Kukbuk
Kukbuk

Restauracje Bib Gourmand, czyli gwiazdki to nie wszystko!

Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.

Dziennikarka i redaktorka "Ferment. Pismo o winie"

Tekst: Marlena Prządek

zdj. Rafał Meszka, serwis prasowy

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

Podobno 80% podróżników jest zdania, że gwiazdki Michelin są dla gastronomii tym, czym Oscary dla przemysłu filmowego. Ale na gwiazdkach świat Michelin się nie kończy! W przewodniku od 1997 roku wyróżniane są także restauracje określane jako „good quality, good value cooking”. W praktyce oznacza to dobry stosunek jakości do ceny. „Wbrew popularnemu przekonaniu w przewodnikach Michelin nie chodzi wyłącznie o drogie, ekskluzywne restauracje”, piszą twórcy czerwonego przewodnika. Michelin ma ambicje, by oferować wybór dla każdego, na każdą okazję i w różnym zakresie cenowym. Restauracje, które według inspektorów Michelin najlepiej spełniają kryterium wysokiej jakości w przystępnej cenie, otrzymują wyróżnienie Bib Gourmand. Znaczek przedstawia głowę „ludzika Michelin”, który jest nazywany Bibendum – maskotki i symbolu marki, obecnego także w logo firmy. Właśnie do niego nawiązuje nazwa Bib Gourmand.

W 2023 roku Polska Organizacja Turystyczna podpisała umowę z Przewodnikiem Michelin. Zgodnie z zapisami tego dokumentu inspektorzy Michelin ruszyli w podróż po trzech wybranych regionach – Krakowie, Poznaniu i Warszawie, a także ich okolicach. Celem była weryfikacja i ocena tamtejszych restauracji. Wybrano trzy lokale, które zostały uhonorowane gwiazdkami Michelin, i siedem wyróżnionych znaczkiem Bib Gourmand. To drugie wyróżnienie przyznaje się na podstawie trzydaniowego zestawu w rozsądnej cenie. Przyjmowany limit cenowy jest zależny od kraju.

Oto siedem polskich restauracji wyróżnionych tytułem Bib Gourmand.

KRAKÓW

Molám

Rajska 3/4, molam.pl

To tajska restauracja z wystrojem inspirowanym tętniącymi życiem nocnymi kantynami w Bangkoku. Jej nazwa odnosi się do tradycyjnej tajskiej i laotańskiej muzyki molam, którą można tu usłyszeć obok afrobeatu, rockabilly, dubu i folk-rocka z lat 60., 70. i 80. z różnych stron świata. Szef kuchni Tomasz Muza po raz pierwszy do Tajlandii wyjechał w 2007 roku – ta podróż zmieniła jego życie i zainspirowała go do szukania własnej drogi w gastronomii. Przez kolejne lata studiował i pracował w Londynie, ale ma na koncie także staże, między innymi w gwiazdkowej restauracji Bo.lan w Bangkoku. W Molám stawia na tzw. nu-thai – czyli odejście od zeuropeizowanej wersji thai food na rzecz oryginalnych przepisów, do których używane są lokalne produkty. Na miejscu dzięki otwartej kuchni można podglądać, jak przyrządzane jest jedzenie, a obsługa zachęca, by dania zamawiać do podziału – aby każdy z gości mógł spróbować jak najwięcej smaków.

Restauracja Molám

Restauracja Molám

POZNAŃ

Fromażeria

Ratajczaka 27, fromazeria.pl

Fromażeria to pierwsza w Polsce restauracja połączona z cheese barem. Częścią wystroju jest ogromna lada chłodnicza z pięknie wyeksponowanymi serami. Jednak w menu zobaczymy nie tylko sery – inspektorów Michelin zachwyciły tutejsze potrawy będące nowoczesną wersją kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Choć w przystawkach i daniach głównych sery nie grają pierwszych skrzypiec, pojawiają się jako idealne uzupełnienie. Do tatara wołowego dodaje się parmigiano reggiano, do zupy kremu z selera ser brillat-savarin, a do wegetariańskiego dania z kalafiora i do filetu z halibuta ser munster-géromé. Na deser można zamówić sernik z belgijską czekoladą, ale warto też rozważyć deskę serów. Ich wybór przyprawia o zawrót głowy – są tu sery miękkie, maziowe, alpejskie, półtwarde, twarde i te z niebieską pleśnią, krowie, kozie, owcze i bawole, z mleka surowego i termizowanego. Co ważne, serowi laicy znajdą w menu krótką instrukcję, jak profesjonalnie degustować sery.

Restauracja Fromażeria

Restauracja Fromażeria

TU.REStAURANT

Grunwaldzka 34a, turestaurant.pl

TU.REStAURANT to rodzinna inicjatywa – właściciele to męska część rodziny Fiedorów, poznańskich architektów. Nie dziwi więc, że lokal jest ciekawie zaprojektowany i zaaranżowany. Równie interesująco pomyślane zostało menu – prostsze na lunch i rozbudowane na kolację. Do wina można zamówić selekcję serów albo wędlin. Co jakiś czas w restauracji organizowane jest specjalne wydarzenie – Kolacja z Lasu na Stół. Na tę niezwykłą ucztę składa się sześć dań przyrządzonych z darów lasu, takich jak trufle, dzikie ryby, ptactwo i dziczyzna, z leśnym deserem na koniec.

Restauracja TU.REStAURANT

Restauracja TU.REStAURANT

WARSZAWA

alewino

Mokotowska 48, alewino.pl 

Na początku był sklep z winem, do dziś odgrywa tu ono ważną rolę – na półkach jest ponad 250 etykiet z całego świata, głównie od mniejszych producentów i importerów. Z czasem pojawiły się winiarnia i restauracja, dwa koncepty gastronomiczne, które doskonale się uzupełniają. Wystrój jest prosty, z odrobiną surowej cegły i drewnianymi stolikami, wnętrze przestronne z licznymi pokojami, a ogródek na mokotowskim podwórku bardzo klimatyczny. Inspektorzy Michelin docenili alewino za dużą liczbę przystawek w niewygórowanych cenach, doskonałych do dzielenia się z przyjaciółmi. W menu między innymi pieczywo pieczone na miejscu, humus z fasoli, bulion z borowików, parfait z wątróbek drobiowych z chlebem maślankowym i chutneyem. Wszystko ze świeżych, sezonowych produktów.

Restauracja alewino

Restauracja alewino

Kieliszki na Próżnej

Próżna 12, kieliszkinaproznej.pl

Nie jest dużym zaskoczeniem, że głównym elementem wystroju są tu kieliszki – wiszące w kilku rzędach nad długim barem. Oprócz nich wzrok przyciąga czarno-biały mural z motywami przyrodniczymi autorstwa Mariusza Tarkawiana. Właściciele deklarują, że najważniejszą rolę w lokalu gra wino – na miejscu można wybierać spośród ponad 250 etykiet, głównie europejskich, z naciskiem na włoskie. W menu znać nowoczesne podejście do polskiej klasyki: od chleba na zakwasie, chłodnika z botwiny i tatara, przez cielęcinę z kurkami, schab jagnięcy i duszoną kapustę z koperkiem, po truskawki z koglem-moglem.

Restauracja Kieliszki na Próżnej

Restauracja Kieliszki na Próżnej

Koneser Grill

Ząbkowska 27/31, konesergrillwarszawa.pl

Restauracja ma siedzibę w postindustrialnych wnętrzach dawnej fabryki wódki Koneser. Klasyczne techniki oparte na dymie, grillowaniu, wędzeniu zapewniają tu doskonały smak potraw. Według przewodnika Michelin gwiazdą są steki z polskiej wołowiny. W daniach z grilla znajdziemy klasyki: rib eye stek, T-bone stek i antrykot z kością. Ci, którzy wolą coś mniejszego i lżejszego, ucieszą się z ciekawostek takich jak grillowane oliwki gordal, irlandzkie ostrygi przygotowane na trzy sposoby, domowa kaszanka z chutneyem truskawkowo-cebulowym, a z dań głównych risotto z szafranem i kukurydzą.

Restauracja Koneser Grill

Restauracja Koneser Grill

Le Braci

Górnośląska 24, lebraci.pl

Le braci to po włosku żar lub ogień, a właściciele tej klimatycznej restauracji deklarują, że to właśnie on jest sercem tego miejsca. Wnętrze utrzymane jest w ciemnej zieleni, ze zdobionym barem i z subtelnym oświetleniem. W menu króluje kuchnia włoska z różnych regionów – tutejsza załoga ma ambicje, by pokazać gościom prawdziwe Włochy. Jak sami twierdzą, liczą się „smak, autentyczność, prostota, najwyższej jakości produkt, tradycje i bezkompromisowość”. Wśród przekąsek znajdziemy grissini, focaccię, sycylijskie arancino z szafranem i ragú czy mortadellę di Bologna z mozzarellą di Bufala. Dalej są oczywiście makarony i risotta, w tym sardyńskie kluseczki z kremowym sosem pomidorowym i risotto z kolorowymi szparagami i gorgonzolą. W daniach głównych mięsa i ryby. Uwaga, nie ma pizzy!

Restauracja Le Braci

Restauracja Le Braci

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk