Kukbuk
Kukbuk

Niezwykły żywot Alaina Ducasse’a

Mistrz francuskiej kuchni, zdobywca 21 gwiazdek Michelin, właściciel 23 restauracji i jeden ze stu najbardziej wpływowych ludzi świata. Kim jeszcze jest Alain Ducasse?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Karierę w gastronomii zaczynał jako 16-latek. Kiedy miał lat 27 jako jeden z pięciu pasażerów przeżył katastrofę lotniczą, by kilkanaście lat później zostać jednym z najbardziej znanych kucharzy na świecie. Choć jest ikoną francuskiej kuchni, a prezydent Jacques Chiracodznaczył go Orderem Narodowym Legii Honorowej, zrzekł się obywatelstwa Francji i na własne życzenie został Monakijczykiem. Jest właścicielem 23 restauracji w różnych zakątkach globu, założycielem kilku szkół kulinarnych i zdobywcą 21 gwiazdek Michelin. Magazyn Forbes umieścił go na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie. Mistrz nie osiada na laurach – wciąż szuka, podróżuje i wyznacza nowe standardy w sztuce kulinarnej. 

Kim jest Alain Ducasse i w jakie jeszcze niespodzianki obfituje jego niezwykła biografia? Odpowiedzi na te pytania odkryjemy podczas filmowego spotkania wokół kuchni francuskiej w Kinie Muranów. Już w najbliższy piątek w ramach inicjatywy FILMS for FOOD zostanie zaprezentowany film dokumentalny pt. „Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" w reżyserii Gilles’a de Maistre’a. Twórcy przez dwa lata towarzyszyli słynnemu kucharzowi, filmując sceny z jego życia prywatnego i zawodowego. Pragnęli uchwycić kwintesencję jego życiowej i kulinarnej filozofii, ukazać niezwykłą pasję, osobowość oraz bezustanny pęd ku rozwojowi. Po filmie będziecie mogli zgłębić temat fenomenu Ducasse’a i francuskiej kuchni podczas dyskusji z ekspertami: Justyną Adamczyk – redaktorką naczelną Gault&Millau Polska, Michelem Moranem – ambasadorem kuchni francuskiej w Polsce i właścicielem Bistro de Paris oraz Arkadiuszem Wilamowskim, szefem kuchni restauracji Chłodna 15 by Wilamowski.

Spotkanie wokół kuchni francuskiej FILMS for FOODS odbędzie się w piątek 12 kwietnia o 19:30 w warszawskim Kinie Muranów. Bilety można kupić na stronie internetowej kina. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk