Kukbuk
Kukbuk
hummus z dynią, hummus z pieczoną marchewką, domowy hummus, jak zrobić hummus, hummus idealny, hummus dyniowy, zdrowy hummus, pasta do chleba, kuchnia libańska

20 przepisów na jesienne smaki

Dla smakoszy, miłośników korzennych przypraw i tych, dla których hygge to motto każdego dnia. Przedstawiamy menu idealne na początek jesieni – przepisy na pyszne i kolorowe dania.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Ula Demczuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Pora na ostateczne pożegnanie z latem i jego smakami. Pora otworzyć pękate słoiki z przysmakami mijającego roku, sięgnąć po długo oczekiwane dynie i grzyby, nacieszyć podniebienie rozgrzewającymi kremowymi zupami. Proponujemy kilka przepisów, dzięki którym łatwo zapomnicie o jesiennej słocie.

śniadnie

gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami, gofry gryczane, bezglutenowe gofry, śniadanie bez glutenu, śniadanie na słodko, gofry bezglutenowe, karmelizowane jabłka

Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami >>

Trudno wyobrazić sobie jesień bez smaku i zapachu prażonych jabłek. W naszej propozycji – w wersji karmelizowanej, z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej i rozgrzewającego kardamonu – stanowią świetne towarzystwo dla bezglutenowych gofrów gryczanych. Słodkie śniadanie albo podwieczorek po długim jesiennym spacerze – brzmi jak plan na weekend!

masło orzechowe, domowe masło orzechowe, masło z nerkowców, masło z orzechów ziemnych, dodatek do kanapek, jak zrobić masło orzechowe, przepis Monika Walecka, Gotujebolubi

Masło orzechowe >>

Krem z prażonych orzechów bez cukru świetnie sprawdzi się jako pożywny dodatek do jesiennych posiłków. Przechowujcie go w lodówce do tygodnia i śmiało dodawajcie do najróżniejszych potraw – owsianek, naleśników, ale też do kanapek czy sosów.

Owsianka z karmelizowanymi gruszkami i orzechami

Owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi >>

Gruszka karmelizowana w brązowym cukrze z dodatkiem soku z cytryny idealnie dopasuje się do kremowej owsianki na mleku. Podana z orzechami włoskimi i ze szczyptą korzennych przypraw, to szybkie i sycące śniadanie, idealne w krótkie jesienne poranki.

socca z pesto i serem, placek z mąki z ciecierzycy, danie bezglutenowe, pizza bezglutenowa, szybki obiad, dieta bezglutenowa, pizza z serem, ciecierzyca, placek z ciecierzycy, szybka pizza

Socca z cukinią i jabłkiem >> 

Socca, czyli chrupiący placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem. Zapieczony z cukinią i jabłkiem, jest znakomitą bezglutenową alternatywą dla pizzy czy focaccii. Znaczna zawartość roślinnego białka sprawi, że świetnie sprawdzi się jako pożywna przystawka lub przekąska do pracy i szkoły.

Humus z dyni z pieczonymi marchewkami >>

Pieczona dynia skrada nasze serca w każdej odsłonie. Dołączona do humusu, nadaje aromatycznej paście słodki charakter. Upieczone jednocześnie marchewka i chrupiąca ciecierzyca, natka pietruszki, sezam, szczypta słodkiej papryki – te dodatki wniosą znane smaki na kolejny poziom.

zupa

Krem pomidorowy z pieczoną papryką >>

Krem z pieczonych czerwonych warzyw to maksimum smaku dojrzałych pomidorów i nieco dymnego aromatu pieczonej papryki. Upieczone warzywa zblendujcie do waszej ulubionej konsystencji, dodajcie sól himalajską i bazylię i cieszcie się lekką wersją smaków późnego lata.

francuska zupa cebulowa, zupa cebulowa, grzanka z serem, co do zupy, dodatki do zupy, kuchnia francuska

Francuska zupa cebulowa >>

Trudno wyobrazić sobie chłodne jesienne popołudnia bez rozgrzewającego smaku gęstej zupy cebulowej. Z dodatkiem białego wina, doprawiona czarnym pieprzem i tymiankiem, jest marzeniem każdego zmarzniętego spacerowicza. Dodatkowo – co równie istotne – jest świetnym pretekstem do przygotowania grzanek z serem.

zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem, zupa dyniowa, krem z dyni, zero waste, jak nie marnować jedzenia, co z resztek chleba, rozgrzewająca zupa krem, zupa krem, danie z resztek

Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem na zakwasie >>

Kiedy już znudzi wam się klasyczny krem z dyni, spróbujcie tej nieco pikantnej wersji z dodatkiem chleba na zakwasie i powideł śliwkowych. Przygotowanie zupy zacznijcie od podsmażenia cebuli, czosnku i imbiru. Do aromatycznej mieszanki dodajcie dynię hokkaido, bulion i przyprawy. Na koniec zblendujcie do pożądanej konsystencji i podajcie z prażonymi pestkami dyni.

zupa krem z dyni, krem z dyni, wegańska zupa dyniowa, zupa dyniowa na ostro, zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym, szybka zupa, szybki obiad, danie jednogarnkowe, rozgrzewający obiad, co z dyni

Krem dyniowy z mlekiem kokosowym >>

Klasyczny krem z dyni piżmowej lub hokkaido z mleczkiem kokosowym, czyli „mała czarna” na nawet najbardziej eleganckie obiady wegańskie. Mleczko kokosowe sprawi, że zupa będzie kremowa i lekka w smaku, a dodane już po rozlaniu do misek, stworzy apetyczny, zachęcający do jedzenia wzór.

Reklama
zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

Zupa z soczewicy z morelami >>

Idealna propozycja dla wszystkich, którzy lubią zupy, ale nie czują się po nich nasyceni. Słodko-pikantna zupa z korzennymi przyprawami to wzorowa przedstawicielka kremów, stanowiąca źródło porządnej porcji lekkostrawnego roślinnego białka. Czerwona soczewica dostarczy też witamin z grupy B i K oraz innych mikro- i makroskładników.

obiad

grzybowe creme brulee, wytrawne creme brûlée, kuchnia francuska, creme brulee, grzyby, co z grzybów, danie z grzybami, obiad z grzybami, przekąski na przyjęcie

Grzybowe crème brûlée >>

Rozpustna, słona wariacja na temat słynnego francuskiego deseru. Smażone z szalotką, czosnkiem i tymiankiem świeże grzyby, zapieczone z masą jajeczną i z dodatkiem parmezanu, to prosta w przygotowaniu potrawa, która sprawdzi się równie dobrze w roli małego obiadu, jak przystawki przed elegancką kolacją.

placki z cukinii i marchewki, placki z cukinii, placki warzywne, placki z warzyw, placki,

Placki z cukinii z marchewką i natką pietruszki >>

Są dania, do których wracamy przy każdej nadarzającej się okazji. Placki z cukinii i marchewki zdecydowanie do nich należą – szybkie i łatwe w przygotowaniu, są niezastąpionym klasykiem letnich i wczesnojesiennych lunchów, obiadów i kolacji. Podajcie je z jogurtowym dipem i ze świeżą natką pietruszki – czołowym roślinnym źródłem żelaza.

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem >>

Mimo że owoce jesiennych grzybobrań kojarzą się głównie ze śmietanowym sosem kurkowym i z zupą borowikową, polecamy dać im szansę również w wersji azjatyckiej. Podduszone z winem ryżowym i usmażone w woku z kapustą pak choi, są świetną bazą inspirowanego Dalekim Wschodem posiłku. 

Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>

Wczesna jesień to ostatni moment w roku, żeby cieszyć się cukinią przyrządzoną na wszystkie możliwe sposoby. Frytki z cukinii z piekarnika w serowej panierce to soczysty i niskotłuszczowy odpowiednik ziemniaczanej przekąski. Po upieczeniu frytek posypcie je solą i podajcie z jogurtowo-majonezowym dipem.

szybki obiad dla dzieci

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>

W tej wersji meksykańskiego dania łączymy klasyczne składniki – indyka, szpinak i stopioną mozzarellę – z dynią pieczoną z dodatkiem tymianku i suszonych płatków chili. Jej charakterystyczny słodki posmak wprowadza do potrawy jesienny klimat, a konsystencja nadaje daniu przyjemną kremowość.

bakłażany z orzechami włoskimi, faszerowany bakłażan, sakiewki bakłażanowe, kuchnia arabska, kuchnia izraelska, przekąska na imprezę, lekka kolacja, wegańskie przekąski, wegański obiad

Bakłażany z orzechami włoskimi >>

Jeśli bliskie wam są orientalne smaki, takie jak baba ghanoush czy humus, z pewnością przypadną wam do gustu te roladki z bakłażana. Masa z orzechów, czosnku, kolendry i kurkumy świetnie uzupełnia się smakiem i konsystencją z plastrami smażonego bakłażana. Tę wegańską przystawkę serwujcie ze świeżą kolendrą i z ziarnami granatu.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk