Kukbuk
Kukbuk
szef kuchni Senses (fot. materiały prasowe Senses)

Najlepsze polskie restauracje 2019

Listy najlepszych restauracji według Gault & Millau i Michelin co roku budzą wiele emocji. Polskie restauracje i bary zostały w tym roku wyróżnione w jeszcze jednym prestiżowym przewodniku.

Tekst: Maciej Kostrzewa

Zdjęcie główne: materiały prasowe Senses

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Gault & Millau, Michelin50 Best Discovery to trzy przewodniki, w których wyróżnione zostały najlepsze polskie restauracje i bary. Niekwestionowanymi liderami polskiego świata kulinarnego okazały się warszawskie restauracje Senses i Atelier Amaro oraz działająca w Nałęczowie Water & Wine. Wszystkie trzy otrzymały w żółtym przewodniku Gault & Millau cztery czapki, czyli najwyższe możliwe wyróżnienie. Znalazły się również na liście 50 Best Discovery, która zestawia największe odkrycia gastronomiczne z całego świata. Senses figuruje na niej z dopiskiem „zmysłowe doświadczenie”, co doskonale oddaje oryginalny charakter i filozofię prowadzonej przez Andreę Camastrę kuchni. Z kolei restauracja Water & Wine została określona jako „ekskluzywna i awangardowa”. Senses i Atelier Amaro zatrzymały dodatkowo swoje gwiazdki Michelin. Ten sukces dla Water & Wine był jednak nieosiągalny ze względu na to, że twórcy czerwonego przewodnika odwiedzają w Polsce tylko restauracje w Warszawie i Krakowie.

Gwiazdowa restauracja w Polsce(fot. materiały prasowe Senses)

fot. materiały prasowe Senses

Przewodnik po najlepszych Polskich restauracjach

Gault & Millau - Żółty Przewodnik 2020

25 listopada w Warszawie odbyła się premiera polskiego wydania przewodnika Gault & Millau. Ponad 50-letnia tradycja tego prestiżowego zestawienia najlepszych lokali gastronomicznych na świecie sprawia, że restauratorzy, dziennikarze kulinarni i wszyscy amatorzy jedzenia niecierpliwie czekają na tę publikację. Z jednej strony wpływa na renomę restauracji, z drugiej – odkrywa przed czytelnikami nowe, nieznane miejsca, które warto odwiedzić. Szczególnie że w tegorocznej edycji przewodnika poszerzona została kategoria „pop”, w której wyróżniane są dostępne dla wszystkich nieformalne lokale.

Premierze towarzyszyło wręczenie nagród polskim szefom kuchni. Darek Barański, który odpowiada za restaurację Warszawska i Szóstka, został uznany za najlepszego szefa kuchni. Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu otrzymał tytuł Szefa Jutra, a Rafał Kowalczyk ze Starego Domu w Warszawie – Najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej. Za najlepszą szefową kuchni uznano Flavię Borawską z Opasłego Tomu w Warszawie. W kategorii „młody talent” zwyciężył Rafał Grzegorzek, który po zakończeniu pracy w restauracji Dekompresja przejmie stery w Dworzysku.

W całej Polsce nagrodzonych zostało aż 640 restauracji, choć większość z nich działa w dużych miastach. Dla porównania inspektorzy Michelin oceniają tylko restauracje z Warszawy i Krakowa. Oprócz nagrodzonych czterema czapkami Atelier Amaro, Senses i Water & Wine sporo polskich restauracji – co nas także ogromnie cieszy – otrzymało trzy czapki. Są to: A Nóż Widelec, Acquario, Aruana, Bez Gwiazdek, Biały Królik, Chłodna 15 by Wilamowski, Copernicus, Dyletanci, jadka, L’enfant Terrible, Mennicza Fusion, Mercato, Muga, N31, Nolita, Oskoma, Plato, Rozbrat 20, Salto, Sztuczka, Trzy Rybki oraz Wodna Wieża.

Reklama

Plakiety Michelin 

Choć na czerwony przewodnik musimy poczekać do przyszłego roku, już teraz wiemy, kto z warszawskiej sceny kulinarnej zasłużył na Plakietę Michelin – niekwestionowany symbol jakości, który pozwala gościom restauracji rozpoznać najbardziej prestiżowe lokale.

Za najlepsze warszawskie restauracje uznane zostały Atelier Amaro i Senses – obydwie nagrodzono gwiazdką Michelin. Tuż za nimi uplasował się Amber Room, wyróżniony czterema kompletami sztućców Michelin – za wyjątkowy wystrój, doskonałą jakość obsługi i niepowtarzalną atmosferę. W tym prestiżowym zestawieniu pojawiły się trzy nowe lokale: Bez Gwiazdek, Chłodna 15 by Wilamowski oraz Europejski Grill w hotelu Raffles Europejski. Z warszawskiej listy restauracji wyróżnionych przez Michelin zniknęły natomiast AleGloria, Delizia, Merliniego 5, Salto, Strefa i Tamka 43.

Nowe Polskie miasto na mapie przewodnika Michelin?

Plakiety Michelin zostały rozdane również w Krakowie. Tam najwyższym wyróżnieniem były trzy komplety sztućców, które przyznano dwóm restauracjom: Copernicus i Trzy Rybki. Choć na razie komitet Michelin ocenia wyłącznie restauracje z Krakowa i Warszawy, wiele osób ma nadzieję, że otwarcie restauracji Arco w Gdańsku spowoduje, że do przewodnika zostaną włączone również najjaskrawsze punkty na kulinarnej mapie Trójmiasta. Restaurację Arco prowadzi jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie – Paco Pérez. Prowadzone przez niego restauracje zlokalizowane są w największych miastach Europy i dotychczas zostały wyróżnione 5 prestiżowymi gwiazdkami przewodnika Michelin.

50 Best Discovery

Lista 50 Best Discovery to zupełnie nowe zestawienie najciekawszych lokali gastronomicznych z całego świata, które powstało jako dopełnienie rankingu The World’s 50 Best. Nas może cieszyć fakt, że znalazło się na niej aż pięć polskich restauracji i barów! Oprócz wymienionych już Senses, Atelier Amro i Water & Wine w zestawieniu znalazły się także Warszawska restaurcja Dyletanci oraz koktajlbar The Roots.

Wszystkim wyróżnionym restauracjom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk