Kukbuk
Kukbuk
Maceracja kwiatów i ziół sezonu letniego – róża, lawenda, dziewanna i mięta zalewane oliwą.

Maceracja kwiatów i ziół

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Kwiat lipy, aromatyczna mięta czy lawenda – podpowiadamy, jak zachować skarby lata na dłużej, a przy okazji zadbać o wygrzaną w słońcu skórę.

Marta Grzebisz i Bartosz Puzio / Jan Barba: Lubią o sobie myśleć "warszawscy rzemieślnicy”. Obszarem ich zainteresowań są rośliny, które w swojej manufakturze zmieniają w perfumy oraz kosmetyki. Wierzą, że w pielęgnacji skóry, sens ma wyłącznie podejście holistyczne, rozwój osobisty może nastąpić poprzez oddanie pracy, prawda i prostota są drogą do osiągnięcia satysfakcji.

Tekst: Marta Grzebisz i Bartosz Puzio / Jan Barba

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 5 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Ludzie od zarania dziejów interesowali się utrwalaniem i wykorzystywaniem właściwości roślin. Oczywiście nie tylko dla urody – przede wszystkim dla zdrowia i dla smaku. Można było łączyć przyjemne z pożytecznym i tak jak Hipokrates (460-370 p.n.e.) macerować lebiodkę kreteńską oraz piołun w słodkim greckim winie. Tak podobno narodził się wermut, napój alkoholowy, który miał nieść satysfakcję i wspomagać trawienie.

Około 500 roku p.n.e., Persepolis, ceremonialna stolica (jedna z czterech stolic) starożytnego imperium perskiego. Artysta rzeźbi w kamieniu młodego mężczyznę. Młodzieniec ma obnażoną klatkę piersiową, jest przepasany materiałem, w jednej dłoni trzyma dzban oleju, w drugiej ręcznik. Prawdopodobnie udaje się do kąpieli, po której posmaruje swoje, lub czyjeś, ciało olejem.

Kwiaty i zioła sezonu letniego – róża, lawenda, dziewanna i mięta.

Perskie manuskrypty zawierały obszerne opisy przygotowywania oraz stosowania olejów i ziół. Aby nadać olejom dodatkowe właściwości, macerowano w nich rośliny. W tym celu sięgano po miękkie, pachnące części nadziemne: kwiaty, liście lub mięsiste owoce. Namaczano je w tradycyjnie zrobionym oleju migdałowym, sezamowym lub oliwie, a następnie, przez kilka dni, poddawano działaniu promieni słonecznych. Co jakiś czas wymieniano rośliny na świeże, aż olej przejmował działanie, aromat i nieco koloru danego składnika.

Wróćmy do Polski A.D. 2019. Nadal możemy korzystać z mądrości starożytnych Persów i Greków, jednak sięgając po świeże rodzime rośliny, dostępne właśnie w ogrodzie lub na targu. Tak jak zamyka się lato w słoikach, w postaci dżemów, i mrozi truskawki na kompot, tak można zamknąć lato w oleju, który wykorzystamy kosmetycznie.

Kwiaty i zioła sezonu letniego – róża, lawenda, dziewanna i mięta – przygotowanie do maceracji.
Kwiaty i zioła sezonu letniego – róża, lawenda, dziewanna i mięta.

Jak macerować kwiaty i zioła

Maceracja pozwala na uzyskanie ekstraktu, który z jednej strony będzie bezpieczny dla skóry, z drugiej – przy doborze odpowiedniego oleju roślinnego – trwały, jeśli chodzi o przydatność do zastosowania.

Najlepiej sprawdzają się oleje „długie”, które z reguły mają dłuższą datę przydatności i których nie trzeba przechowywać w lodówce. Polecamy między innymi olej z jojoby, migdałowy i oliwę.

Maceracja kwiatów i ziół sezonu letniego – róża, lawenda, dziewanna i mięta zalewane oliwą.

Krok 1.

Zbieramy wybrane rośliny i zalewamy olejem roślinnym (ważne, aby był nierafinowany, tłoczony na zimno); olej powinien całkowicie zakrywać rośliny.

Rośliny muszą być suche, inaczej istnieje ryzyko wystąpienia pleśni. Dlatego jeśli wymagają umycia, dokładnie je suszymy.

Dodatkowo możecie wzbogacić swój olej naturalną witaminą E, dostępną w sklepach z surowcami kosmetycznymi

Macerat z Kwiatów i ziół sezonu letniego – róża, lawenda, dziewanna i mięta w oliwie.

Krok 2.

Zamykamy szczelnie naczynie i odstawiamy je na dwa tygodnie.

My lubimy pozostawić macerat w chłodnym, zacienionym miejscu. Jeśli jednak wybierzecie oliwę, możecie zostawić miksturę na słońcu lub w jasnym miejscu. Raz dziennie mieszamy, poruszając pojemnikiem, co pomoże maceracji.

Kwiaty i zioła sezonu letniego – róża, lawenda, dziewanna i mięta – przygotowanie do maceracji.

Krok 3.

Po dwóch tygodniach przelewamy macerat przez sitko lub gazę do czystego szklanego pojemnika i – szczelnie zakręcony – przechowujemy w zacienionym miejscu (nie musi to być lodówka).

Używamy według potrzeb oraz upodobań.

 

Rośliny dostępne w Polsce w lipcu:

  • Pokrzywa (korzeń i liście)
  • Lipa (kwiaty)
  • Melisa (liście)
  • Mięta (liście)
  • Lawenda (kwiaty)
  • Dziurawiec (w całości)
  • Skrzyp polny (w całości)
  • Tymianek (w całości)
  • Dzika róża (kwiaty)
  • Chaber bławatek (kwiaty)
  • Malina (liście)
  • Wrotycz (kwiat)
  • Poziomka (liście)

Ta lista może być dłuższa – wybraliśmy najpopularniejsze rośliny. Warto zajrzeć do poradników dla ogrodników i zielarzy, podpowiedzą, na jakie rośliny jest akurat sezon. Być może zechcecie uzyskać olej przede wszystkim wonny – wtedy sięgnijcie po płatki kwiatów, których zapach lubicie i chcecie zachować na dłużej. Wcześniej jednak sprawdźcie informacje na temat ich wpływu na skórę.

Maceracja kwiatów i ziół – etap pierwszy, wkładanie kwiatów do butelki.
Maceracja kwiatów i ziół – etap drugi, zalewanie roślin olejem

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka