta z warzyw. Pracownia cukiernicza Zielony Talerz od lat z powodzeniem weganizuje tradycyjne polskie słodkości i kremowe lody.
- Ludzie i inspiracje
Za mazurem baby sznurem
W Święta Wielkanocne liczą się tylko pełne kształty. Duże, okrągłe baby walczą o miejsce z wystrojonymi mazurkami. Kiełbasy oszałamiają zapachem. Tylko jajka nic nie muszą, one wiedzą, że bez nich świąt nie będzie.
- Ludzie i inspiracje
Siadamy do stołu
W Święta Wielkanocne rządzi stół. To on wyznacza porządek dnia, karmi i dostarcza wzruszeń.
- Ludzie i inspiracje
Nowy KUKBUK.pl!
Nareszcie jest! Pełna barw, szybsza i przyjaźniejsza w użytkowaniu wersja KUKBUK.pl. Bardzo długo przygotowywaliśmy się do chwili, w której mogliśmy się nią podzielić. Nowe otwarcie świętowaliśmy pierwszego dnia wiosny – udając się na redakcyjne wagary, by celebrować i świętować nowy rozdział w historii portalu.
- Ludzie i inspiracje
Nie bądź zielony! Kwiaciarnie i pracownie roślinne, które warto obserwować
W tych pracowniach kwiaciarskich próżno szukać celofanu, sizalu i innych krzykliwych dodatków odwracających uwagę od tego, co najpiękniejsze i najistotniejsze – kwiatów.
- Ludzie i inspiracje
Kwiaty są piękne!
Ukwiećmy Warszawę! Okazja, by zaczerpnąć roślinnych inspiracji, nadarzy się w najbliższą sobotę w Centrum Praskim Koneser, gdzie odbędą się targi, warsztaty i spotkania pod hasłem „Kwiaty są piękne!”.
- Ludzie i inspiracje
Ruszają Targi Książki Dziecięcej Przecinek i Kropka
Czytanie jest super! Zwłaszcza gdy znajdzie się odpowiednią lekturę. Jak spośród bogatej oferty książek dla dzieci wybrać te najbardziej wartościowe? Najlepiej zaufać ekspertom.
- Ludzie i inspiracje
Karmiąc ludzi, daję im szczęście
O miłości do jedzenia, zapomnianych warzywach i zero waste rozmawiamy z Piotrem Kucharskim – gospodarzem programu „Kucharskiego pomysł na kuchnię” na kanale Kuchnia+
- Ludzie i inspiracje
Nespresso Talents. Konkurs filmowy dla każdego
Anna Zoll – laureatka zeszłorocznej edycji – opowiada o tym, jak konkurs odmienił jej życie. Do 25 marca można zgłaszać się do tegorocznej edycji.
- Ludzie i inspiracje
Laurent de Bremaeker: Dieta zaczyna się w głowie
Wiosna sprzyja podejmowaniu decyzji o zmianach, także tych dotyczących diety. Jednak informacji o tym, co i jak jeść, jest tyle, że trudno połapać się w tym, co sprawi, że nasz organizm zyska na zdrowiu, sile i energii. Którym opiniom ufać i po jakie produkty sięgać? Pytamy Laurenta De Bremaekera, eksperta w dziedzinie zdrowego żywienia i założyciela Żywej Kuchni, o jego sposób na dobre żywienie.
- Ludzie i inspiracje
Horoskop
Wiosna pełna niespodzianek? A może stabilizacja i zapuszczanie korzeni? Pełny rozkwit czy powolny wzrost? Sprawdźcie, co los szykuje dla was na kolejne miesiące.
- Ludzie i inspiracje
Jakim ziółkiem jesteś?
Zmysłowym lubczykiem, tajemniczym piołunem czy towarzyskim jałowcem, a może rozgrzewającym imbirem?
- Ludzie i inspiracje
Małgosia Minta: Kiedyś robiłam bałwanki z twarogu i krokodyla z ogórka
Jej księgozbiór liczy ponad tysiąc książek. Wśród nich jest ta pierwsza, wyjątkowa, z której uczyła się gotować. Z niej też czerpała inspiracje do tworzenia ogórkowych krokodyli. Nam Małgosia Minta zdradza, jak książki kucharskie zmieniły jej życie.
- Ludzie i inspiracje
Kwitnące gałęzie
Marzycie o odrobinie ukwieconego sadu we własnym domu? W ramach wiosennego DIY podpowiadamy, jak prostym sposobem wyczarować kwitnące gałęzie.
- Kultura i wiedza
Kino na tarasie
Upalne lato otwiera szeroko okna domów i pełne słońca głowy. Za chwilę zapadnie zmrok i rozpocznie się domowa projekcja filmów na dachu. Pierwsze gwiazdy już widać.
- Ludzie i inspiracje
Ukwiecone przyjęcia
Letnie przyjęcia pachną ciastem z owocami. Postarajmy się o równie aromatyczną i piękną oprawę. Dzięki paru prostym trikom balkon, taras czy łąka za domem staną się prawdziwym zaczarowanym ogrodem!
- Ludzie i inspiracje
Marcin Popielarz w Warszawskim Sznycie
Czym zachwycił nas szef Białego Królika i finalista S.Pellegrino Young Chef 2019 podczas kolacji w Warszawie?
- Ludzie i inspiracje
Wiosenna równonoc
Kiedy dzień i noc mają dokładnie tę samą długość, a biegun północny przybliża się do Słońca, to znaczy, że wiosna zaczyna swoje panowanie. Przyroda powoli budzi się do życia, czekając na coraz większe dawki światła. Zanim majowe gałęzie ugną się pod ciężarem bzów, pojawiają się delikatne przebiśniegi, krokusy i żonkile, nieśpiesznie przyzwyczajając nasze oczy do kolorów
-
Jak zrobić naturalne kosmetyki? DIY od Hagi Cosmetics!
Szczypta chemii, odrobina natury i sporo dobrych chęci. To wystarczy, by w domowym zaciszu przygotować w pełni ekologiczne i przyjazne dla skóry naturalne kosmetyki.
-
Darmowa dieta od NFZ. Sprawdziliśmy, jak to działa
Państwo postanowiło wspomóc Polaków w zmianie nawyków żywieniowych. Ruszył portal, który opracuje jadłospis dobrany do naszych potrzeb!
- Ludzie i inspiracje
DIY z Tartarugą: minimakatka na ścianę
Wiktoria Podolec i Jadzia Lenart z Tartarugi z myślą o czytelnikach KUKBUK-a przygotowały prostą instrukcję, jak własnoręcznie zrobić tkaninę dekoracyjną na ścianę. Może to być idealny prezent dla kogoś bliskiego, a na jej zrobienie wystarczy jeden wieczór.
-
Mikrodomy w zgodzie z naturą. Jak będziemy mieszkać w przyszłości?
Uznana za jedną z najbardziej wpływowych osób na świecie Li Edelkoort, zajmująca się prognozowaniem trendów, ogłosiła koniec epoki indywidualizmu. Podkreśliła, że współczesny człowiek chce być niewidoczny, anonimowy, wręcz nudny. W przypadku domów oznacza to ograniczone do minimum funkcje i formę zlewającą się z otoczeniem.
-
Maria Przybyszewska: Idę po swoje
Marysia Przybyszewska, fotografka z wykształcenia, szefowa kuchni z pasji i zamiłowania. Jest samoukiem z wyjątkiem kilku miesięcy spędzonych na stażu w słynnej kopenhaskiej Nomie. Jej autorskiego wegańskiego menu, już niebawem będziemy mogli skosztować w Opasłym Tomie.
- Kultura i wiedza
Dom dwóch szefów
Nadine Redzepi mówi bez ogródek - na gotowaniu w domu znam się lepiej niż Rene. On prowadzi jedną z najlepszych restauracji na świecie, ona dom pełen ciepłej, kobiecej energii.
- Kultura i wiedza
10 pysznych sposobów na wiosenne poranki
Omlet, granola, koktajl, a może grzanki? Wybór nie będzie łatwy!
- Ludzie i inspiracje
Laurki z cukru
Pamiętacie co zawsze mówiły nasze mamy, kiedy dawaliśmy im ręcznie wykonaną laurkę? Najlepsze prezenty to te, które zrobimy sami.
- Ludzie i inspiracje
10 pomysłów na jesienne śniadania
Na pogodę i niepogodę – ciepłe, pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. W jesienny poranek najwięcej energii doda śniadanie na bazie zbóż. Polecamy nasze ulubione przepisy!
- Ludzie i inspiracje
Pierwsze kroki w świecie wina. Jak zacząć?
Jak zacząć przygodę ze światem winiarskim, rozwinąć swoją wiedzę i zmysł smaku? Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny „Magazynu Wino”, ma dla debiutantów kilka pożytecznych wskazówek.
- Ludzie i inspiracje
10 pomysłów na obiady dla dzieci
Dla jadków i niejadków - obiadowe klasyki, które posmakują każdemu.
- Ludzie i inspiracje
Kultowa rzecz: fotel Chierowskiego
Co ma wspólnego klubokawiarnia Anno Domini 1965 i rzeczywistość XXI wieku? Meble! Te z połowy ubiegłego stulecia znów wypełniły lokale i mieszkania, a ich ponowna popularność oraz jakość projektów pozwalają je umieścić w czołówce polskiego wzornictwa.
- Ludzie i inspiracje
Kultowa rzecz: śledziówki Drostów
Przez pierwsze dekady XIX wieku wykorzystywano prasowane szkło głównie po to, by imitować kryształy. Prym wiedli Szwedzi, po piętach deptali im Amerykanie i… Polacy. To właśnie my w latach 70. stworzyliśmy przedmiot, który dziś elektryzuje kolekcjonerów.
- Ludzie i inspiracje
Przemysław Sendzielski: Do supermarketu chodzę w celach poznawczych
Założyciel sklepu Rano Zebrano o tym, dlaczego warto czekać na sezonowe produkty
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić las w słoiku?
Znamy prosty przepis na las rosnący na kuchennym parapecie: wystarczy słoik, ziemia, trochę mchu i paproci.
- Ludzie i inspiracje
Robert Trzópek: Ludzie mają dość jedzenia byle czego
Właściciel i szef kuchni restauracji Bez Gwiazdek zdradza, dlaczego postanowił zostać jurorem w konkursie KUKBUK Poleca 2017.
- Ludzie i inspiracje
Piotr Paradowski: wraca meblościanka, boazeria i lastriko
Czy wnętrze restauracji może zdecydować o jej sukcesie? Rozmowa z twórcą szeroko komentowanych projektów krakowskich restauracji Karakter i Zenit.
- Zdrowie i rozsądek
Agnieszka Mielczarek: Kluczem do sukcesu są jelita
Czym się różni chudnięcie po czterdziestce od zrzucania zbędnych kilogramów w wieku 20 czy 30 lat?
- Ludzie i inspiracje
Sabrina Ghayour: Wiele spraw jest skomplikowanych, jedzenie powinno być proste
W ekskluzywnym wywiadzie dla KUKBUK-a autorka książek o kuchni perskiej radzi, jak niewielkim kosztem uzyskać spektakularne efekty.
- Ludzie i inspiracje
Gastronomia po brexicie – kto będzie pracował na wyspach?
Eryk Bautista, szef kreatywny londyńskiej sieci Bao, uważa, że bez emigrantów nie będzie brytyjskiej kuchni.
- Ludzie i inspiracje
Wegan Nerd poleca: 5 wegańskich deserów dla początkujących
Najszybsze i najprostsze desery – nie tylko dla roślinożerców.
- Ludzie i inspiracje
Kasia Burzyńska: stresuję się tylko w kuchni.
Zawsze musi mieć przepis. Nie tylko w trakcie gotowania, lecz także w życiu.
- Ludzie i inspiracje
Domowy ogródek: jak zacząć?
Jak zebrać obfity plon z własnego warzywnika, radzi Sławek Sendzielski, ogrodnik KUKBUK-a.