Kukbuk
Kukbuk

Dania z oliwą do zadań specjalnych

Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.

Tekst: Maja Wójcik

Przepisy, przygotowanie potraw i zdjęcia:
Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Intensywność smaku oliwy zależy od pory zbiorów i stopnia dojrzałości oliwek. Oliwa GranFruttato powstaje z wcześnie zebranych oliwek, które zawierają mniej soku, przez co do produkcji potrzebna jest ich większa ilość. Jednak dzięki temu GranFruttato nabiera intensywnego, wyrazistego smaku oraz jest bogatsza w dobroczynne dla zdrowia polifenole. Za jej recepturę odpowiada osobiście właściciel rodzinnej firmy Monini, Zefferino. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie, co roku dobiera najlepsze oliwy dostępne na rynku, aby stworzyć wyjątkowy kupaż GranFruttato.

 

GranFruttato to oliwa, która robi różnicę na talerzu, dlatego przygotowaliśmy przepisy, w których to właśnie ona nadaje daniom charakter. Nie tylko spaja składniki, ale też sama staje się tym kluczowym elementem!

Pieczone miażdżone ziemniaki z rozmarynem, oliwą GranFruttato i ziołowym dressingiem 

Do szczęścia potrzeba nam niewiele – wystarczą ziemniaki, rozmaryn i dobra, wyrazista w smaku oliwa. Ugotowane, rozgniecione, a następnie upieczone ziemniaki będą kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. I w tym miejscu moglibyśmy już skończyć gotowanie i zabrać się do jedzenia, ale poświęćmy jeszcze parę minut na przygotowanie aromatycznego dopełnienia: ziołowo-orzechowego dressingu. Z oliwą GranFruttato oczywiście.

Spróbuj pieczonych miażdżonych ziemniaków z rozmarynem, oliwą GranFruttato i ziołowym dressingiem >>

Spaghetti z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem, oliwą GranFruttato i kruszonką z bułki tartej 

Włosi nie dodają oliwy podczas gotowania makaronu, za to do sosów leją ją często i obficie. Znanym klasykiem obfitym w oliwę jest pasta aglio e olio, my proponujemy jednak bardziej pożywną, idealną na jesień wersję spaghetti. Kluczowe są w niej dwa składniki: słodka, nieco orzechowa dynia hokkaido i oliwa GranFruttato, która podkreśla walory smakowe poszczególnych składników i łączy je w harmonijną całość. 

Poznaj przepis na spaghetti z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem, oliwą GranFruttato i kruszonką z bułki tartej >>



Biała fasola z oliwą GranFruttato, parmezanem i ziołami

Biała fasola jest bogata w białko, stanowi źródło błonnika, witamin B i A, zawiera też sporo żelaza i magnezu. Dlatego, choć jest ciężkostrawna, warto po nią sięgać od czasu do czasu. Jednak ten wyrazisty produkt, potrzebuje odpowiedniego, równie charakternego kompana. Niech będzie nią oliwa do zadań specjalnych – GranFruttato. Nie zapomnijmy o posypaniu dania parmezanem i natką pietruszki lub innymi, ulubionymi ziołami. 

Wypróbuj przepis na białą fasolę z oliwą GranFruttato, parmezanem i ziołami



Tost z ricottą, pieczoną papryką w oliwie GranFruttato i ziołami

Marynowana w occie winnym i oliwie pieczona papryka sprawdzi się w wielu przepisach i sytuacjach, kiedy wydaje nam się, że „nic nie ma w lodówce”. Może być wspaniałym dodatkiem do tortilli i sałatek lub przepysznych kanapek. U nas pojawia się na grillowanej kromce chleba na zakwasie, z ricottą i garścią świeżych ziół. Jest tylko jeden sekret – paprykę warto zamarynować w oliwie wyrazistej, o intensywnym aromacie. 

Skuś się na tost z ricottą, pieczoną papryką w oliwie GranFruttato i ziołami



Dip z oliwą GranFruttato do pizzy lub maczania chleba 

Do mięs, pieczonych warzyw, pizzy – ten dip sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Można go też postawić na stole w małym słoiczku i maczać w nim chleb na zakwasie. Uwaga: chrupiące pieczywo w takich okolicznościach znika ekspresowo, warto więc się zaopatrzyć w dodatkowy bochenek – najlepiej w rzemieślniczej piekarni! Do sosu – koniecznie dobrej jakości oliwa, która nie tylko połączy zioła, ale też będzie niezastąpionym, pełnym aromatu składnikiem. 

Poznaj przepis na dip z oliwą GranFruttato do pizzy lub maczania chleba >>



Materiał powstał we współpracy z marką Monini

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk