Prosecco: instrukcja obsługi
Szampan jest być może najsłynniejszym winem musującym świata, ale to prosecco dzierży dziś prym popularności.
Szampan jest być może najsłynniejszym winem musującym świata, ale to prosecco dzierży dziś prym popularności.
Jeszcze dekadę temu polskie wino można było zakupić u ledwie kilkunastu producentów. Dziś ich liczba zbliża się do pół tysiąca!
Łączenie wina i jedzenia staje się wyzwaniem w kontekście prostych, codziennych potraw.
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
Stereotypy i półprawdy w świecie wina. O tym, z czym się dziś mierzą polscy sommelierzy opowiada Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021.
Wiedeń od lat króluje w rankingu najlepszych „miast do życia”. Jest tradycyjny i ultranowoczesny zarazem – zarówno jeśli chodzi o architekturę i sztukę, jak i o gastronomię oraz wino.
Najciekawsze wine bary i mniej formalne miejsca na wino w stolicy Austrii polecają Inka Wrońska i Tomasz Prange Barczyński.
Nasz narodowy owoc jest gastronomicznie uniwersalny. Doceńmy to i w poszukiwaniu inspiracji rozglądajmy się z ciekawością po świecie.
Te trzy banalne z pozoru produkty to podstawa europejskiej cywilizacji.
Co się kryje pod tajemniczymi określeniami na etykietach włoskich win? Czym jest Indicazione Geografica Tipica, a o czym mówią kupującemu słowa Denominazione di Origine Controllata? Co lepiej smakuje? Riserva czy superiore?
Na jakie winne miejscówki warto zwrócić uwagę w stolicy? Poniżej pięć sprawdzonych warszawskich adresów na wieczór przy winie. Uwaga - wybór subiektywny.
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
Wyniki wielkiego testu pączków redakcji KUKBUK-a i jej zdalnych korespondentów.
Poznań wyrasta na polską stolicę nowoczesnej kuchni. Miejsc z energią, w których szefowie kuchni wyczarowują z lokalnych składników zachwycające autorskie propozycje, jest tu sporo. Te najlepsze poleca przewodnik Michelin.
Oto jeszcze jeden powód, by przyjechać na Podhale: w Kościelisku, tuż za rogatkami Zakopanego, można jednocześnie rozkoszować się widokiem na Tatry i fine diningiem na wysokim poziomie.
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
„Kulinarne Oscary”, czyli słynne gwiazdki Michelin, trafiły w tym roku do trzech polskich restauracji. Co takiego mają w sobie krakowska Bottiglieria 1881, poznańska Muga i warszawska Nuta, że otrzymały te najważniejsze w branży kulinarnej wyróżnienia?
Coraz więcej mówi się o tym, że szybko zmieniająca się rzeczywistość, przebodźcowanie i nadmiar codziennych obowiązków mają negatywny wpływ na nasze życie. Jak znaleźć w tym wszystkim równowagę, wygospodarować czas dla siebie, a co najważniejsze – dać odpocząć głowie?
Szampan jest być może najsłynniejszym winem musującym świata, ale to prosecco dzierży dziś prym popularności.
Jeszcze dekadę temu polskie wino można było zakupić u ledwie kilkunastu producentów. Dziś ich liczba zbliża się do pół tysiąca!
Łączenie wina i jedzenia staje się wyzwaniem w kontekście prostych, codziennych potraw.
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
Stereotypy i półprawdy w świecie wina. O tym, z czym się dziś mierzą polscy sommelierzy opowiada Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021.
Wiedeń od lat króluje w rankingu najlepszych „miast do życia”. Jest tradycyjny i ultranowoczesny zarazem – zarówno jeśli chodzi o architekturę i sztukę, jak i o gastronomię oraz wino.
Najciekawsze wine bary i mniej formalne miejsca na wino w stolicy Austrii polecają Inka Wrońska i Tomasz Prange Barczyński.
Nasz narodowy owoc jest gastronomicznie uniwersalny. Doceńmy to i w poszukiwaniu inspiracji rozglądajmy się z ciekawością po świecie.
Te trzy banalne z pozoru produkty to podstawa europejskiej cywilizacji.
Co się kryje pod tajemniczymi określeniami na etykietach włoskich win? Czym jest Indicazione Geografica Tipica, a o czym mówią kupującemu słowa Denominazione di Origine Controllata? Co lepiej smakuje? Riserva czy superiore?
Na jakie winne miejscówki warto zwrócić uwagę w stolicy? Poniżej pięć sprawdzonych warszawskich adresów na wieczór przy winie. Uwaga - wybór subiektywny.
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
Wyniki wielkiego testu pączków redakcji KUKBUK-a i jej zdalnych korespondentów.
Poznań wyrasta na polską stolicę nowoczesnej kuchni. Miejsc z energią, w których szefowie kuchni wyczarowują z lokalnych składników zachwycające autorskie propozycje, jest tu sporo. Te najlepsze poleca przewodnik Michelin.
Oto jeszcze jeden powód, by przyjechać na Podhale: w Kościelisku, tuż za rogatkami Zakopanego, można jednocześnie rozkoszować się widokiem na Tatry i fine diningiem na wysokim poziomie.
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
„Kulinarne Oscary”, czyli słynne gwiazdki Michelin, trafiły w tym roku do trzech polskich restauracji. Co takiego mają w sobie krakowska Bottiglieria 1881, poznańska Muga i warszawska Nuta, że otrzymały te najważniejsze w branży kulinarnej wyróżnienia?
Coraz więcej mówi się o tym, że szybko zmieniająca się rzeczywistość, przebodźcowanie i nadmiar codziennych obowiązków mają negatywny wpływ na nasze życie. Jak znaleźć w tym wszystkim równowagę, wygospodarować czas dla siebie, a co najważniejsze – dać odpocząć głowie?
Walentynki, czas miłosnych uniesień. Święto zakochanych rozbudza uczucia i sprzyja marzeniom, by przeżyć coś wyjątkowego. Podpowiadamy, gdzie szukać wrażeń z ukochaną osobą.
Jeden brzeg Apulii opływa Morze Adriatyckie, drugi Morze Jońskie. Przez jej środek płynie zaś morze primitivo.
Kupując bilety na Sycylię, nuciłam motyw przewodni z „Białego Lotosu”, a w głowie jak mantra dźwięczało mi zdanie: „Leave the gun, take the cannoli”. Jednak nie dla filmowych tropów jechałam na wyspę, a dla uniesień kulinarnych.
Stuletnie krzewy i rzadkie odmiany winorośli, mikroklimat i historie o powrotach na ziemie przodków – sprawdzamy, co sprawia, że wina z Kastylii i León smakują tak wyjątkowo.
Ośmiornica po galisyjsku to typowe danie w leżącym na północnym zachodzie Hiszpanii regionie. Ale kuchnia Galicii ma wiele do zaoferowania nie tylko wielbicielom owoców morza.
Z Lizbony ruszamy na północ, by poznać często omijany przez turystów region Centro – pełen winnic i surferskich spotów. Odwiedzimy najstarszy uniwersytet w Portugalii, kamienne wioski położone wśród gór i przepełnioną street artem Covilhę.
Z okazji premiery piątej części bestsellerowego cyklu „Odetchnij od miasta” rozmawiamy z jej autorami – Pawłem Gaikiem i Moniką Stolarską – którzy szukających wytchnienia zaprosili w polskie góry.
Na późnowiosenne i letnie upały proponujemy wam lody z najlepszych warszawskich lodziarni. Gdzie w stolicy zjemy najsmaczniejsze lody?
Galeria Mokotów udowadnia, że centrum handlowe to idealne miejsce nie tylko na zakupy, ale również na przyjemny wieczór pod znakiem rozrywki, dobrego jedzenia i miłych spotkań.
W czasie pandemii wielu Polaków w obliczu trudności z wyjazdem za granicę dostrzegło, że także w naszym kraju można znaleźć mnóstwo atrakcji turystycznych. Wśród nich pojawiła się zupełnie nowa forma wypoczywania – enoturystyka, czyli turystyka winiarska.
Łódź to miasto nieoczywiste – również jeśli chodzi o kulinaria. Razem z Magdą Klimczak aka Dare to Cook sprawdzamy, gdzie w Łodzi można dobrze zjeść.
Ten niepozorny kraj skrywa wiele skarbów – wśród nich przepis na boski omlet, który może się okazać najlepszym, jakiego spróbowaliście w swoim życiu. Na krótką wycieczkę do Belgii zaprasza Aleksander Szojer.
Wyjście poza utarte szlaki prowadzi często do zaskakujących odkryć. W wypadku Pienin są nimi bajeczne widoki i górskie szlaki na (niemal) wyłączność, a także smakowite dania kuchni słowackiej.
Kołobrzeg może się kojarzyć typowo wakacyjnie, z nadmorskim kurortem, jednak smażona ryba to tylko jedna z tutejszych kulinarnych opcji. Razem z Magdą z Bzdurnie zwiedzamy miasto tropem najciekawszych kołobrzeskich restauracji, lodziarni i kawiarni.
Poznajcie tajne adresy lokalsów i foodiesów! Oto 10 restauracji – w różnych częściach świata – w których zjedliśmy najlepsze posiłki w życiu.
Jak może wyglądać miasto przyszłości? Nie trzeba wróżyć z kart, by się tego dowiedzieć. Wystarczy wybrać się do Wiednia.
Warszawa nigdy nie śpi – również pod względem kulinarnym. To miasto stale poszukuje nowych smaków. I co najważniejsze – ciągle je znajduje!
Wiosna to najweselszy czas w kuchni. Wymęczeni przednówkową monotonią smaków, z poczuciem ulgi porzucamy zimowe zapasy i przyciężkie potrawy. Teraz liczą się zieleń, lekkość i chrupkość!
Ciao Basia, czyli Basia Kruk, trend reasercherka i najbardziej kolorowa dziewczyna Instagrama, zabiera nas na spacer po Krakowie. Jeśli kochacie klimatyczne miejsca pełne nasyconych barw, inspirujące i ożywcze – zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia – ten przewodnik jest dla was.
Kieliszek albo cała butelka, klasyczne białe lub intrygujące pomarańczowe, do posiłku albo solo. Wino ma różne oblicza, a pite w przyjaznych wnętrzach, smakuje jeszcze lepiej. Oto, gdzie w Poznaniu napijecie się rieslinga i „naturalsów”.
Oferta kulinarna Gdyni z każdym rokiem jest coraz atrakcyjniejsza. Podpowiadamy, które restauracje i kawiarnie odwiedzić podczas pobytu w tym mieście.
Nadziewane, składane, chrupiące, a przede wszystkim smaczne i pożywne – takie właśnie są placki rodem z Ameryki Łacińskiej.
Brunch jako posiłek, ale też weekendowy sposób na spędzenie czasu, zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Wybraliśmy sześć stołecznych lokali, które serwują najlepszy brunch.
Smak to jedno, ale pięknym wnętrzem także można nakarmić zmysły. Odwiedzamy magiczne, niepowtarzalne cukiernie, w których można skosztować wyjątkowych słodkości.
Jeśli kuchnia wielkopolska kojarzy wam się z ziemniakami, czyli pyrami, to trop jest jak najbardziej trafny, jednak gastronomiczna mapa Poznania jest zdecydowanie bardziej otwarta na świat. Szanuje lokalność, ale chętnie zerka też do kuchni azjatyckiej i włoskiej, czerpie z tradycji cukiernictwa i stawia na rośliny. Zobaczcie, gdzie w Poznaniu dobrze się najeść i napić!
Gdzie zarezerwować stolik, żeby razem z ukochaną osobą przeżyć rozkosze podniebienia?
Jeśli marzymy o podróży z kawą w tle, jednym z pierwszych krajów, o których pomyślimy, z pewnością będą Włochy. Czym się charakteryzuje włoska kultura picia kawy?
Australijczycy kochają kawę! Jeśli wziąć pod uwagę popularność tego napoju na całym świecie, nikogo nie powinno to dziwić. Zaskoczyć może natomiast to, jak do picia kawy podchodzą na co dzień.
Przewodnik dla tych, którzy mają rozdarte serce – nie znoszą tłumów, pseudogóralszczyzny i wszechobecnej tandety, ale Zakopane darzą niezmiennie gorącym uczuciem.
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
Na turystycznej mapie Polski wciąż jest mnóstwo miejsc, które warto odkryć zimą. Podpowiadamy, gdzie warto pojechać w zimie, co zabrać ze sobą na zimowy wyjazd w góry, i zdradzamy, gdzie uwielbiamy wypocząć zimą w Polsce.
W imponującej przestrzeni dawnego Browaru Haberbuscha i Schielego życie toczy się przez całą dobę. Podpowiadamy, gdzie umówić się tu na randkę lub na rodzinne spotkanie albo zrobić sobotnie zakupy.
W tokajskim regionie winiarskim powstają jedne z najsmaczniejszych alkoholi w Europie. Ale północny wschód Węgier warto odwiedzić nie tylko dla jego słynnych win. Sprawdźcie, co robić w Tokaju i okolicach!
Burčak, lekko sfermentowany moszcz winny, jest kwintesencją ulotności – codziennie smakuje inaczej, a skosztować go można tylko na przełomie lata i jesieni na Morawach.
Przedstawiamy dzielnicę, która z coraz większą odwagą wkracza na warszawską scenę kulinarną. Mieszkańców stolicy i turystów przyciąga eklektyczną zabudową, a wielbicieli smacznego jedzenia – lokalami, w których można naprawdę dobrze zjeść. Sprawdzamy, jak dziś smakuje Wola.
Wrocław zaskakuje różnorodnością swojej sceny kulinarnej. W stolicy Dolnego Śląska spróbujecie dań z całego świata, zarówno w ich tradycyjnej odsłonie, jak i w wersji roślinnej. Podpowiadamy, które wrocławskie restauracje odwiedzamy najchętniej!
Browary Warszawskie to miejsce na mapie miasta, które ostatnio wzbudza najwięcej zainteresowania. Nic dziwnego – przywrócono świetność ważnego fragmentu stolicy, w którego historię chętnie wsłuchują się jej mieszkańcy.
Piękne, ciekawe i zaskakujące – Mazowsze zachwyca! Choć największa z nizin środkowopolskich dla wielu wciąż pozostaje krainą nieodkrytą, warto dać jej szansę. Wraz z Olą Kwiatkowską ze Slow Living Poland sprawdzamy, gdzie warto się zatrzymać, by wypocząć i w pełni docenić mazowieckie krajobrazy.
Niektórzy nazywają go najpiękniejszym rejonem Polski, ale większość osób nawet nie wie, czym jest i gdzie leży Beskid Wyspowy. Rzecz to zaskakująca, bo przecież od Krakowa dzieli go zaledwie 30 kilometrów.
W stolicy nie brakuje lokali gastronomicznych przyjaznych wielbicielom kuchni roślinnej. Przedstawiamy te, które – naszym zdaniem – zasługują na szczególną uwagę.
Blisko trzy dekady fotografowania, tysiące zdjęć i jedna wystawa. „Paradise 101” Wojtka Wieteski to opowieść o harmonii i stałości, które konstytuują japońską kulturę, mentalność i obyczajowość.
Dolny Śląsk dla wielu wciąż pozostaje regionem o statusie terra incognita. Najwyższy czas, by docenić jego walory historyczne, krajoznawcze i kulturalne. Oto pięć miejsc, do których warto pojechać z Wrocławia!
Jak Małopolska długa i szeroka, zachwyca bogactwem urokliwych zakątków, zielonych krajobrazów i kulinarnych przyjemności. Podpowiadamy, dokąd wyjechać na weekend i gdzie odpocząć pod Krakowem!
Bartek Kieżun poleca 10 sprawdzonych adresów krakowskich kawiarni i restauracji, w których zjecie najsmaczniejsze śniadania. Poznajcie najlepsze miejsca na poranną kawę, świeże bajgle, wyborną szakszukę i słodkie wypieki w Krakowie.
Mamy jedną z najbardziej zielonych stolic w Europie. Czy wiecie, komu to zawdzięczamy? Poznajcie genialną architektkę krajobrazu, Alinę Scholtz.
Żoliborz to jedna z najpiękniejszych dzielnic Warszawy. Spacerowiczów przyciąga wszechobecną zielenią, zabytkową zabudową i ciekawą historią, a amatorów dobrego jedzenia – jednymi z najlepszych stołecznych restauracji!
W Śródmieściu smacznie zjeść można niemal na każdym rogu i naprawdę niełatwo zdecydować, które z tutejszych restauracji są najbardziej godne polecenia. Oto miejsca, do których wracamy regularnie i które jeszcze nigdy nas nie zawiodły!
Czerwiec i lipiec to najpyszniejszy czas w kuchni. Bogactwo sezonowych warzyw i owoców wprost oszałamia. Jednak prawdziwą królową letnich owoców jest słodka, soczysta truskawka.
Większość z nas spędza w pracy kilkadziesiąt godzin tygodniowo. W wolne popołudnia i weekendy powinniśmy więc zadbać o regenerację ciała i umysłu, bez której trudno jest utrzymać życiową równowagę. Jak to zrobić?
Powiśle to prawdopodobnie najbardziej eklektyczna dzielnica Warszawy – i architektonicznie, i kulinarnie. Podczas pełnego zaskoczeń spaceru wybieramy miejsca, w których można się zrelaksować i dobrze zjeść.
Okazuje się, że są takie galerie handlowe, w których można i smacznie zjeść, i nacieszyć się przestrzenią nieustępującą klasycznym restauracjom. Sprawdzamy ofertę kulinarną warszawskiej Galerii Mokotów.
Mokotów to obok Śródmieścia chyba najciekawsza pod względem kulinarnym dzielnica Warszawy. W ofercie tutejszych restauracji, barów i kawiarni każdy bez trudu znajdzie coś dla siebie.
Kojarzony jako największe polskie uzdrowisko, zaskakuje bogactwem atrakcji kulturalnych i krajoznawczych, a także bogatą ofertą kulinarną. Sprawdźcie, co można robić w Kołobrzegu, jednym z najchętniej odwiedzanych nadmorskich miast!
W stolicy piękne jest to, że każda dzielnica potrafi żyć własnym życiem, kulturalnym, towarzyskim i kulinarnym. Jak smakuje życie na warszawskiej Pradze? Wybieramy najlepsze miejsca do jedzenia.
Praga coraz śmielej zaznacza swoją obecność na kulturalno-kulinarnej mapie stolicy. To zasługa między innymi rewitalizacji Konesera, gdzie i zobaczycie ciekawą wystawę, i bardzo smacznie zjecie.
Któż z nas nie ma czasem ochoty rzucić wszystkiego i ruszyć w podróż dookoła świata? Kuszą promocje na bilety, na Instagramie migają zdjęcia z egzotycznych krain. A lato coraz bliżej…
Katowice przeżywają kulinarny rozkwit. Na gastronomicznej mapie miasta przybywa interesujących miejsc – zebraliśmy adresy, pod które naprawdę warto zajrzeć.
Czy można zabrać pracę w podróż? Jeszcze dwa lata temu pewnie nie byłoby takiej możliwości, ale w te wakacje praca zdalna w miejscu, które jest dla nas atrakcyjne, raczej nie będzie stanowić problemu.
Mieszkańcy dużych miast nieczęsto mają okazję zaznać ciszy i spokoju. W poszukiwaniu warunków idealnych do weekendowego relaksu sprawdzamy, jak odpoczywa się w tiny house.
Ograniczona liczba kierunków i miliony spragnionych podróży turystów to wizja nadchodzących wakacji. Wolne miejsca hotelowe i bilety samolotowe znikają w mgnieniu oka. Dokąd zatem wyjechać, by porządnie wypocząć?
Wycieczki z kluczem kulinarnym to nasz ulubiony sposób na odpoczynek. A jeśli smaczne, lokalne jedzenie idzie w parze z pięknymi widokami, niczego więcej nam nie trzeba!
Lekka, chrupiąca tempura i uwielbiana w Nagasaki kasutera wbrew pozorom nie są tradycyjnie japońskimi potrawami. Oto historia portugalskich mnichów, którzy zmienili kuchnię Dalekiego Wschodu.
Mimo trudnej pandemicznej sytuacji zakasali rękawy, gotują i karmią mieszkańców stolicy – oto 15 nowych adresów na kulinarnej mapie Warszawy, które warto odwiedzić.
Przygotowaliśmy dla was listę jednodniowych wycieczek, które możecie zorganizować bez żadnego przygotowania, zupełnie spontanicznie. Podajemy sprawdzone miejsca na pyszne jagodzianki, plażowanie i piknik.
Chleb chlebowi nierówny, wie o tym każdy miłośnik glutenowej przyjemności. Najlepsze bochenki potrafią zniknąć z półek w kilkanaście minut. Na szczęście my wiemy, gdzie ich szukać – oto wybór najlepszych piekarni w kraju.
Eleganckie meble, ceramika autorstwa najlepszych polskich projektantów i unikatowe dodatki do wnętrz – pod tymi adresami znajdziecie prawdziwe perełki do swoich domów. Gdzie szukać sklepów vintage z meblami i dodatkami?
„Jestem szczęśliwa, że to miasto istnieje i ma dla mnie tyle opowieści” – pisze Agnieszka Drotkiewicz o Paryżu. Jak wygląda stolica Francji widziana jej oczami?
Marzycie o tym, żeby na chwilę uciec od miejskiego zgiełku? Podpowiadamy, w których stołecznych ogródkach restauracyjnych znajdziecie wytchnienie.
Kebab kojarzy się powszechnie z otwartymi do późna fastfoodowymi budkami. Jednak w Warszawie coraz częściej można zjeść go także w restauracjach. Poznajcie miejsca, które starają się zmienić sposób myślenia o kebabie i innych, podobnych mu daniach!
Bio, eko i lokalnie – oto 15 stołecznych sklepów ze zdrową żywnością, które trzeba znać.
Jeśli w tłusty czwartek macie stać w kolejce, stańcie w tej właściwej! Sprawdzamy, gdzie w Warszawie zjecie w tym roku najlepsze pączki i ile za nie zapłacicie.
Dla tych, którzy potrzebują doznań nie tylko kulinarnych, ale również wzrokowych – lista najoryginalniej zaprojektowanych restauracji w Polsce.
Nie tylko wegeburgerami i wegepizzą stolica stoi! Sprawdźcie, gdzie szukać najlepszych wegedeserów.
Mało który region Europy tak bardzo działa na zmysły. Poszarpana linia brzegowa, malownicze plaże, klify i estuaria rzek roznoszące zapach oceanu – Bretania urzeknie każdego.
Poznawanie miasta to poznawanie jego smaków. Wybierz się w kulinarną podróż po Lublinie szlakiem lokali sygnowanych znakiem Miejsce Inspiracji. Rozsmakuj się w potrawach przygotowanych z lokalnych produktów, inspirowanych regionem i odkrywaj Lublin od kuchni! Na miejscu i na wynos.
Na cienkim lub grubym spodzie, z sosem pomidorowym albo bez, a nawet z ananasem – sprawdzamy, gdzie w stolicy można zjeść najsmaczniejszą pizzę!
To najważniejszy posiłek dnia. Jeśli nie mamy akurat ochoty spędzać poranka na przygotowywaniu śniadania w domu, lepiej zjeść je na mieście. Gdzie w stolicy zjemy najlepsze śniadanie?
Poznaniacy słyną z oszczędności. W związku z tym nie lubią też trwonić czasu, szczególnie kiedy w grę wchodzi głód. Dobrze się składa, bo w gastronomicznym centrum Wielkopolski wystartowała właśnie aplikacja Wolt, zapewniająca błyskawiczne dostarczanie jedzenia pod drzwi.
W Polsce wciąż jest jeszcze dużo do odkrycia! Urokliwe zakątki nęcą niespotykanymi krajobrazami, dziką naturą i fascynującymi historiami.
Razem z Wolt odkrywamy najlepsze restauracje z jedzeniem w dostawie. Zobaczcie, gdzie w Krakowie zamówicie śniadanie, lunch lub kolację z dostawą pod same drzwi. I koniecznie sprawdźcie, jaką niespodziankę przygotowaliśmy na końcu!
Dzika natura, drewniane cerkwie, lokalne miody, wina i kozie sery – Beskid Niski to wyjątkowe, wciąż nieodkryte miejsce na mapie Polski. Sprawdzamy, co warto zobaczyć w tym regionie!
W 2020 roku w Warszawie otworzyło się sporo wyjątkowych restauracji, które warto mieć na oku. Odwiedźcie je i przekonajcie się sami, jak atrakcyjna jest oferta kulinarna stolicy!
Zespół Slow Polska odwiedza najpiękniejsze ośrodki wypoczynkowe w Polsce. W nowoczesnym namiocie czy w koronach drzew – sprawdźcie, gdzie najlepiej odpocząć!
Przestrzeń, cisza i idylliczna atmosfera – na turystycznej mapie Polski wciąż jest mnóstwo miejsc do odkrycia. Które z nich wybrać na wakacyjny azyl?
Razem z Wolt odkrywamy najlepsze restauracje z jedzeniem w dostawie. Zobaczcie, gdzie w Katowicach zamówicie śniadanie, lunch lub kolację z dostawą pod same drzwi. I koniecznie sprawdźcie, jaką niespodziankę przygotowaliśmy na końcu!
Razem z Wolt odkrywamy najlepsze restauracje z jedzeniem w dostawie. Zobaczcie, gdzie w Gdańsku i Gdyni zamówicie śniadanie, lunch lub kolację z dostawą pod same drzwi. I koniecznie sprawdźcie, jaką niespodziankę przygotowaliśmy na końcu!
Razem z Wolt odkrywamy najlepsze restauracje z jedzeniem w dostawie. Zobaczcie, gdzie we Wrocławiu zamówicie śniadanie, lunch lub kolację z dostawą pod same drzwi. I koniecznie sprawdźcie, jaką niespodziankę przygotowaliśmy na końcu!
Gdzie w województwie pomorskim zjemy rybę słodkowodną z dobrego źródła i w najlepszym możliwym wydaniu? Oto trzy propozycje miejsc, w których gwiazdą na talerzu jest szlachetny sandacz.
Żurawie, bociany, drewniane meczety i austriacki ogród pałacowy – to tylko namiastka tego, co oferuje przepiękne Podlasie. By odkryć wszystkie skarby tego regionu, najlepiej podróżować po nim rowerem.
Domy w koronach drzew, noclegi w wozach cyrkowych i kolacje z hobbitami – zejdźcie z nami z utartych szlaków i sprawdźcie, gdzie w Polsce można oryginalnie spędzić wakacje.
Spacerując gdańskimi ulicami, od starówki, przez Wrzeszcz, aż nad morze, mijamy nie tylko kolorowe kamienice, kanały i muzea, ale także klimatyczne kawiarnie i restauracje. Podpowiadamy, co zjeść w Gdańsku!
Kuchnia włoska nie bez powodu jest najpopularniejszą na świecie. Pizza i makaron to comfort food, który poprawia nastrój i w mgnieniu oka przenosi na wyczekiwane wakacje.
Przemierzamy Polskę, by odwiedzić wyjątkowych rzemieślników, wytwórców i producentów – laureatów konkursu KUKBUK Poleca.
Są zwiastunem cieplejszych dni i słonecznej pogody – w sezonie na jedzenie w plenerze wypatrujemy food trucków i zastanawiamy się, które festiwale ulicznego jedzenia warto odwiedzić.
Chyba nie ma w Madrycie dzielnic, które flirtowałyby z popkulturą bardziej niż Malasaña i Chueca. Tutejsze bary, ulice i sklepy pojawiają się w piosenkach, filmach i na portalach plotkarskich.
Monako to nie tylko jachty, luksusowe hotele i kasyna. Na przybyszów czeka znacznie więcej atrakcji. Odkryjcie kulinarne Monako i dowiedzcie się, czego koniecznie trzeba spróbować.
Na przełomie czerwca i lipca przy leśnych ścieżkach wysypują się ciemne jagody. Rozpoczyna się więc sezon na jagodzianki – sprawdzamy, gdzie w Warszawie kupić najsmaczniejszą!
Bazuje na świeżych warzywach, owocach i oliwie – kuchnia grecka jest prosta, a do tego zdrowa. Poznajcie tamtejsze specjały i dowiedzcie się, jak je przygotowywać.
Dla miłośników żagli i tych, którzy szukają niecodziennych wrażeń – oto najpiękniejsze trasy żeglarskie w Polsce.
Burger to danie o wielu obliczach – przywodzi na myśl zarówno fastfoodowe budki, jak i restauracje serwujące najwyższej jakości sezonowaną wołowinę. Podpowiadamy, gdzie zjeść burgera w Warszawie!
Od betonowego zgiełku odpoczywamy w cieniu drzew, podziwiając najpiękniejsze krajobrazy w kraju. Oto mniej znane parki narodowe, które trzeba odwiedzić.
Od najbardziej wysuniętego na północ rejonu Włoch dzieli nas zaledwie kilkanaście godzin jazdy samochodem. Słoneczny Południowy Tyrol to pełne kontrastów miejsce na piękne i bezpieczne wakacje.
W Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich kryje się ustronne, pełne zieleni miejsce, które gwarantuje wyciszenie, kontakt z naturą i niezapomniane doświadczenia kulinarne. Farma Bii to otoczony urokliwym lasem brzozowym elegancki, butikowy pensjonat.
Do doliny Biebrzy wracaliśmy wielokrotnie i za każdym razem poznawaliśmy nowe oblicze dzikiej, nieskażonej ludzką działalnością natury. Dziś, kiedy tę unikalną i pełną życia krainę dotyka tragedia, wracamy do wspomnień z naszych wypraw i z jeszcze większą troską przyglądamy się cudowi nadbiebrzańskiej przyrody.
Kluczem do rozsmakowania się w prawdziwej włoskiej kuchni jest dobra znajomość nie tylko potraw, ale przede wszystkim składników – ich tradycji, pochodzenia, smaków i zapachów.
Dużo słońca, przepiękny krajobraz południowych Alp i termy. Karyntia to raj nie tylko dla narciarzy.
Rajskie plaże i strzeliste wulkany, starożytne ruiny i zieleń dżungli, potomkowie wielkiej cywilizacji Majów i Garifunowie, których korzenie sięgają Afryki – Gwatemala ma wiele do zaoferowania.
Kolumbijska kawa od lat jest ceniona na całym świecie, ale Kolumbijczycy dopiero teraz zaczynają się nią cieszyć. Od Andów po Amazonię – przez kraj przelewa się dobra lokalna kawa.
W wietnamskich miastach karmi niemal każdy metr kwadratowy ulicy, a na prowincji, nawet w pozornie opuszczonych lokalach, napijecie się cà phê đá – tradycyjnej aromatycznej kawy.
W tłusty czwartek kolejki w cukierniach potrafią ciągnąć się bez końca. W których z nich rzeczywiście warto się ustawić, by zjeść najlepsze pączki?
Nie trzeba jechać daleko, żeby znaleźć się w krainie urodziwej i obfitującej we wszystko, czego potrzebuje sybaryta. Czechy to kierunek, który może oczarować swoją kuchnią.
Andaluzja to kolebka flamenco. Podczas wizyty w Sewilli warto zatem zobaczyć to tradycyjne widowisko. Podpowiadamy, w których peñas i tablaos spotkacie najlepszych muzyków i tancerki.
Marokańska kuchnia łączy wpływy arabskie, afrykańskie i śródziemnomorskie. Podpowiadamy, dokąd się wybrać i co zjeść podczas kilkudniowego wypadu do czerwonego miasta.
Wystawy, koncerty oraz pyszne jedzenie. W stolicy Hiszpanii można spędzić idealny weekend, pełen artystycznych i kulinarnych uniesień.
Turystyka kulinarna wciąż jest w rozkwicie. Jak zaplanować wyprawę w poszukiwaniu nowych smaków, tak by wrócić ze wspaniałymi wspomnieniami, a nie z bolącym żołądkiem?
W stolicy co roku otwierają się setki restauracji. Które z nich zasłużyły w mijającym roku na szczególną uwagę?
Podróże kształcą, ale także relaksują i przynoszą dużo wytchnienia. Nadchodzący rok odkrywa przed nami wiele ciekawych kierunków turystycznych, podpowiadamy więc, gdzie warto pojechać!
Mule z szampanem czy frytki z majonezem? Podpowiadamy, co i gdzie zjeść, gdy złapie nas głód w środku nocy.
Kto powiedział, że święta musimy wyprawiać sami? To przecież dobra okazja, by odpocząć i dać się ugościć innym.
Kimchi i bulgogi – brzmi znajomo? Z pewnością, bo kuchnia azjatycka na dobre opanowała światowe kulinaria. Choć nie wszyscy wiedzą, że to znaki rozpoznawcze kuchni koreańskiej.
Na mroźne zimowe dni dobrze zaplanować wizytę w muzeum. Zwłaszcza jeśli oprócz wrażeń kulturowych czekają i te smakowe. Dokąd warto się wybrać, aby nacieszyć ducha i ciało?
Listy najlepszych restauracji według Gault & Millau i Michelin co roku budzą wiele emocji. Polskie restauracje i bary zostały w tym roku wyróżnione w jeszcze jednym prestiżowym przewodniku.
Gdy w radiu rozbrzmiewa „Last Christmas”, to znak, że nieubłaganie zbliżają się święta. Wytchnienia od przygotowań i pomysłów na prezent warto szukać na jarmarkach bożonarodzeniowych. Które z nich trzeba koniecznie odwiedzić?
250 kilometrów tras narciarskich, obłędne widoki, świetne jedzenie i imprezy do rana. W Ischgl możemy mieć wszystko!
Antyczne zabytki, przepiękne plaże i imponujące góry – Liban ma wiele do zaoferowania przyjezdnym. Jednak najważniejszym powodem, dla którego warto się tam wybrać, jest kuchnia.
Stolica Andaluzji od lat przyciąga rzesze turystów – nie tylko zabytkami, ale również wyśmienitą kuchnią. Co jeszcze sprawia, że warto odwiedzić Sewillę?
Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, już tej zimy otworzy nową restaurację w Zakopanem.
Gdańsk ma zabytków bez liku, Sopot uwodzi czarem kurortu, a Gdynia zachwyca bielą modernistycznej architektury. A jak prezentuje się trójmiejska scena gastronomiczna?
Wino w Portugalii, szwedzka kolacja z gęsiną czy słodkie podkowy w Czechach? Podpowiadamy, gdzie wyjechać na 11 listopada.
Na samym czubku włoskiego buta leży region terra da scoprire, czyli „ziemia do odkrycia”. Tym mianem określa się Kalabrię – niezbyt znaną część Włoch, którą pomijają nawet przewodniki.
Praga jeszcze 15 lat temu była czarną plamą na kulinarnej mapie Europy, jeśli chodzi o wegetariańskie i wegańskie restauracje. Wiele się zmieniło, a stolica Czech w ciągu kilku lat dogoniła zachodnie miasta.
Zbierają owoce i zioła z sadów, pól i łąk. Suszą je lub wręcz przeciwnie – upłynniają. Wiedzą, z czym je połączyć i w jakiej formie podać, by wydobyć z nich to, co najlepsze.
Czym różni się café manchado od cortado? Czy wypada zamówić nasiona łubinu do wermutu? I jak duże powinny być tapas? Podpowiadamy, jak nie zgubić się w gąszczu kulinarnych terminów i obyczajów w stolicy Andaluzji.
Lublin już po raz piąty wyróżnił dziesięć lokalnych miejsc, które przez dwa lata będą mogły chwalić się tytułem „Miejsca Inspiracji”. To kilka wyjątkowych miejsc gwarantujących menu inspirowane kuchnią regionu, ale również promujących historię i kulturę Lublina.
Bałkany to fascynujący region pełen pięknych krajobrazów i nieznanych zabytków. Podpowiadamy, które miejsca warto w nim odwiedzić i jakich regionalnych dań spróbować!
Laureaci kategorii „za miastem dla relaksu” wiedzą, jak przyjmować gości po królewsku. Przedstawiamy prawdziwe oazy spokoju dla zmęczonych miastem dusz i ciał.
Choć pierwsze kroki zazwyczaj kierujemy do tych najbardziej znanych portugalskich miast, Portugalia to nie tylko Lizbona i Porto. Na trasie pomiędzy nimi kryje się wiele ciekawych miejsc i opowieści – nie tylko kulinarnych.
W ścisłym centrum miasta nie brakuje autorskich miejsc z klimatem, w których oprócz wypicia wybornej kawy można zjeść niebanalne śniadanie.
Słynny bulwar İstiklal Caddesi rozciąga się między placem Taksim a wieżą Galata. Podobno po tym tętniącym życiem sercu Stambułu dziennie przechodzi ponad milion ludzi, a wśród niezliczonych kramów i restauracji można zagubić się na parę tygodni.
Mknąc latem wygodnymi autostradami, zwykle traktujemy Austrię jako państwo tranzytowe w drodze do krajów śródziemnomorskich czy adriatyckich. Wystarczy jednak zjechać z głównych dróg, by odkryć miejsca, które urodą mogą konkurować z Toskanią czy Burgundią.
Dla sewilczyków przeszłość i trwanie mają znaczenie – lubią przychodzić do swojego ulubionego lokalu, w którym kelner od lat zna ich upodobania. Być może w to samo miejsce przychodzili ich rodzice i dziadkowie? A może nadal przychodzą, bo wizyta w barze nie jest zarezerwowana tylko dla młodych. Przy winie i tapas spotykają się wszystkie pokolenia.
Najbardziej lubię Toskanię latem. Ma wówczas najpiękniejszy złoty kolor, a cykady brzmią jak najlepsza muzyka. Kiedy samochód połyka kilometry w drodze pomiędzy kolejnymi arcydziełami sztuki, ja zastanawiam się, gdzie zjeść, bo o żołądek trzeba dbać równie mocno, jak o ucztę dla oczu!
Pierwszy zelektryfikowany dom zaprezentowano na wystawie „Idealne mieszkanie” w Londynie w 1920 roku. Prawie 100 lat później urządzenia zasilane prądem to oczywisty i nieodzowny element codzienności. A gdyby tak wcisnąć wyłącznik?
Marzycie o dobrym, szczęśliwym życiu? Nawet jeśli jesteście z niego całkiem zadowoleni, pewnie zdarzają się chwile, gdy zauważacie, że dni są jednakowe, zadań i obowiązków jest wyraźnie więcej niż przyjemności, a czasu dla rodziny, przyjaciół czy dla samych siebie wyraźnie brakuje.
Czasem wystarczy trochę inne spojrzenie i odrobina wyobraźni, by w niepozornych, zapuszczonych i zniszczonych obiektach dostrzec potencjał. Tak było z dawnymi carskimi koszarami na warszawskim Służewie. Na kulinarnej mapie stolicy zaznaczamy nowy punkt – Fort 8.
W sycylijskim królestwie kakofonii, konkurujących ze sobą aromatów i kulturowych miksów smaku najlepiej karmi ulica.
Z początkiem września w winnicach zaczyna się magiczny czas. Dojrzewające w letnim słońcu owoce delikatnie odcina się od krzewów, a następnie zmienia w wino. Zapomnij o Francji czy Morawach i wybierz się na krótką wycieczkę na polską prowincję.
Samolotem to tylko godzina – tyle zajmuje podróż z Warszawy do stolicy Węgier. W ciągu dwóch dni można nie tylko zwiedzić sporą część miasta, ale także spróbować pachnących papryką specjalności kraju.
Rozsławiły ją korniki, chybione decyzje polityczne i postać orędowniczki przyrody Simony Kossak. Dziś Puszcza Białowieska, jak nigdy wcześniej, przyciąga turystów z całego świata. Wszyscy poszukują ostatniego przylądka europejskiego pralasu. Sprawdź, gdzie warto zjeść będąc w Białowieży.
Kijów niemal na każdym kroku przypomina o swojej politycznej, historycznej i kulturalnej przeszłości. Secesja, socrealizm, postmodernizm i prawosławne świątynie mieszają się, tworząc fascynujący obraz miasta. Miasta, które, mimo że stolicą jest od niecałych trzech dekad, okazuje się bardzo atrakcyjne kulinarnie.
Kurczak w sosie czekoladowym, prażone koniki polne, zupa z białej kukurydzy z limonką – to tylko niektóre ciekawostki kulinarne z Oaxaki. Trzeba jednak wiedzieć nie tylko gdzie, ale także kiedy ich szukać.
Kuchnia argentyńska to comfort food w skrajnym wydaniu. Tłusto, mięsnie i z dużą ilością sera. Sprawdźcie, jakie doznania kulinarne czekają was w Buenos Aires i okolicach.
Gdzie w Lublinie można dobrze zjeść? To pytanie frapowało mnie w drodze na Carnaval Sztukmistrzów. Korzystając ze znajomości, z plotek i intuicji, opracowałem listę, którą na miejscu pieczołowicie sprawdziłem.
Drogi zawieszone w powietrzu, trasy wykute w skale i emanujące niebieskim światłem trakty. Przedstawiamy najciekawsze urbanistyczne koncepty, które służą rowerzystom i ich bezpieczeństwu.
Hale targowe ze street foodem i nocne markety na stałe wpisały się w krajobraz i letni kalendarz imprez w całej Polsce. Znaleźliśmy dla was te najlepsze.
Göteborg kusi turystów z całego świata. Nie ma przewodnika po Szwecji, który nie polecałby podróży do tego pełnego ciekawych restauracji i muzeów miasta. Ale jeśli chcecie zobaczyć miejsca, w których kształtowały się tutejsza kuchnia i związane z nią tradycje, musicie spakować walizkę i wyjechać z miasta.
Nie marnujcie czasu na poszukiwanie słynnych kulinarnych miejscówek, nie guglujcie rankingów i nie sprawdzajcie ocen. Zdajcie się na lokalsów, a nie pożałujecie!
W kwestii smaków i receptur Poznań przełamuje pierwsze lody! Sprawdźcie przegląd lodziarni i miejsc, w których znajdziecie nie tylko tradycyjne, ale też eksperymentalne desery na zimno. Oto najlepsze lody w mieście.
Ola Synowiec i Arek Winiatorski wędrują do Kanady przez obie Ameryki. Cały swój bagaż pchają na dziecięcym wózku. Arek przeszedł już ponad 10 tysięcy kilometrów, Ola dołączyła do niego w Meksyku i wydeptała trasę liczącą 5500 kilometrów. Właśnie opuścili Kalifornię i przeszli do stanu Oregon.
Kuchnia tunezyjska należy do najsmaczniejszych w tej części świata, a przy tym jest łaskawa dla naszego podniebienia – z doskonałą oliwą, ze świeżymi ziołami i z intrygującymi przyprawami. Stanowi również fascynującą podróż przez historię kulinarną regionu.
Jeśli na myśl o kulinarnych przeżyciach w Bieszczadach wciąż przychodzi wam do głowy jedynie Chatka Puchatka, to musicie zaktualizować swoją wiedzę! Oto miejsca, które zaskoczą was regionalnymi smakami.
Rzymskie wakacje trwają. Drugiego dnia naszej przechadzki odwiedzimy świątynie sztuki, wybierając szlak tak, by prócz podziwiania rzeźb i malarstwa najwyższej klasy, znaleźć czas na skosztowanie arancini i innych włoskich specjałów.
W sezonie wakacyjnym od Bałtyku po Tatry najłatwiej zjeść wątpliwej jakości kebaby, zapiekanki czy hot dogi. Komu zależy na innych doznaniach kulinarnych, niech podczas urlopowych podróży zada sobie trochę trudu, wytęży wzrok i… węch. Jakich regionalnych specjałów warto szukać w turystycznych zakątkach kraju?
Jakie regionalne smaki wytropił David Gaboriaud podczas wędrówki przez Gorce?
Tel Awiw bywa nazywany Berlinem i Nowym Jorkiem Bliskiego Wschodu. Porównania zawsze nieco spłaszczają rzeczywistość, dlatego zamiast szukać różnic i podobieństw, postanowiłem skupić się na jedzeniu. Oto efekty!
Porośnięte winnicami malownicze pagórki, zaskakująco dobre wina i serdeczni gospodarze kojarzą wam się z Toskanią? W poszukiwaniu atmosfery tego włoskiego regionu warto latem wybrać się w okolice Ojcowa.
Gotyckie budowle, witraże i sztuka. Zwiedzamy Toruń, obowiązkowo przegryzając toruńskie pierniki.
Wybieracie się do Tajlandii? Pomyślcie o backpackingu – zainwestujcie w plecaki, zapakujcie trochę letnich ciuchów, krem do opalania, sprej na tropikalne komary i probiotyki. To wszystko, czego będziecie potrzebować podczas jednej z bardziej ekscytujących kulturalno-kulinarnych wypraw w waszym życiu!
Wiśniówka leje się strumieniami. Na Rynku, centralnym placu miasta, tłumy. Stare kościoły o grubych murach oferują schronienie przed upałem. Czy to Kraków? Nie, to Lwów!
Włochy, Portugalia i Mołdawia – jeśli wybraliście któryś z tych krajów na cel wakacyjnej podróży, sprawdźcie, jak przy okazji wypoczynku zaczerpnąć kultury w najlepszym wydaniu.
Wielbiciele kulinariów nie muszą czekać na kolejny sezon znanego serialu, by podejrzeć warsztat niedostępnych na co dzień szefów kuchni. Chefs Table na żywo można doświadczyć w Chorwacji, na wyspie Hvar – w tym roku już po raz 6.
Negroni, stworzone w 1919 roku we Florencji, wciąż zachwyca niepowtarzalnym i zbalansowanym smakiem. Doskonałą okazją, aby odkryć ten klasyk na nowo, ale również poznać inspirowane nim autorskie kompozycje koktajlowe, jest Negroni Week odbywający się w dniach 24-30 czerwca. Świętujmy razem setne urodziny klasyka gatunku.
Wyruszcie z nami na spacer po mieście okrzykniętym miejscem, w którym żyje się najlepiej na świecie. Co warto zjeść i zobaczyć w Wiedniu?
Słoneczne Włochy to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych w Europie. Decydują o tym nie tylko oszałamiające widoki i gwarantowana piękna pogoda, ale przede wszystkim jedzenie!
Morze, wakacje i aromatyczna ryba na talerzu. Brzmi jak plan na udany letni urlop. Aby jednak nie zamawiać… ryby w worku, sprawdziliśmy, gdzie w województwie pomorskim serwują dobrą i świeżą rybkę.
Otwiera się pierwsza w Polsce kawiarnia bez papierowych kubków na wynos. Znana z Powiśla kawiarnia STOR, specjalizująca się w kawie przelewowej, otwiera letni lokal w ścisłym centrum stolicy, przy ulicy Brackiej 18. Ma być wege i less waste.
Jeśli uwielbiasz skandynawski design i chcesz, by twój stół, twoja kuchnia czy twój dom wyglądały lepiej od tych w magazynie wnętrzarskim, naucz się jednego słowa po szwedzku i kieruj się nim w trakcie wyjazdu na północ.
Istnieją miejsca, gdzie czas płynie wolniej i wszystko smakuje lepiej. Wraz z Davidem Gaboriaud, szefem kuchni i jurorem konkursu KUKBUK Poleca, odkrywamy Polskę zanurzoną w nieśpiesznym, naturalnym klimacie. Tym razem sprawdzamy, co kryje Pomorze.
Wsparcie jest skarbem, odpoczywanie sztuką. Rodzinne biznesy restauracyjne kształtują kulinarny świat. Wspólnymi siłami budują nieduże królestwa i prawdziwe imperia. Sposoby mają różne, ale w jednym są zgodni: kluczem są pracowitość i sympatia do ludzi.
Po 220 latach belgijscy mnisi z opactwa Grimbergen wskrzeszają stare piwne receptury, otrzymali także pozwolenie na budowę nowego minibrowaru. Nigdy nie jest zbyt późno, by dać się zaskoczyć smakom z przeszłości.
Tamtejsze pistacje są uważane za najlepsze, kebab z Şanlıurfy słynie na cały kraj, a Gaziantep znalazło się na liście miast kreatywnych UNESCO ze względu na kulinaria. Czy trzeba więcej argumentów, by się tam wybrać?
Zieleń, rzeka i pyszne jedzenie. Już w najbliższy weekend otwarcie młodszego brata Nocnego Marketu.
Truskawka kaszubska to duma Kaszub i całego województwa pomorskiego. Jest bardzo słodka i soczysta, a najlepiej smakuje prosto z kobiałki. Kiedy jednak szefowie kuchni pomorskich restauracji biorą ją pod nóż, dzieje się magia. Zapytaliśmy tych najlepszych, w jaki sposób serwują truskawki w swoich restauracjach.
Wiadomo, że wszystko smakuje lepiej na świeżym powietrzu. Podpowiadamy, gdzie w Warszawie warto rozłożyć piknikowy koc!
Na krakowskim Salwatorze żonglerki są dwie. Jedna obraca w dłoniach kule, kusząc tajemniczym uśmiechem, druga szeroko otwiera drzwi, kusząc zapachem kawy i etykietami najlepszych win naturalnych.
Nawet krótki pobyt w Poznaniu pozwala się przekonać, że stolica Wielkopolski błyszczy jak diament na kulinarnej mapie Polski. Oto efekty krótkiej, ale intensywnej wizyty w mieście nad Wartą!
Najsmaczniejszy dworzec w Warszawie otworzył się po raz piąty już 26 czerwca! To znakomita wiadomość dla wszystkich, którzy obawiali się, że street food nie powróci na perony Warszawy Głównej.
Nieudane restauracje znikają po cichu. A jak i dlaczego zamykają się te, które odniosły międzynarodowy sukces? Czy wypalenie zawodowe dopada również najlepszych kucharzy?
Nasi południowi sąsiedzi brak dostępu do morza wynagradzają sobie piwem, kalorycznymi przekąskami i dystansem do życia, którego możemy im pozazdrościć.
Czy wiecie, że koktajlbary, tak jak restauracje, podlegają profesjonalnej ocenie? Odwiedziłem ponad 40 z 50 najlepszych koktajlbarów, by sprawdzić, co ujęło miłośników koktajli z całego świata – oto moja ulubiona dziesiątka.
Wielbiciele polskiego dizajnu, poszukiwacze bazarowych skarbów i niestrudzeni odkrywcy śmietnikowych perełek – dziś zabieramy was do Krakowa, by pokazać, jak mieszka Kasia Pilitowska, współwłaścicielka restauracji Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi.
Wraz z Davidem Gaboriaud udaliśmy się do Doliny Biebrzy w poszukiwaniu ciszy, spokoju i lokalnych pyszności. Zainspirowani jego wyprawą przywołujemy klimat Podlasia za pomocą… chrupiących placków ziemniaczanych.
– Trufle osiągają pełnię smaku w styczniu – opowiada Monique, wbijając jajka z misy, w której leżą przemieszane z kilkoma czarnymi truflami – dla przeniknięcia smaku. Mieszając energicznie jajecznicę z sowitą porcją truflowych skrawków, dodaje: – Trufle można mrozić i konserwować, dlatego teraz w grudniu mieszam świeże, jeszcze mniej intensywne, ze styczniowymi z poprzedniego zbioru. Powąchaj, jak pachną.
Londyn jest jednym z tych miast, w których można spędzić kilka tygodni i wciąż odkrywać nowe muzea i galerie. Turyści najczęściej ograniczają się do odwiedzenia Tate Modern, Victoria & Albert czy National Portret Gallery. I choć niewątpliwie instytucje te posiadają świetne kolekcje, w Londynie warto odwiedzić również mniejsze i mniej znane galerie.
Jeśli zapytacie, co jeść na Malcie, odpowiedź będzie krótka: chleb! Chrupiąca, mocno spieczona skórka sprawi, że zaszumi wam w głowach jak po najlepszym szampanie. Przy takim śniadaniu można zapomnieć o tym, że na świecie do zjedzenia jest coś więcej.
Zapomnijcie o słownych drwinach typu „Brzydgoszcz” czy pokpiwaniu na temat bydgoskiej Wenecji. Mieszkam tu już z rodziną przeszło rok, czyli wystarczająco, żeby się przekonać, że bydgoszczanie nie mają kompleksów – także kulinarnych. Zobaczcie, gdzie warto się u nas najeść i w czym rozsmakować.
Zjeść lunch w Krakowie jest bardzo łatwo, zjeść dobry lunch – znacznie trudniej. Nie zważając jednak na trudy wędrówki przez miasto w odbywającym się właśnie na wszystkich frontach remoncie totalnym, wybraliśmy parę adresów, pod którymi każdy miłośnik dobrego jedzenia zaspokoi głód w porze obiadu.
Portugalczycy pielęgnują swoje egzystencjonalne smutki w rozdzierającym serce fado, a zajadają je niebiańskimi pastéis de nata.
W cieniu rywalizujących w rankingach o najlepszą jakość życia Gdańska i Gdyni Sopot wiedzie spokojne życie. W sezonie przywdziewa turystyczne barwy, wabiąc przyjezdnych zapachem gofrów i smażonej ryby. Gdy tylko z plaży znikną ostatnie parawany, a temperatura spada, miasto odkrywa swoje prawdziwe oblicze. Jest zielone, przyjazne zabłąkanym artystycznym duszom, ale też rodzinom z dziećmi. Zza nagich drzew wyłaniają się okazałe wille z międzywojnia. Sezonowe bary ustępują miejsca ulubionym lokalom tubylców.
Berlin zaspokoi kulinarnie każdego i o każdej porze. Co więcej, zrobi to właściwie w każdej dzielnicy. Nienachalnie, jakby od niechcenia – i w tym największy jego urok.
W podróży łatwo zapomnieć o bożym świecie. Jeśli jednak towarzyszem wyprawy jest dziecko, pewne kwestie zostaną zauważone i przypomniane z wyprzedzeniem. Tak jest u nas ze świętami. Za każdym razem staramy się je organizować tak, by mały człowiek był zadowolony, duży zaś – nadal zrelaksowany.
Tłumy ludzi kłębią się na wąskich ulicach, szczelnie wypełniając miasto. Wilgoć i podmuchy zimnego wiatru nie pomagają. Uliczni handlarze przekrzykują jego szum, a sami są przekrzykiwani przez mewy. Z tych powodów można by nie polubić przedwiosennego Stambułu.
O zjadaniu świata, o tym, żeby nie było wszystko jedno, i o lubieniu. Zapraszam was, a ty zaproś twoich gości z kawiarni na wielkie, huczne party!
Piękne krajobrazy, 300 słonecznych dni w roku i regionalne pyszności. Oto Południowy Tyrol!
O czarowniku, który wziął udział w meksykańskiej edycji „MasterChefa”, powrocie do tradycji azteckich i coca-coli w kościele opowiada Ola Synowiec, autorka przewodników po Meksyku i Mexico Magico Bloga.
Od dłuższego czasu Izrael nie kojarzy się już tylko z koszernym jedzeniem i gefilte fish, ale również z potrawami pełnymi przypraw i smaków Bliskiego Wschodu.
Mówienie o Katowicach, że to miasto nudne i nieatrakcyjne, zdominowane przez przemysł węglowy, jest już w złym guście. To jedno z najdynamiczniej rozwijających się polskich miast, mające do zaoferowania różnorodne propozycje kulturalne i kulinarne.
Na flat white, cappuccino albo szybki przelew – oto adresy kawiarni, które powinien znać każdy kawosz.
Proponuję dwudniową przygodę. Zmysłowy, odprężający spacer po Rzymie. Razem odwiedzimy miejsca z pysznym jedzeniem oraz urokliwe, zabytkowe zakątki, o których wiedzą tylko nieliczni.
Jak zadbać o świeżość i jakość składników? Najlepiej samemu je wyhodować. Oto lokale, w których zjemy pierwszorzędne dania z produktów pochodzących wprost z przyrestauracyjnych ogródków.
Marzycie, aby wspólnie z przyjaciółmi prowadzić lokal z misją? Jeśli tak, mamy dla was dobrą wiadomość. Spółdzielcy z całej Polski robią to od dawna – ze świetnymi efektami.
Beskid Niski jest jedną z niewielu krain w Polsce, które nie poddały się jeszcze masowej turystyce.
Oto lista największych przeżyć kulinarnych, jakich dostarczy wam tętniąca życiem stolica Peru.
Tutejsze dania zaskakują. Jedno danie to czasem pięć smaków, choć to przecież Afryka, nie Azja. Bastilla, delikatne ciasto warka faszerowane drobiowym mięsem, oprószone z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem, tażin z jagnięciny z daktylami i kiszonymi cytrynami czy kurczak ze śliwkami i z migdałami – to tylko przykłady.
Przedstawiamy smaki, których koniecznie musicie spróbować, i dzielimy się przepisami na prawdziwe lokalne smakołyki.
Zabieramy was na spacer po mieście i podpowiadamy, co warto zobaczyć i zjeść.
Neapol kocha jeść: pizzę, makarony, owoce morza. My jednak polecamy coś innego – kilka nietypowych deserów, które są znakami rozpoznawczymi stolicy Kampanii.
Jeśli Lazurowe Wybrzeże kojarzy wam się głównie z jachtami w Saint-Tropez, botoksem i Pradą, a na hasło „Prowansja” stają wam przed oczami pola lawendy i autokary Niemców w sandałach – koniecznie musicie tu przyjechać.
Z czym wam się kojarzy Alzacja? Nam z bocianami, wyśmienitym winem i pyszną kuchnią z wieloma wpływami… niemieckimi. Na alzackich talerzach bowiem królują chou de choucroute, czyli kiszona kapusta, i kugelhopf – baba drożdżowa.
Sycylia w pigułce: na wakacje, na weekend i na ucieczkę od zimy.
Poznawanie każdego kraju warto zacząć od targów z żywnością – dają one najszybszy wgląd w to, co w danym kraju się jada i co gra w sercu tubylców.
Luty nie rozpieszcza pogodą – za to my rozpieszczamy kulinarnymi propozycjami. Zobaczcie, jak Lublin kusi pokarmem dla duszy i ciała.
Półwysep Helski to nie tylko budki ze smażoną rybą i pola namiotowe. Oto kulinarny drogowskaz pełen westchnień nad urokiem polskiego krajobrazu.
Oto sprawdzone warszawskie adresy, pod którymi kuchnia francuska smakuje autentycznie.
Najlepsze sery, świeże warzywa i domowe pieczywo. A w zestawie z kanapką – uśmiech i ciepłe słowo. Tak karmi O! Holender – lokal, który wymyka się schematom.
Perła w koronie wybrzeża Amalfi, której Dean Martin zadedykował rozmarzoną balladę „Come Back to Sorrento”. Zachwyca nie tylko szafirowymi wodami, krętymi drogami i monumentalnymi willami, ale również lokalnymi przysmakami, dla których rzeczywiście najmocniej pragnie się do Sorrento powrócić.
O tym, że wiele łączy francuską Prowansję i włoską Ligurię już pisałem. Nie minęło wiele czasu, a ja znów znalazłem dowód na to, że granice wytyczane polityczną ręką niewiele znaczą w zderzeniu z kulinarną rzeczywistością. Najlepszy dowód? La panissa!
W działającej na wsi, liczącej zaledwie kilka stolików restauracji Gęś w Dymie można skosztować dań, które jakością i finezją podania nie ustępują najlepszym krajowym lokalom.
Praca na laptopie w domu bywa przyjemna, ale kto dobrze to zna, ten równie dobrze wie, że czasem niezbędna jest zmiana wysłużonego biurka na kawiarniany blat.
Rybacka wyspa o powierzchni 4 kilometrów kwadratowych, usiana kolorowymi domkami. Mówi się o niej, że to Włochy sprzed kilkudziesięciu lat. Bez pośpiechu, hord turystów i przeznaczonej dla nich infrastruktury.
We włoskim karnawale główną rolę odgrywają tradycyjne słodycze, ale na ten wyjątkowy czas fajnie jest przygotować coś specjalnego. Dania łatwe i proste. Takie, które możemy chwycić w locie, między jednym a drugim tańcem. Do tego bąbelki – bez nich nie ma przecież karnawału.
Ekipa KUKBUK-a wyruszyła w trasę, aby sprawdzić, gdzie na Mazurach dobrze zjeść i spędzić czas w rytmie slow, gdy ma się do dyspozycji zaledwie 24 godziny.
Goethe, wypowiadając sentencję „Zobaczyć Neapol i umrzeć”, prawdopodobnie nie miał na myśli śmierci z przejedzenia. Jednak nadprogramowe kilogramy i kulinarny niedosyt otrzymuje się po powrocie ze stolicy Kampanii w pakiecie. Winne są temu nie tylko drożdżowe placki i wszechobecne łakocie, ale również uliczne przysmaki.
Prowadzenie warsztatów kulinarnych to nieustanna walka. Walka z przyzwyczajeniami, zasłyszanymi opiniami, przekonaniami, które pojawiały się wraz z rosnącą popularnością programów kulinarnych w telewizji.
Od luksusowego hotelu w centrum miasta, przez relaksującą wizytę w SPA, po krótki wypad do pobliskiej winnicy. A w przerwach w tej podróży – smakowanie francuskiej kuchni. Czy we Wrocławiu można znaleźć Francję? Przekonajcie się sami!
Któż nie lubi podróży? My lubimy! I zapewniamy, że podróżować może każdy, choć czasem – jeśli nie mamy zbyt wiele wolnego czasu ani dużych oszczędności – potrzebna jest odrobina kreatywności. My wpadliśmy na pomysł, by udać się w jednodniową podróż do Francji – ale bez wyjeżdżania z Polski. Sprawdźcie jak!
Trójmiasto zostawiliśmy na deser naszej podróży we francuskim rytmie. Trzy miasta, każde wyjątkowe. Wybierzemy się na długi spacer, by poznać piękno architektury modernistycznej, spędzimy wieczór pod wodzą wspaniałych dyrygentów i oczywiście po raz kolejny rozsmakujemy się w wielu pysznych daniach.
Cypryjczycy mówią, że słońce świeci u nich prawie bez przerwy! Dlatego nawet jeśli wybierzemy się na Cypr zimą, możemy mieć nadzieję, że podładujemy akumulatory.
Odurzyć historią, nasycić kreatywną kuchnią, oszołomić lawendą – oto krakowskie sposoby na dzień w stylu francuskim.
Poznań – kolejne miasto, w którym poszukujemy francuskich akcentów. Nie brakuje tu smacznego jedzenia, eleganckiego dizajnu i wyrafinowanej architektury. Będzie wino, ser i chrupiące bagietki! Zapnijcie pasy, znów zabieramy was w podróż.
19 krajów, 340 dni i 80 tysięcy kilometrów. Monika Mądry-Pawlak i Jan Pawlak opowiadają, jak smakuje Ameryka.
Przed wyjazdem do Wenecji rozmawiałem z wieloma ludźmi o kuchni weneckiej. Zamiast ochów i achów, które zwykle towarzyszą opowieściom o kuchni włoskiej, wysłuchałem raczej negatywnych opinii. Parokrotnie padło, że kto chce zjeść źle w Italii, musi jechać do… Wenecji.
Zrobiło mi się zimno, zatęskniłem za słońcem. Zacząłem więc grzebać w pamięci, by sobie przypomnieć, gdzie było go naprawdę dużo, i przyszło mi do głowy Aix-en-Provence z pełnymi słońca ulicami. A potem prędko pobiegłem do kuchni.
Pisałem już o tym, że w listopadzie zaczyna się sezon na cytrusy. Dzieje się tak na Sycylii. I choć chciałbym widzieć całą Italię jako pomarańczowo- cytrynowe królestwo, to prawda jest nieco bardziej skomplikowana.
Nie znoszę zimy! Nie lubię marznąć. A z zimowych sportów najbardziej podnieca mnie siedzenie przed kominkiem. Z mojej perspektywy zima ma tylko jeden plus. Są nim pomarańcze!
Kuchnia włoska zachwyca niewymuszoną sezonowością. Wczesną jesienią, kiedy dojrzewają winogrona, we Florencji podaje się schiacciatę, a nieco później, gdy robi się zimno i orzechy wyłażą ze skorupek, pojawia się pan co’santi.
Michetta to mediolańska kajzerka. Idealnie nadaje się jako baza kanapki, słonej, słodkiej, dosłownie każdej. Skąd się jednak wzięła kajzerka w stolicy Lombardii i czy na pewno jest… kajzerką? To sprawa godna Herkulesa Poirot.
Kolebka zachodniej cywilizacji, antyczne budowle i filozofowie, których imiona towarzyszą nam niemal od urodzenia. Mało które miasto wywołuje w nas równie intensywne skojarzenia. Kulinarnie jednak o Atenach wiemy niewiele. Podpowiadamy, co i gdzie zjeść w greckiej stolicy.
Jesień to całkiem niezła pora na zwiedzanie Pragi. Gdy pogoda dopisuje, miasto prezentuje się pięknie, a w razie pluchy zawsze można przecież schować się w jednym z licznych barów piwnych. Sprawdźcie, co i gdzie zjeść (oraz czym popić) w stolicy knedlików i piwa.
Gdzie na pizzę w Krakowie? Zdradzamy nasze ulubione adresy.
Nie wiecie, gdzie zjeść obiad z dzieckiem? W tych restauracjach wasze maluchy nie tylko smacznie zjedzą, ale także spędzą miło czas, oddając się beztroskiej zabawie.
Nie zawsze mamy czas by wybrać się na dłuższą wyprawę, ale czasem miło wyrwać się z miasta choć na chwilę. Podpowiadamy adresy restauracji blisko stolicy, w których można dobrze zjeść i posiedzieć w miłym otoczeniu.
Cieszyn, miasto rozdarte rzeką na polską i czeską stronę, w czasie majówki zaprasza na festiwal Kino na Granicy. Sprawdziliśmy, co warto zjeść w przerwie między seansami.
Gnudi, szpecle, gałuszki, knedliki – których jeszcze nie znacie?
Stolicy Francji nie trzeba reklamować: 134 restauracje z gwiazdkami Michelin, najważniejsze pokazy mody, najpiękniejsze zbiory dzieł sztuki. I drogie restauracje! Gdzie i co zjeść, by nie zbankrutować? Skorzystajcie z naszych podpowiedzi i poczujcie się jak prawdziwi paryżanie.
Planujecie weekendowy wypad do Wiecznego Miasta? Dwa dni wystarczą, by wygrzać się w słońcu, zjeść mniej lub bardziej znane klasyki kuchni włoskiej i zrobić smaczne zakupy. Podpowiadamy jakie miejsca odwiedzić, by najlepiej poczuć rzymską atmosferę!
Koreański, japoński i żydowski fast food – to się teraz jada za naszą zachodnią granicą. Zdradzamy najciekawsze adresy!
Wszechobecna zieleń, bliskość morza i portu, tapas na każdym kroku oraz napój bogów – Agua de Valencia – w cenie menu del dia. Walencja to doskonały kompromis między najpopularniejszymi hiszpańskimi kierunkami, Barceloną i Madrytem, do tego kulinarnie ma nie mniej do zaoferowania.
Czekoladę uwielbiamy za cudowny smak, zapach i moc poprawiania nastroju. Gdy na zewnątrz zimno, filiżanka gęstego, gorącego napoju sprawia największą radość. Poznajcie trzy wrocławskie lokale, do których warto wpaść na ten przysmak.
Kompleksowy przewodnik po iberyjskich słodyczach. Pakujemy walizki i lecimy na deser!
Sprawdźcie, gdzie zjecie doskonały bibimbap i dokąd będziecie chcieli wracać po kimchi.
Przewodnik po klimatycznych restauracjach na krańcu świata.
O stolicy Emilii-Romanii zwykło się mówić, że jest czerwona, uczona i… gruba. Bolonia szczyci się jedną z lepszych kuchni w kraju, a o gastronomicznej sławie świadczą liczne restauracje. Pod średniowiecznymi arkadami znajdziemy lokale serwujące smakowite dania i aromatyczne potrawy.
Wysokiej jakości włoskie składniki, sezonowe wariacje, a nawet wegańska wersja sera – w Katowicach można zjeść naprawdę dobrą i różnorodną pizzę.
Grudzień to idealna pora na wyprawę do Florencji. Tłumów nie ma. Kolejek nie ma. Temperatury zaś są całkiem przyjemne!
Najlepsze, sprawdzone adresy w Rzymie, w mieście, w którym naklejkę TripAdvisora drukuje się samodzielnie i przykleja do drzwi, na bezczelnego, czasem nawet przed otwarciem.
Choć Porto kojarzy się głównie z winem, to portugalskie miasto ma do zaoferowania o wiele więcej.
Pewnym połączeniom nie sposób się oprzeć – ziemniaki i rozmaryn to duet idealny.
5 ulubionych adresów trójmiejskich blogerek kulinarnych: Tosi Kolo i Marty Śliwickiej z Burczymiwbrzuchu.pl.
Prosty i szybki deser – cytrynowe ciasteczka na zamówienie Kasi z KUKBUK-a
A gdyby tak wyrwać się na wakacje do Kambodży lub na Filipiny? Mamy dla was przewodnik po południowoazjatyckiej kuchni roślinnej
Choć Bolonia słynie przede wszystkim z mięsa i tortellini, to nie znaczy, że brakuje tu słodkich pokus. Poznajcie desery ze stolicy Emilii-Romanii.
W stolicy Europy jest naprawdę słodko! Podajemy adresy najlepszych cukierni.
Kulinarny przewodnik po stolicy Szwecji, czyli jak się najeść za rozsądne pieniądze.
Plątałem się po Lizbonie trochę tropem Anthony’ego Bourdaina, trochę według przewodnika, a trochę na czuja.
Zrobienie jej nie jest trudne, ale jest czasochłonne. Jeżeli zaczniecie rano, będziecie mieć pyszną kolację- a jeśli coś zostanie, to następnego dnia stworzy idealne włoskie śniadanie. Pachnie pomarańczami i wanilią, aż prosi się o przełamanie gorzką kawą.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA