Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Podcast KUKBUK-a Odcinek pierwszy: Na koktajl

Jak zmieniają się polskie i światowe koktajlbary? Po jakie drinki sięgać, by nie wyjść na ignoranta? Na czym polega sztuka mieszania alkoholi? Posłuchajcie premierowego podcastu KUKBUK-a o polskiej scenie koktajlowej.

Tekst: redakcja

Ilustracja: Martyna Cybuch


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Zdjęcie Pawła Rodoszyńskiego: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

W pierwszym, premierowym odcinku podcastu magazynu KUKBUK Ania Czajkowska, redaktor prowadząca KUKBUK.pl, wraz ze swoimi gośćmi przygląda się rodzimej scenie koktajlowej i temu, jak ewoluował świat polskich koktajli od lat 90. do dzisiaj. 

Rozmawiamy o wyzwaniach stojących przed barmanami i właścicielami barów oraz o tym, co skłoniło topowych polskich barmanów, by zawodowo zająć się mieszaniem koktajli. Gośćmi podcastu są Patryk Le Nart, założyciel i dyrektor Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, Hubert Olczak, pasjonat koktajli, juror konkursów i właściciel BackRoom Bar w Warszawie, Patryk Kowalski, współtwórca warszawskiego koktajlbaru Woda Ognista, oraz Paweł Rodaszyński, właściciel El Koktel.

Podcastu możecie posłuchać na Spotify lub iTunes

Realizacja: Studio Plac

Podcast został nagrany w BackRoom Bar w Warszawie.

Reklama
Patryk Le Nart, dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów stojący na tle baru.

Patryk Le Nart

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, w której 17-letniej historii przeszkolił ponad 11 tysięcy barmanów. Właściciel Bar Catering i portalu barowego MojBar.pl, na którego potrzeby zrealizował ponad 100 filmów instruktarzowych.

Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w Szkole zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Współtwórca oraz sędzia techniczny konkursów barmańskich w stylu klasycznym i flair. Autor i bohater artykułów prasowych. Występujący w roli eksperta w audycjach radiowych i telewizyjnych. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce ich kolekcji.

Hubert Olczak, właściciel BackRoom Bar w Warszawie, stojący na tle baru, w tle butelki najlepszych alkoholi.

Hubert Olczak 

Jego przygoda z koktajlami zaczęła się 10 lat temu, kiedy rozpoczął pracę w Bacardi-Martini Polska. Kontynuował ją, pracując w Pernod Ricard Polska. W tym czasie współtworzył jeden z najbardziej znanych konkursów barmańskich w Polsce – Absolut Shake It Up – oraz zasiadał w jury polskiej edycji konkursu Havana Club Cocktail Grand Prix 2012. Wizyty w najlepszych barach Europy, które początkowo były tylko częścią wyjazdów służbowych, oraz udział w licznych szkoleniach barmańskich sprawiły, że koktajle stały się jego pasją i zainspirowały go do odwiedzenia wszystkich 50 najlepszych barów świata (nad czym intensywnie pracuje). Energia poznawanych ludzi i miejsc była dla niego impulsem do tego, by w październiku 2018 roku otworzyć w Warszawie BackRoom Bar. Swoje koktajlowe odkrycia dokumentuje na instagramie @hubertolczak

Patryk Kowalski, współtwórca warszawskiego cocktail baru Woda Ognista, ambasador i trener Master Craft Academy, stojący na tle baru, w tle narzędzia barmańskie i butelki alkoholu

Patryk Kowalski 

Współtwórca warszawskiego cocktail baru Woda Ognista, ambasador i trener Master Craft Academy, wykwalifikowany barman, zwycięzca i finalista najbardziej prestiżowych konkursów barmańskich w kraju i za granicą. Ponad 13 lat doświadczenia w branży F&B na stanowiskach: barman, manager, bar consultant. Uczestnik licznych międzynarodowych szkoleń z globalnymi markami w Szkocji, Szwecji, Francji, Włoszech, Niemczech, Czechach, Rosji, Wielkiej Brytanii i USA. 

Paweł Rodaszyński, właściciel baru El Koktel podczas pracy w barze, nalewa zrobiony przez siebie koktajl do kieliszka

Paweł Rodaszyński

Paweł Rodaszyński – za barem pracuje od 2007 roku.  W 2014 wraz z przyjacielem Mateuszem Szuchnikiem otworzył w Warszawie projekt barowy pod nazwą El Koktel, który już po pół roku działalności otrzymał wyróżnienie BAR ROKU 2015 w kategorii ‘Najlepszy Bar Koktajlowy’ w Polsce. Przedsięwzięcie zostało uwzględnione przez magazyn Brief w zestawieniu 50 najbardziej kreatywnych biznesów 2016 roku. Paweł jest jedynym na świecie zwycięzcą krajowych edycji najbardziej prestiżowych konkursów barmańskich w jednym roku – Bacardi Legacy Global Cocktail Competition Poland i World Class Cocktail Festival. Z wielką pasją realizuje projekty konsultingowe oraz szkolenia. Prywatnie wielki fan reportażu i biegów przeszkodowych.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk