Kukbuk
Kukbuk
Przekąski na Halloween, mroczne muffiny z czekoladową pajęczyną, muffinezja.pl

10 pomysłów na przekąski na Halloween

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Zamiast cukierka słodkie pajęczyny, mumie, nietoperze i główki kosmitów. A może jednak psikus?

Tekst: Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / plateofjoy.pl

Przepisy i zdjęcia: Plate of Joy


Tort: muffinezja.pl

Opublikowano: 28 Października 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 13 minut!

Halloween przywędrowało do nas z krajów anglojęzycznych w latach 90. i powoli zdobyło serca tych, którzy wolą się radować, niż smucić. Każda okazja jest przecież dobra do urządzenia przebieranej imprezy i przygotowania tematycznych przekąsek! Sprawdźcie nasze pomysły na mroczne kąski na Halloween, a potem postawcie je na stole, lub wręczcie pukającym do drzwi przebierańcom.

Przekąski na Halloween, pieczone skrzydełka z kurczaka, skrzydełka nietoperzy, Plate of Joy

Przepis na skrzydła "nietoperzy"

Niby takie sprytne, bo umieją latać po ciemku i wiszą do góry nogami, a jednak udało się kilka złapać i upiec w przyprawach. O dziwo smakują zupełnie jak kurczak.

Składniki:

  • skrzydełko drobiowe: ok 1 kg
  • suszony imbir: 1 łyżeczka
  • kolendra: 3/4 łyżeczki
  • chili w płatkach: 1/3 łyżeczki
  • pieprz syczuański: 1/2 łyżeczki ziaren
  • miód: 1 łyżeczka
  • sos sojowy: 5 łyżek
  • olej roślinny: 2-3 łyżki
  • sezam

Przygotowanie:

Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, olej i rozgniecione w moździerzu przyprawy. Dodajemy skrzydełka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na godzinę, po czym pieczemy na blasze do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Posypujemy czarnym sezamem i podajemy.

Przekąski na Halloween,Mumie, tartaletki z ciasta francuskiego z szynką i suszonymi pomidorami, Plate of Joy

Przepis na mumie z ciasta francuskiego

Łypią z pomiędzy pasków ciasta francuskiego, a w środku mają szynkę, suszone pomidory i oliwki. Jeden kęs kończy tysiące lat spokojnego snu w ciemnej krypcie.

Składniki:

  • ciasto francuskie: 1 arkusz
  • szynka parmeńska
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • ketchup
  • mozzarella
  • rukola
  • ser żółty
  • sezam

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego za pomocą foremki wykrawamy kółka, a resztę ciasta kroimy w cienkie paseczki. Na wierzch kółek nakładamy ketchup lub sos pomidorowy, szynkę i resztę dodatków, przekładamy na blaszkę i przykrywamy paskami z ciasta. Jeszcze raz przykładamy foremkę i odcinamy ciasto, które wystaje poza placuszek.

Tak przygotowane mumie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 i pieczemy przez około 30 minut lub do zrumienienia. Z plastra żółtego sera wycinamy małe kółeczka, w które wkładamy ziarenka sezamu – posłużą nam za oczy.

Pzekąski na halloween mroczne muffiny kakaowe z pajęczyną z czekolady, Plate of Joy

Przepis na mroczne muffiny

Przykurzone kakao, przybrane czekoladową pajęczyną, muffiny dla miłośników czarnych strojów i wszystkich łasuchów-ponuraków.

Składniki:

  • mąka pszenna: 140 g
  • cukier: 110 g
  • kakao: 40 g
  • proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
  • sól: szczypta
  • masło: 40 g
  • mleko: 150 ml
  • jajko "zerówka": 1 sztuka

Ozdobienie:

  • mascarpone: 200 g
  • śmietanka: 250 ml
  • cukier puder: 2-3 łyżki
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

W misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce mokre, po czym łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastek do ¾ wysokości. Pieczemy przez 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Śmietankę ubijamy, mieszamy z cukrem pudrem i mascarpone. Krem nakładamy na muffinki przy pomocy rękawa cukierniczego. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Na papierze do pieczenia rysujemy drobną tylką, wykałaczką lub patyczkiem wzór pajęczyny i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe pajęczyny nakładamy na muffinki.

Przekąski na Halloween, kruche ciasteczka czekoladowe, kakaowe nietoperze, Plate of Joy

Przepis na kakaowe nietoperze

Z czekoladowego ciasta kruchego można wyciąć dowolne kształty. Nietoperze, sowy, czarne koty czy przyozdobione lukrem trumny – wszystko i tak zostanie zjedzone!

Składniki:

  • mąka pszenna: 150 g
  • kakao: 20 g
  • cukier puder: 50 g
  • sól: szczypta
  • żółtko jajka "zerówki": 1 sztuka
  • masło: 80 g
  • woda: 2 łyżki

Dodakowo:

  • białko jajka "zerówki": 1 sztuka
  • cukier puder: 200 g
  • gorzka czekolada (roztopiona)
  • gorzka czekolada (starta)

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki łączymy w misce, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło, a następnie łączymy przy pomocy noża. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i cienko wałkujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka i skrzydełka. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, a następnie studzimy na kratce.

W misce lekko roztrzepujemy białko, a następnie dodajmy cukier puder, cały czas ucierając, do momentu aż masa będzie gładka i gęsta. Tak przygotowanym lukrem smarujemy okrągłe ciastka, skrzydełka smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy startą.

Przy pomocy wykałaczki nabieramy trochę gorzkiej czekolady i na papierze do pieczenia robimy duże kropki, które posłużą za oczy. Gdy wystygną, nakładamy je na niezastygnięty lukier, doklejamy też skrzydełka. 

Przekąski na Halloween, czekoladowy tort z kremem dyniowym, dynia w torcie, Plate of Joy

fot. muffinezja.pl

Przepis na dyniowy tort - ciasto Halloweenowe

Nie ma Halloween bez dyniowych straszydeł. Nie marnujcie wnętrz dyni wyciętych na lampiony – zróbcie z nich pyszny krem do czekoladowego tortu!

Składniki:

  • mąka pszenna: 170 g
  • kakao: 45 g
  • proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
  • cynamon: 1 łyżeczka
  • masło: 100 g
  • cukier brązowy: 100 g
  • jajko "zerówka": 2 sztuki
  • kefir: 1/2 szklanki
  • puree z dyni: 160 g

Krem:

  • śmietanka kremówka 30%: 400 g
  • serek mascarpone: 300 g
  • biała czekolada: 200 g
  • aromat pomarańczowy 40 g lub skórka starta z jednej pomarańczy
  • pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu

Polewa: 

  • gorzka czekolada: 150 g

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i cynamon. Odstawiamy.

W osobnej misce ucieramy cukry z masłem na puch. Następnie wybijamy pojedynczo jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Tak powstałą masę mieszamy z puree z dyni oraz maślanką, tylko do połączenia składników. Na zakończenie dodajemy składniki suche – najlepiej w 3-4 partiach, mieszając na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamyć do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Przygotowujemy masę: serek mascarpone ubijamy lekko mikserem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z mascarpone. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno i delikatnie łączymy z masą z macarpone. Całość mieszamy z barwnikiem spożywczym i aromatem lub skórką z pomarańczy.

Blaty tortu przekładamy kremem, smarujemy również boki. Całość polewamy stopioną gorzką czekoladą. Tort można udekorować np. własnoręcznie wykonanymi mini-dyniami.

Przekąski na Halloween, rubinowy koktajl owocowy, krwawy koktajl z malin i granatu ze śmietanką, Kasia Bartoszewska-Poneta, Tomek Poneta, Plate of Joy

Przepis na krawawy koktajl

Gęsty, rubinowy i słodki napój, przykryty pofałdowaną niczym zwoje mózgowe bitą śmietaną. W sam raz dla wielbicieli malin i wampirów.

Składniki:

  • maliny: 250 g
  • mleko: 100 ml
  • sok z granatów: 100 ml
  • syrop z malin: 5-6 łyżek
  • śmietanka: 100 ml
  • cukier puder: 1 łyżka

Przygotowanie:

Do pojemnika blendera wkładamy owoce i rozdrabniamy, następnie dodajemy mleko, syrop z malin i sok z granatu. Miksujemy razem. Śmietanę ubijamy z cukrem. Koktajl rozlewamy do szklanek, bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy z niej kształt zwojów mózgowych. Całość można też polać syropem, który będzie udawał krew.

Przekąski na Halloween, beziki ufoludki, bezy zielone

Przepis na beziki ufoludki

Zielone ludziki bezbłędnie opanowały pewną nieznaną ludzkości technikę. Gdy tylko wyjmie się je z piekarnika, natychmiast znikają.

Składniki:

  • białko jajka "zerówki": 150 g
  • cukier: 275 g
  • sól: szczypta
  • barwnik spożywczy zielony
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Białka wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Następnie małymi partiami dodajemy cukier cały czas miksując, do czasu, aż masa będzie błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Na sam koniec dodajemy zielony barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy – ilość wg. upodobań, dodajemy tyle, żeby uzyskać kolor ufoludka.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w kształt głowy ufoludka. Tak przygotowane beziki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni i przez około 60-70 minut. Upieczone i przestudzone beziki dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą – przy pomocy patyczka malujemy oczy i usta.

Przekąski na Halloween, magiczny napój, ice cream float, Plate of Joy

Przepis na magiczny halloweenowy napój

Coś bulgocze, coś się przelewa. Czy to tajemna mikstura? Z pewnością jej magiczny smak zaczaruje wszystkich halloweenowych łakomczuchów.

Składniki:

  • lody waniliowe: 500 ml
  • napój gazowany

Przygotowanie:

Lody waniliowe wyjmujemy z zamrażalnika, żeby odrobinę zmiękły. Nakładamy po dwie gałki do szklanek i zalewamy dowolnym napojem gazowanym. Podajemy natychmiast.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka