Kukbuk
Kukbuk
Przekąski na Halloween, mroczne muffiny z czekoladową pajęczyną, muffinezja.pl

10 pomysłów na przekąski na Halloween

Zamiast cukierka słodkie pajęczyny, mumie, nietoperze i główki kosmitów. A może jednak psikus?

Tekst: Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / plateofjoy.pl

Przepisy i zdjęcia: Plate of Joy


Tort: muffinezja.pl

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 18 minut!

Halloween przywędrowało do nas z krajów anglojęzycznych w latach 90. i powoli zdobyło serca tych, którzy wolą się radować, niż smucić. Każda okazja jest przecież dobra do urządzenia przebieranej imprezy i przygotowania tematycznych przekąsek! Sprawdźcie nasze pomysły na mroczne przekąski na Halloween, a potem postawcie je na stole, lub wręczcie pukającym do drzwi przebierańcom.

Przepis na skrzydła "nietoperzy"

Niby takie sprytne, bo umieją latać po ciemku i wiszą do góry nogami, a jednak udało się kilka złapać i upiec w przyprawach. O dziwo smakują zupełnie jak kurczak
Przekąski na Halloween, pieczone skrzydełka z kurczaka, skrzydełka nietoperzy, Plate of Joy

Składniki:

  • skrzydełko drobiowe: ok 1 kg
  • suszony imbir: 1 łyżeczka
  • kolendra: 3/4 łyżeczki
  • chili w płatkach: 1/3 łyżeczki
  • pieprz syczuański: 1/2 łyżeczki ziaren
  • miód: 1 łyżeczka
  • sos sojowy: 5 łyżek
  • olej roślinny: 2-3 łyżki
  • sezam

Przygotowanie

Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, olej i rozgniecione w moździerzu przyprawy. Dodajemy skrzydełka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na godzinę, po czym pieczemy na blasze do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Posypujemy czarnym sezamem i podajemy. Ta przekąska na Halloween na pewno zachwyci każdego.

Przepis na mumie z ciasta francuskiego

Łypią z pomiędzy pasków ciasta francuskiego, a w środku mają szynkę, suszone pomidory i oliwki. Jeden kęs kończy tysiące lat spokojnego snu w ciemnej krypcie
Przekąski na Halloween,Mumie, tartaletki z ciasta francuskiego z szynką i suszonymi pomidorami, Plate of Joy

Składniki:

  • ciasto francuskie: 1 arkusz
  • szynka parmeńska
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • ketchup
  • mozzarella
  • rukola
  • ser żółty
  • sezam

Przygotowanie

Z ciasta francuskiego za pomocą foremki wykrawamy kółka, a resztę ciasta kroimy w cienkie paseczki. Na wierzch kółek nakładamy ketchup lub sos pomidorowy, szynkę i resztę dodatków, przekładamy na blaszkę i przykrywamy paskami z ciasta. Jeszcze raz przykładamy foremkę i odcinamy ciasto, które wystaje poza placuszek.

Tak przygotowane mumie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 i pieczemy przez około 30 minut lub do zrumienienia. Z plastra żółtego sera wycinamy małe kółeczka, w które wkładamy ziarenka sezamu – posłużą nam za oczy. Mumie, to przekąska na Halloween którą przygotujesz nawet na ostatnią chwilę!

Przepis na mroczne muffiny

Przykurzone kakao, przybrane czekoladową pajęczyną, muffiny dla miłośników czarnych strojów i wszystkich łasuchów-ponuraków
Pzekąski na halloween mroczne muffiny kakaowe z pajęczyną z czekolady, Plate of Joy

Składniki:

  • mąka pszenna: 140 g
  • cukier: 110 g
  • kakao: 40 g
  • proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
  • sól: szczypta
  • masło: 40 g
  • mleko: 150 ml
  • jajko "zerówka": 1 sztuka

Ozdobienie:

  • mascarpone: 200 g
  • śmietanka: 250 ml
  • cukier puder: 2-3 łyżki
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

W misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce mokre, po czym łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastek do ¾ wysokości. Pieczemy przez 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Śmietankę ubijamy, mieszamy z cukrem pudrem i mascarpone. Krem nakładamy na muffinki przy pomocy rękawa cukierniczego. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Na papierze do pieczenia rysujemy drobną tylką, wykałaczką lub patyczkiem wzór pajęczyny i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe pajęczyny nakładamy na muffinki. Taka przekąska na Halloween spodoba sie nie tylko dzieciom, ale i dorosłym!

Przepis na kakaowe nietoperze

Z czekoladowego ciasta kruchego można wyciąć dowolne kształty. Nietoperze, sowy, czarne koty czy przyozdobione lukrem trumny – wszystko i tak zostanie zjedzone!
Przekąski na Halloween, kruche ciasteczka czekoladowe, kakaowe nietoperze, Plate of Joy

Składniki:

  • mąka pszenna: 150 g
  • kakao: 20 g
  • cukier puder: 50 g
  • sól: szczypta
  • żółtko jajka "zerówki": 1 sztuka
  • masło: 80 g
  • woda: 2 łyżki

Dodakowo:

  • białko jajka "zerówki": 1 sztuka
  • cukier puder: 200 g
  • gorzka czekolada (roztopiona)
  • gorzka czekolada (starta)

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki łączymy w misce, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło, a następnie łączymy przy pomocy noża. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i cienko wałkujemy na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka i skrzydełka. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, a następnie studzimy na kratce.W misce lekko roztrzepujemy białko, a następnie dodajmy cukier puder, cały czas ucierając, do momentu aż masa będzie gładka i gęsta. Tak przygotowanym lukrem smarujemy okrągłe ciastka, skrzydełka smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy startą.Przy pomocy wykałaczki nabieramy trochę gorzkiej czekolady i na papierze do pieczenia robimy duże kropki, które posłużą za oczy. Gdy wystygną, nakładamy je na niezastygnięty lukier, doklejamy też skrzydełka. 

Przepis na dyniowy tort - ciasto Halloweenowe

Nie ma Halloween bez dyniowych straszydeł. Nie marnujcie wnętrz dyni wyciętych na lampiony – zróbcie z nich pyszny krem do czekoladowego tortu!
Przekąski na Halloween, czekoladowy tort z kremem dyniowym, dynia w torcie, Plate of Joy

fot. muffinezja.pl

Składniki:

  • mąka pszenna: 170 g
  • kakao: 45 g
  • proszek do pieczenia: 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
  • cynamon: 1 łyżeczka
  • masło: 100 g
  • cukier brązowy: 100 g
  • jajko "zerówka": 2 sztuki
  • kefir: 1/2 szklanki
  • puree z dyni: 160 g

Krem:

  • śmietanka kremówka 30%: 400 g
  • serek mascarpone: 300 g
  • biała czekolada: 200 g
  • aromat pomarańczowy 40 g lub skórka starta z jednej pomarańczy
  • pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu

Polewa: 

  • gorzka czekolada: 150 g

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski przesiewamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową i cynamon. Odstawiamy.

W osobnej misce ucieramy cukry z masłem na puch. Następnie wybijamy pojedynczo jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Tak powstałą masę mieszamy z puree z dyni oraz maślanką, tylko do połączenia składników. Na zakończenie dodajemy składniki suche – najlepiej w 3-4 partiach, mieszając na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamyć do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Przygotowujemy masę: serek mascarpone ubijamy lekko mikserem. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z mascarpone. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno i delikatnie łączymy z masą z macarpone. Całość mieszamy z barwnikiem spożywczym i aromatem lub skórką z pomarańczy.

Blaty tortu przekładamy kremem, smarujemy również boki. Całość polewamy stopioną gorzką czekoladą. Tort można udekorować np. własnoręcznie wykonanymi mini-dyniami. To nasza najbardziej efektowna propozycja przekąski an Halloween.

Przepis na krawawy koktajl

Gęsty, rubinowy i słodki napój, przykryty pofałdowaną niczym zwoje mózgowe bitą śmietaną. W sam raz dla wielbicieli malin i wampirów.
Przekąski na Halloween, rubinowy koktajl owocowy, krwawy koktajl z malin i granatu ze śmietanką, Kasia Bartoszewska-Poneta, Tomek Poneta, Plate of Joy

Składniki:

  • maliny: 250 g
  • mleko: 100 ml
  • sok z granatów: 100 ml
  • syrop z malin: 5-6 łyżek
  • śmietanka: 100 ml
  • cukier puder: 1 łyżka

Przygotowanie

Do pojemnika blendera wkładamy owoce i rozdrabniamy, następnie dodajemy mleko, syrop z malin i sok z granatu. Miksujemy razem. Śmietanę ubijamy z cukrem. Koktajl rozlewamy do szklanek, bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy z niej kształt zwojów mózgowych. Całość można też polać syropem, który będzie udawał krew.

Przepis na beziki ufoludki

Zielone ludziki bezbłędnie opanowały pewną nieznaną ludzkości technikę. Gdy tylko wyjmie się je z piekarnika, natychmiast znikają.
Przekąski na Halloween, beziki ufoludki, bezy zielone

Składniki:

  • białko jajka "zerówki": 150 g
  • cukier: 275 g
  • sól: szczypta
  • barwnik spożywczy zielony
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

Białka wlewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Następnie małymi partiami dodajemy cukier cały czas miksując, do czasu, aż masa będzie błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Na sam koniec dodajemy zielony barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy – ilość wg. upodobań, dodajemy tyle, żeby uzyskać kolor ufoludka.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 1 cm. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w kształt głowy ufoludka. Tak przygotowane beziki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni i przez około 60-70 minut. Upieczone i przestudzone beziki dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą – przy pomocy patyczka malujemy oczy i usta. Tą halloweenową przekąske możesz udekorować razem z dziećmi. 

Przepis na magiczny halloweenowy napój

Coś bulgocze, coś się przelewa. Czy to tajemna mikstura? Z pewnością jej magiczny smak zaczaruje wszystkich halloweenowych łakomczuchów.
Przekąski na Halloween, magiczny napój, ice cream float, Plate of Joy

Składniki:

  • lody waniliowe: 500 ml
  • napój gazowany

Przygotowanie

Lody waniliowe wyjmujemy z zamrażalnika, żeby odrobinę zmiękły. Nakładamy po dwie gałki do szklanek i zalewamy dowolnym napojem gazowanym. Podajemy natychmiast.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk