Kukbuk
Kukbuk
Szybkie brunche z Philipsem – wielofunkcyjne urządzenie Ovi

Szybkie brunche z Philipsem

Lubicie brunche i urządzenia, które pomagają w ich szybkim przygotowywaniu? Poznajcie Ovi i sprzęty z linii eko i wypróbujcie przepisy na pyszne, kolorowe dania.

Tekst: Justyna Pogorzelska

Zdjęcia: Rafał Meszka


Stylizacja: Anna Orechwo

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 16 minut!

Jesteśmy miłośnikami wczesnych pożywnych śniadań, lecz równie dużą słabość mamy do brunchów – różnorodnych, kolorowych, zaskakujących połączeniami smaków i tekstur. Lubimy ten moment w ciągu dnia, kiedy poranek przekazuje pałeczkę popołudniu i wciąż tyle może się wydarzyć. Przygotowujemy wtedy dania, w których słodkie spotyka się z wytrawnym, chrupiące z aksamitnym, słone z kwaśnym, pieczone ze świeżym. Ważne jest dla nas to, by dania syciły, a zarazem były lekkie, dodawały energii i cieszyły oczy. Zależy nam też na krótkim czasie ich przyrządzania – w końcu świat na nas czeka.     

Z ciekawością sprawdziliśmy, jak się spisuje Ovi Smart – asystent kulinarny marki Philips. Zrobiliśmy za jego pomocą kilka dań, wśród których znalazły się tosty, brioszki, tarta, polenta i pieczone warzywa. Z ręką na sercu przyznajemy – takie wsparcie w kuchni jest nieocenione. Zaoszczędziliśmy cenny czas i łatwiej było nam wykonywać pewne czynności równocześnie. Jesteśmy na tak i mamy dla was przepisy na dania, których przyrządzanie z Ovi potrwa niewiele dłużej niż chwilę – i będzie czystą przyjemnością.  

Wielofunkcyjne urządzenie Philips Ovi (fot. materiały prasowe)

O regularny dostęp do wielu przydatnych wskazówek zadbał też producent, tworząc aplikację NutriU. Znajdziecie w niej setki przepisów, dzięki którym każdego dnia będziecie mogli gotować szybko, zdrowo i smacznie. Czekają tam na was również przydatne artykuły i porady oraz prężnie działająca społeczność miłośników dobrej kuchni.

Ovi Smart nie jest jedynym pomocnikiem, którego warto zaprosić do wspólnej kulinarnej przygody. Niezastąpione są również produkty z ekologicznej kolekcji śniadaniowej Philips: czajnik, toster i ekspres przelewowy. Trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie bez tych sprzętów, a jako zwolennicy troski o środowisko rekomendujemy urządzenia z bioplastiku, który pomaga odciążyć przyrodę. Z takim wsparciem w kuchni możecie przygotować wiele smacznych i zdrowych dań, czerpiąc z tego dużo radości.     

Szybkie brunche z Philipsem – tost po benedyktyńsku (fot. materiały prasowe)

Tost po benedyktyńsku

Tosty są obecne w naszym życiu od dzieciństwa, serwowane na różne sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Chrupiące pieczywo, maślany sos, pieczony pomidor, świeża sałata i aromatyczne zioła to składniki pysznej wariacji na temat tostu, a zarazem skuteczny przepis na pełnowartościowy posiłek. Jeżeli zsynchronizujecie ze sobą poszczególne etapy przygotowywania potrawy, jej wykonanie zajmie wam maksymalnie kilkanaście minut, a efekt was zachwyci. A jeśli będziecie eksperymentować z różnymi zielonymi dodatkami, za każdym razem uzyskacie nieco inny smak. Na wiosnę aż się prosi o więcej zielonego!  

Zobacz przepis na tost po benedyktyńsku >>

Szybkie brunche z Philipsem – zielone gazpacho z brioszką i pieczonym halloumi (fot. materiały prasowe)

Zielone gazpacho z brioszką i pieczonym halloumi

Ten przepis to idealny sposób na brunch pełen smaku i witamin. Jego dodatkową zaletą jest czas przygotowania, który wynosi dwa kwadranse. Pokrójcie w kostkę warzywa i owoce – paprykę, kiwi, awokado, cukinię, ogórka i pomidora – dodajcie zioła i przyprawy, po czym zblendujcie te składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Brioszkę opieczcie w tosterze, by była przyjemnie ciepła i chrupiąca. Opieczcie również plastry halloumi, by idealnie dopełnić danie – dzięki wykorzystaniu Ovi zrobicie to bez dodatku tłuszczu. A później kilka ostatnich akordów: wlejcie na talerz gazpacho, dołóżcie brioszkę, na niej połóżcie halloumi, a na nim wymieszane z olejem zioła. Ucztę czas zacząć. 

Zobacz przepis na zielone gazpacho z brioszką i pieczonym halloumi >>

Szybkie brunche z Philipsem – chrupiąca brioszka z brzoskwinią, groszkiem cukrowym i humusem z fasoli (fot. materiały prasowe)

Chrupiąca brioszka z brzoskwinią, groszkiem cukrowym i humusem z fasoli

Jeśli lubicie dania, w których wytrawna baza splata się ze słodkimi akcentami – przygotujcie na brunch tę kolorową brioszkę. Po zrobieniu gładkiego humusu z fasoli i podsmażeniu groszku cukrowego skorzystajcie ze wsparcia nowoczesnych kuchennych pomocników: w tosterze opieczcie brioszkę, a w Ovi upieczcie pokrojoną w plastry brzoskwinię – zajmie wam to krótką chwilę, ponieważ urządzenie bardzo szybko się nagrzewa. Tak skomponowany posiłek zapewni wam energię, solidną porcję wartości odżywczych i szalenie przyjemne doznania – zarówno wizualne, jak i smakowe.  

Zobacz przepis na chrupiącą brioszkę z brzoskwinią, groszkiem cukrowym i humusem z fasoli >>

Reklama
Szybkie brunche z Philips Ovi – pieczona papryka (fot. materiały prasowe)

Pieczona papryka w panierce z sezamu, nerkowców i chałki z sosem chimichurri 

Papryka w panierce polana sosem chimichurri to ciekawa, pełna smaku alternatywa dla klasycznej pieczonej papryki. Danie jest lekkie, doskonałe na brunch, podwieczorek i kolację. Upieczeniem podłużnych papryk zajmie się Ovi, a wy w tym czasie przygotujcie panierkę i wyrazisty w smaku sos. Rozdrobnione orzechy połączcie z podprażonym sezamem, startą chałką i rozkruszonym nori. Papryki obtoczcie w panierce i dopieczcie. W tym czasie zróbcie sos, w którym główne role grają kolendra, pietruszka, czosnek i ocet jabłkowy. Polejcie nim upieczone warzywa i chrupcie na zdrowie.   

Zobacz przepis na pieczoną paprykę w panierce z sezamu, nerkowców i chałki z sosem chimichurri >>

Szybkie brunche z Philips Ovi – pieczone ziemniaki z chorizo, papryczkami padrón i sosem tahini (fot. materiały prasowe)

Pieczone ziemniaki z chorizo, papryczkami padrón i sosem tahini

Ziemniaki skradły niejedno serce i podniebienie. Tym razem skosztujcie ich w wersji pieczonej z papryczkami i chorizo. Potrawa kusi też krótkim czasem przygotowania i minimalnym nakładem kulinarnego wysiłku. Wystarczy, że papryczki i chorizo pokroicie i upieczecie razem z ziemniakami, a w tym czasie zajmiecie się sosem tahini. Sos, gładki i intrygujący w smaku, nada potrawie charakter. Nie zapomnijcie o posypaniu dania świeżymi ziołami.     

Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z chorizo, papryczkami padrón i sosem tahini >>

Szybkie brunche z Philips Ovi – polenta z warzywami zapiekana z jajkiem i salsą verde (fot. materiały prasowe)

Polenta z warzywami zapiekana z jajkiem i salsą verde

Polenta z zielonymi warzywami i jajkiem to danie, na które warto zrobić sobie krótką przerwę od wszystkich okołopołudniowych zadań. Ta potrawa was nasyci, zaspokoi pragnienie ciekawych doznań kulinarnych i ucieszy wzrok. To bogactwo przeróżnych smaków, które splatają się ze sobą w ciekawym, intrygującym połączeniu. Zróbcie polentę z fetą i grana padano, równolegle zblanszujcie w wodzie szparagi i brokuły. Na pokrojonej polencie ułóżcie warzywa, wbijcie jajka i zapiekajcie w Ovi przez kilka minut – zrobicie to bez dodatku tłuszczu, a potrawa będzie miękka, wilgotna i aromatyczna. W tym czasie przygotujcie ziołowy sos, którym polejecie gotowe danie.  

Zobacz przepis na polentę z warzywami zapiekaną z jajkiem i salsą verde >>

Philips Ovi (fot. materiały prasowe)

Minitarta z pieczonym porem z salsą z kiwi i awokado

Wymarzony brunch dla miłośników wytrawno-słodkich połączeń. Z każdym kęsem będzie przed wami odkrywał kolejne nuty i niuanse smakowe. Do tego bajecznie się prezentuje i karmi oczy kolorami. Przygotujcie ciasto na tartę i po lekkim schłodzeniu ją upieczcie. Upieczcie też pora, który razem ze śmietaną, z jajkiem, grana padano i przyprawami będzie stanowił smakowity farsz. Posiekajcie awokado i kiwi, które z ziołami i limonką stworzą aromatyczną salsę. Serwujcie tartę z salsą i cieszcie się bogactwem doznań.     

Zobacz przepis na minitartę z pieczonym porem z salsą z kiwi i awokado >>

Szybkie brunche z Philips Ovi – gnocchi zapiekane z mozzarellą di bufala i pomidorkami cherry z pesto z rukoli i nerkowców (fot. materiały prasowe)

Gnocchi zapiekane z mozzarellą di bufala i pomidorkami cherry z pesto z rukoli i nerkowców

Fani glutenu, nabiału, pomidorów i pesto – oto danie dla was. Pełne smaku, zapachu i kolorów. A do tego szybkie, tylko trzeba mieć już gotowe gnocchi. Ugotowane kluseczki przełóżcie do formy Ovi, na wierzchu ułóżcie pomidorki cherry i mozzarellę i pieczcie danie przez kilka minut – dzięki technologii airfryer będzie ono soczyste i pełne smaku. W czasie, kiedy gnocchi się zapiekają, zróbcie pesto: zmiksujcie rukolę, nerkowce, czosnek, oliwę, grana padano i sól. Wyłóżcie kluseczki na talerz, polejcie zielonym pesto i delektujcie się daniem przywodzącym na myśl słoneczne Włochy. Może w tym czasie narodzi się pomysł na spontaniczną podróż?

Zobacz przepis na gnocchi zapiekane z mozzarellą di bufala i pomidorkami cherry z pesto z rukoli i nerkowców >>

Szybkie brunche – sałatka z grillowanymi szparagami (fot. materiały prasowe)

Sałatka z grillowanymi szparagami

Tym razem coś dla miłośników warzyw i chrupania. Szparagi krótko upieczcie, a kozi ser połączcie ze śmietaną. Kremową masę rozsmarujcie na talerzu, ułóżcie na niej sałatę, szparagi, pomidorki cherry i kukurydzę, posypcie waszymi ulubionymi ziołami i polejcie zielonym dressingiem. Kilka niezbyt czasochłonnych czynności i wyborna sałatka gotowa. To doskonały pomysł na posiłek w trakcie intensywnego dnia – lekka, sycąca i pożywna, dodaje energii i sił na kolejne wyzwania.

Zobacz przepis na sałatkę z grillowanymi szparagami >>

Szybkie brunche – kruche ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietankowo-kawowym (fot. materiały prasowe)

Kruche ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietankowo-kawowym

Czas na deser – rozkosznie maślane ciasto, nadzienie z mascarpone i kawy i wierzch z brzoskwiń i oregano brzmią jak obietnica przepysznego relaksu. Zagniećcie ciasto i upieczcie je w formie do tarty. Kiedy zapach kruchego ciasta zacznie was łaskotać w nos, przygotujcie aksamitne nadzienie z nutą kawy w tle. Przełóżcie masę na wystudzone ciasto, na wierzchu ułóżcie pokrojone w kawałki brzoskwinie i udekorujcie świeżym oregano. Do tego aromatyczna kawa lub ulubiona herbata i czas na chwilę zwolni.

Zobacz przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietankowo-kawowym >>

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk