Miejsca - KUKBUK

Miejsca

Miejsca
Jak pracuje zdun? „Przez okrągły rok, pełną parą”
Nakomiady

Jak pracuje zdun? „Przez okrągły rok, pełną parą”

Po 20 latach przywracania blasku pałacowi w Nakomiadach Joanna Bujarska-Ciszek i Piotr Ciszek wiedzą, że upór i konsekwencja w realizowaniu własnej wizji dają dużo więcej satysfakcji niż droga na skróty.
Przewodniki
Co i gdzie zjeść w Atenach? „To jedna z najsmaczniejszych kuchni Europy”

Co i gdzie zjeść w Atenach? „To jedna z najsmaczniejszych kuchni Europy”

Kolebka zachodniej cywilizacji, antyczne budowle i filozofowie, których imiona towarzyszą nam niemal od urodzenia. Mało które miasto wywołuje w nas równie intensywne skojarzenia. Kulinarnie jednak o Atenach wiemy niewiele. Podpowiadamy, co i gdzie zjeść w greckiej stolicy.
II Edycja
Ranczo spełnionych marzeń. Ich sery pokochał świat

Ranczo spełnionych marzeń. Ich sery pokochał świat

Frontiera to po hiszpańsku granica. Ranczo Frontiera też mieści się na granicy – cywilizacji i dzikiej przyrody. To miejsce okrzyknięte przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej najlepszą farmą na świecie. Prowadzą ją Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko – małżeństwo z Poznania, które ponad 20 lat temu zamieniło miasto na mazurską wieś.
Wydarzenia
Miejsce inspiracji

Miejsce inspiracji

Lublin już po raz piąty wyróżnił dziesięć lokalnych miejsc, które przez dwa lata będą mogły chwalić się tytułem „Miejsca Inspiracji”. To kilka wyjątkowych miejsc gwarantujących menu inspirowane kuchnią regionu, ale również promujących historię i kulturę Lublina.
Tu nas poczytasz
Emalia – Zabłocie
Kraków

Emalia – Zabłocie

Miejsca
Bar z wódką ogórkową, teatralne trupy i tragedia Titanica. Oto The Jane Hotel
Nowy Jork

Bar z wódką ogórkową, teatralne trupy i tragedia Titanica. Oto The Jane Hotel

W tym roku kończy 110 lat. I – jak na staruszka przystało – przeżył niejedno. Raz nawet był bliski śmierci. Gdy na początku tego wieku wystawiono go na sprzedaż, sprawiał wrażenie równie zrujnowanego jak większość jego gości. Ale wtedy stał się cud.
Przewodniki
Warszawski przewodnik dzielnicowy, odcinek 2. – Saska Kępa

Warszawski przewodnik dzielnicowy, odcinek 2. – Saska Kępa

Bywa, że pachnie bzami, najczęściej jednak czuć tu unoszącą się w powietrzu między modernistycznymi willami małomiasteczkowość. Nęci zapachami kruszonki i klusek, jest dystyngowana, ale bezpretensjonalna. Saska Kępa – to tu tętni życie prawobrzeżnej Warszawy.
Przewodniki
Szemrzące Wybrzeże. Na Helu też może być wykwintnie
Hel

Szemrzące Wybrzeże. Na Helu też może być wykwintnie

Drobniutki, jasny piasek, roślinność rozczochrana rześką bryzą, pachnący las sosnowy, chroniony białym pasmem wydm, wokół granatowe wody Bałtyku… Początek, a może koniec Polski? Półwysep Helski to nie tylko budki ze smażoną rybą i pola namiotowe.
Miejsca
Pałac, który zaklina gości. „Czują tu dobrą energię”

Pałac, który zaklina gości. „Czują tu dobrą energię”

Elżbieta nie planowała powrotu do Polski, Beatrice nigdy nie zamierzała pracować z mamą. A jednak obie zostawiły Prowansję i przeniosły się pod Częstochowę. Tu, w pałacu w Nienanicach, stawiają swoich gości na nogi. Dobrym jedzeniem, masażami i szamańską energią*.
Miejsca
Kuszące szepty i 200-letni ogród. W tym miejscu zatrzymała się historia

Kuszące szepty i 200-letni ogród. W tym miejscu zatrzymała się historia

Dziewiętnastowieczny hotel spogląda na miasto. Majestatyczny i tętniący życiem od początku swojego istnienia. Švicarija to miejsce, w którym tajemnice nierozerwalnie splatają się z historią i ze sztuką.
Zestawienia
Najlepsze śniadania w Krakowie
Kraków

Najlepsze śniadania w Krakowie

Bartek Kieżun poleca 11 sprawdzonych adresów kawiarni i restauracji. Tu zjecie między innymi kanapki z pastrami i bajgle z nutellą.
Przewodniki
Baśniowe Maroko
Maroko

Baśniowe Maroko

Tutejsze dania zaskakują. Jedno danie to czasem pięć smaków, choć to przecież Afryka, nie Azja. Bastilla, delikatne ciasto warka faszerowane drobiowym mięsem, oprószone z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem, tażin z jagnięciny z daktylami i kiszonymi cytrynami czy kurczak ze śliwkami i z migdałami – to tylko przykłady.
Strona 1 z 4812345...10203040...Ostatnia

© KUKBUK 2018