Kukbuk
Kukbuk

55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie

Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 48 minut!

Nie ukrywamy, że do kuchni azjatyckiej mamy słabość. Czy planujemy wieczór z przyjaciółmi (choćby online), czy szybkie przekąski lub lunch do pracy – dalekowschodnie smakołyki sprawdzają się na każdą okazję, a do tego w zależności od sezonu można je przyrządzać na tysiące różnych sposobów. I tak smak wasabi kojarzy nam się z chrupkimi liśćmi sałaty i nietypową wiosenną sałatką, a zapach imbiru, miodu i chili przypomina nam o nie tak dawno odbytej podróży do Tajlandii czy Indonezji. Z kolei na myśl o indyjskim tofu tikka masala nie możemy przestać myśleć o jesieni, gdy aura sprzyja spędzaniu długich wieczorów przy aromatycznej i gorącej misce pełnej egzotycznych smaków.

Gdy w końcu głód kulinarnych wrażeń i tęsknota za dalekimi podróżami stają się nie do zniesienia, z radością przypominamy sobie, że kuchnia azjatycka, choć zaskakuje głębią i różnorodnością smaków, na szczęście zazwyczaj jest szybka i prosta. A na dodatek jej flagowe dania możemy z powodzeniem zrobić w domu. Wystarczy dobrze rozgrzana patelnia, odpowiednia mieszanka przypraw i past, które zakupimy w sklepie azjatyckim, i możemy ruszać w niespieszną podróż na drugi koniec świata. Odkryjcie, jak smakuje pad thai z krewetkami i japoński ramen, albo przygotujcie słynny nasi goreng, czyli indonezyjski smażony ryż. Ostrzegamy tylko, że istnieje spore ryzyko, że po zrobieniu tych dań zaczniecie gorączkowo planować kolejne wakacje oraz sprawdzać ceny biletów lotniczych.

Kuchnia tajska

Tom kha gai

To popisowe danie kuchni tajskiej. Pikantna i słona zupa rozgrzewa, a przygotowuje się ją na bazie mleczka kokosowego. By nabrała odpowiedniego smaku, koniecznie użyjcie galangalu. Do tego trawa cytrynowa, kurczak i pieczarki, które będą źródłem umami. Przed podaniem doprawcie limonką i sosem rybnym.

Sprawdź przepis na tom kha gai >>

Pad thai z krewetkami

Niezawodny sposób na popularne tajskie danie, które ma szansę zachwycić każdego. By pad thai wyszedł perfekcyjnie, dobrze jest poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie wszystkich składników, by w odpowiednim momencie nie tracić go na dodatkowe krojenie czy wyciskanie soku z limonki. I pamiętajcie, że w zależności od przypraw i dodatków możecie nadać daniu ostrzejszy, słodszy lub bardziej słony smak.

Zobacz jak przygotować pad thai z krewetkami >>

Przepis na azjatycką sałatkę z warzywami. Ogórek, marchewka, por, biała kapusta i awokado, przepis na sałatkę (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka warzywna w stylu azjatyckim

Bardzo prosty i błyskawiczny przepis na sałatkę inspirowaną kuchnią azjatycką. Marchew, ogórek, białą kapustę i awokado pokrójcie na cienkie plastry. Wszystkie warzywa włóżcie do miski, polejcie dressingiem imbirowym z sezamem i sosem sojowym. Sałatka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli przed podaniem posypiecie ją orzeszkami ziemnymi.

Przygotuj sałatkę warzywną w stylu azjatyckim >>

Kuchnia koreańska

Zupa Sujebi - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa sujebi

Za smak słynnej koreańskiej zupy odpowiadają grzyby shitake i pasta gochujang. W połączeniu z mącznymi kluskami, ziemniakami i cukinią tworzą danie idealne. Ta zupa syci, rozgrzewa, a do tego kusi zapachem sezamu i chili. Z doświadczenia wiemy, że lubią ją nawet dzieci.

Sprawdź jak przygotować koreańską zupę sujebi >>

Zupa koreańska z szarpanym chlebowcem

Choć tradycyjnie ta zupa jest gotowana na wołowinie, my proponujemy jej bezmięsną wersję. Młody chlebowiec z wędzoną papryką i płatkami drożdżowymi godnie zastąpi mięso. W każdej wersji zupa jest pikantna, świeża, aromatyczna – i pyszna!

Sprawdź przepis na korańską zupę z szarpanym chlebowcem >>

Omlet z bobem i ziołami po koreańsku

Apetyt na wytrawne śniadanie idealnie zaspokoi ten sezonowy omlet. Ugotowany bób obierzcie i połączcie z jajkami, miętą i tymiankiem. Potem już tylko musicie doprowadzić do perfekcji metodę zwijania omletu na patelni. Nie zrażajcie się, jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem!

Sprawdź przepis na omlet z bobem i ziołami po koreańsku >>

Makaron ryżowy smażony z kiszoną kapustą z chili, porem i białą rzepą

Makaron ryżowy z kimchi

Co prawda kimchi można jeść samo, najlepiej prosto ze słoika, ale w tej wersji jest równie smaczne. Domowe kimchi możecie przygotować w dwie godziny. Gdy kapusta będzie się marynować, wy możecie zająć się krojeniem pozostałych warzyw. Na koniec makaron ryżowy wrzućcie do woka z kimchi, jajkiem i odrobiną cukru.

Sprawdź przepis na makaron ryżowy z kimchi >>

Smaki Korei: Smażony ryż z kimchi – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Smażony ryż z kimchi

To jeden z najlepszych pomysłów na błyskawiczne i proste koreańskie danie w stylu less waste, które zrobicie z ugotowanego wcześniej ryżu. Doskonale sprawdzi się na obiad, ale odnajdzie się także w roli lunchu lub kolacji – jest sycące, a do tego rozgrzewające. Szczególnie z dodatkiem pikantnego kimchi! Przed podaniem ryż koniecznie posypcie posiekaną dymką, pokrojonym nori i sezamem.

Wypróbuj przepis na smażony ryż z kimchi >>

Smaki Korei: Ogórkowe kimchi – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Ogórkowe kimchi

Mimo że najpopularniejsze jest kimchi klasyczne, z kapusty pekińskiej, kisić można niemal wszystko, w tym na przykład ogórki. To jeden z prostszych przepisów na koreańskie kiszonki – szybko i sprawnie przygotujecie je we własnej kuchni. Świeże i pikantne ogórki doskonale komponują się ze smakiem pieczonego lub grillowanego mięsa, ale też świetnie sprawdzają się jako samodzielne danie. Śmiało możecie przechowywać je w lodówce przez kilka dni – nabiorą jeszcze głębszego smaku.

Sprawdź przepis na ogórkowe kimchi >>

Smaki Korei: Smażony kurczak po koreańsku – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Smażony kurczak po koreańsku

Jeśli jecie mięso i poszukujcie prostego koreańskiego dania, które przygotujecie samodzielnie w domu, ten przepis powinien przypaść wam do gustu. Kawałki kurczaka obtoczcie w panierce z mąki, czosnku, jajek i ze słodkiej papryki. Dwukrotnie smażcie je na głębokim tłuszczu, a pomiędzy jednym i drugim smażeniem odsączcie kawałki mięsa na ręczniku kuchennym. Przygotujcie sos, dodajcie do niego usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszajcie – gotowe! Danie serwujcie posypane sezamem – będzie świetnie wyglądać i jeszcze lepiej smakować.

Zobacz przepis na smażonego kurczaka po koreańsku >>

Smaki Korei: Jajangmyeon. Makaron z pastą chunjang. PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)

Jajangmyeon – makaron z pastą chunjang

Jajangmyeon to potrawa, którą z pewnością dobrze znają miłośnicy kultury koreańskiej. Jej bazą jest pasta z czarnej fasoli – dzięki niej zrobicie sos idealnie pasujący do makaronu udon lub ryżowego. To sycące i szybkie w przygotowaniu danie jest pyszne, a do tego zdrowe – znajdziecie w nim mnóstwo warzyw i aromatycznych przypraw, takich jak imbir czy czosnek. Pst! Jeżeli sos wyjdzie wam zbyt rzadki, możecie go zagęścić, dodając 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody.

Wypróbuj przepis na jajangmyeon – makaron z pastą chunjang >>

Peaches Gastro Girls, Młode marchewki w paście gochujang z pietruszkową gremolatą, pomysł na wegańska przystawkę (fot. Maciej Niemojewski)

Młode marchewki w paście gochujang z pietruszkową gremolatą

To wyśmienite danie jest oryginalną wariacją na temat koreańskiej kuchni, autorstwa Peaches Gastro Girls (wypróbuj przepisy Peaches Gastro Girls >>). Mimo że młode marchewki zwykle są używane jako dodatek, w tej propozycji – w ostrej paście gochujang – zasługują na główną rolę! Ugotowane w wegańskiej osełce i podane ze świeżą pietruszkową gremolatą, znikną z talerza szybciej, niż się na nim pojawią.

Sprawdź przepis na młode marchewki w paście gochujang z pietruszkową gremolatą >>

Ram-don (jjapaguri) (fot. Maciek Niemojewski)

Ram-don (jjapaguri)

Olbrzymi sukces filmu „Parasite” spopularyzował pewne danie tamtejszej kuchni – ram-don. Jeśli nigdy wcześniej o nim nie słyszeliście, nie dziwcie się – jego nazwa została wymyślona przez scenarzystę na potrzeby zagranicznej dystrybucji. Twórcy filmu uznali najwyraźniej, że zachodni odbiorca prędzej zrozumie połączenie japońskich słów ramen i udon niż nazwę jjapaguri, bo tak oryginalnie nazywa się pokazana w filmie potrawa. W „Parasite” klasyczne danie budżetowej kuchni koreańskiej zostaje wzbogacone wołowiną hanu, zaliczaną do najcenniejszych gatunków mięsa na świecie. Śmiało jednak możecie użyć jakiejkolwiek innej. W wersji bezmięsnej można sięgnąć po beanitu – zamiennik mięsa z białka grochu i bobu.

Zobacz, jak przygotować ram-don (jjapaguri) >>

Kuchnia wietnamska

Zupa Pho - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Zupa pho

Jeśli jesteście prawdziwymi miłośnikami azjatyckich przysmaków, koniecznie przygotujcie zupę rodem z Wietnamu. Pho nie jest trudne w przygotowaniu, wystarczy tylko odpowiednio ugotować mięsny wywar, który posłuży za podstawę zupy. Doprawcie ją chili, imbirem i cebulą. A na koniec zalejcie bulionem makaron ryżowy i posypcie danie kolendrą.

Zobacz jak przygotować zupę pho >>

Miska z zupą pho (fot. Jennifer Schmidt)

Wegetariańska zupa phở ze smażonym tofu

To danie jest inspirowane potrawą z filmu „On podaje rybę, ona woli kwiaty”, który można zobaczyć w ramach czternastej edycji Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Pietruszkę, marchewkę, cebulę i imbir posmarujcie oliwą i upieczcie w piekarniku. W tym czasie przyprawy uprażcie na suchej patelni, dzięki temu zupa nabierze charakterystycznego aromatu. Na koniec wystarczy podsmażyć tofu i pokroić dymkę. W tym wydaniu pho może z powodzeniem rywalizować ze swoją mięsną wersją.

Sprawdź przepis na wegetariańską zupę pho ze smażonym tofu >>

bun bo nam bo, sałatka bun bo nam bo, sałatka azjatycka, kuchnia azjatycka, sałatka z makaronem ryżowym, sałatka na zimno, sałatka makaronowa, kuchnia azjatycka kukbuk, sałatka kukbuk

Bun bo nam bo

Tym razem polecamy wietnamski sposób na sałatkę z polędwicą, makaronem ryżowym i sałatą lodową. By danie nabrało egzotycznego smaku i wyrazistości, wymieszajcie sos rybny z sojowym i dodajcie orzeszki ziemne oraz odrobinę chili. Tę sałatkę możecie podawać zaraz po przygotowaniu albo zjeść na zimno następnego dnia. 

Sprawdź przepis na bun bo nam bo >>

Wietnamskie kanapki banh mi z pastą z fasolki szparagowej (fot. Aleksandra Jagłowska)

Kanapka w stylu bánh mì z pastą z fasolki szparagowej

W Wietnamie bánh mì można spotkać praktycznie na każdym rogu. Jeśli lubicie proste, ale niezwykle apetyczne i wyraziste kanapki, ta propozycja jest zdecydowanie dla was. Kromkę bagietki posmarujcie pastą z fasolki szparagowej, a potem ułóżcie na niej smażoną marchewkę z liśćmi kalafiora i ogórki. Po takiej przekąsce zapragniecie wyruszyć na drugi koniec świata.

Zobacz jak przygotować kanapkę w stylu bahn mi z pastą z fasolki szparagowej >>

wegańskie spring rollsy

Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych

Spring rolls, sajgonki albo wiosenne naleśniki. Ile nazw, tyle sposobów przyrządzenia. My proponujemy wegańskie nadzienie z młodej kapusty, marchwi, kalarepy i rzodkiewki. Do tego makaron sojowy i tofu. Idealny przepis na przekąskę w stylu azjatyckim do podjadania podczas serialu lub zabawy z przyjaciółmi. 

Sprawdź przepis na spring rollsy z sosem z orzeszków ziemnych >>

Azjatycka bagietka z marynowanym tofu i piklowanymi warzywami (fot. Maciek Niemojewski)

Azjatycka bagietka z marynowanym tofu i piklowanymi warzywami

Dalekowschodni street food w domowym wydaniu, czyli francuska bagietka z tofu zamarynowanym w miodzie i sosie sojowym. Do takiego połączenia idealnie pasują piklowane rzodkiewki, marchew i czerwona kapusta. Jeśli wolicie nieco ostrzejsze smaki, przygotujcie jeszcze pikantny sos sriracha-majo, który najlepiej podkręcić odrobiną soku z limonki.  

Sprawdź przepis na azjatycką bagietkę z marynowanym tofu i piklowanymi warzywami >>

Phở chay

Wegetarianizm ma długą tradycję w kuchni chińskiej, a ponieważ Chiny okupowały Wietnam przez tysiąc lat, trafił i do kuchni wietnamskiej. Kultowa zupa w odsłonie wege jest równie pyszna i aromatyczna, jak w wersji mięsnej. Rozgrzewa, syci i zachęca do dalszego odkrywania egzotycznych smaków. Nie zapomnijcie posypać jej przed podaniem kiełkami fasoli mung, ziołami i krążkami czosnku dętego. Będzie pięknie i pysznie!

Wypróbuj przepis na phở chay >>

Phở bò Hanoi

Phở bò Hanoi to intensywna w smaku zupa z makaronem ryżowym, wołowiną i ziołami, przyprawiona kardamonem, anyżem gwiazdkowym, cynamonem i prażonym imbirem. Intensywnie czuć w niej mięso, dlatego polecamy ją szczególnie miłośnikom mocnych smaków. Jeśli nie ruszając się z domu, chcielibyście poczuć klimat Wietnamu, koniecznie musicie jej skosztować. Podczas gotowania nie przykrywajcie garnka – zapach przyciągnie do kuchni wszystkich domowników.

Sprawdź przepis na phở bò Hanoi >>

Bun bo nam bo   

Swój charakterystyczny smak potrawa zawdzięcza połączeniu mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Choć składników jest tu dość dużo, nie dajcie się zwieść – to lekkie i proste danie. Posypane orzechami arachidowymi i polane sosem, natychmiast przeniesie was w myślach na orientalne wakacje. Bun bo nam bo doskonale sprawdzi się jako obiad – dzięki wołowinie i makaronowi ryżowemu jest niezwykle sycące.

Zobacz, jak zrobić bun bo nam bo >>

Banh mi

Jeśli próbujecie swoich sił w kuchni wietnamskiej, nie możecie pominąć pochodzącego z Sajgonu banh mi – jednej z najprostszych, a jednocześnie najpopularniejszych potraw z tego regionu. Choć bagietka, którą podaje się z marynowanym mięsem, warzywami, kolendrą, majonezem i intensywnymi przyprawami, to dla Wietnamczyków potrawa typowo śniadaniowa, śmiało możecie ją serwować także na lunch lub obiad – jest dość pożywna.

Wypróbuj przepis na banh mi >>

Tofu z pastą krewetkową

Pasta krewetkowa zajmuje w kuchni wietnamskiej szczególnie ważne miejsce – dodaje się ją do różnorakich dań, bo nadaje im głębię i rewelacyjnie podkreśla delikatny smak rozmaitych dodatków – na przykład tofu. Posypana kolendrą, pachnotką i chili, jest na tyle pyszna i aromatyczna, że trudno wam będzie o niej zapomnieć.

Sprawdź przepis na tofu z pastą krewetkową >>

Surówka z korzeniem lotosu

W kuchni azjatyckiej ogromne pole do eksperymentów kulinarnych daje lotos. Choć można korzystać właściwie z każdej jego części, tym razem sięgamy po korzeń – jego słodkawą część, która świetnie smakuje i pięknie się prezentuje na talerzu. Nie zapomnijcie o uprażonych orzechach arachidowych i kolendrze, niekwestionowanej królowej kuchni Wietnamu! Dodadzą surówce charakteru i sprawią, że będzie smakowała jeszcze lepiej. To doskonała propozycja lunchowa, ale także dobry pomysł na przystawkę czy dodatek do innych orientalnych przysmaków.

Zobacz, jak przygotować surówkę z korzeniem lotosu >>

Kuchnia indyjska

przepis na indyjskie danie ze szpinakiem i serem paneer - Przepis Vienio

Palak paneer

To jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw – świetny pomysł na urozmaicenie codziennej diety wegetariańskiej. Ser zapiekany w gęstym sosie i podany z ryżem basmati zasmakuje nawet mięsożercom. Sekretnym składnikiem wcale nie jest tu szpinak, tylko cebula, która sprawia, że potrawa nie jest mdła ani mało wyrazista. Doprawcie palak czosnkiem, imbirem i chili. Podajcie z ryżem basmati i posypcie czarnuszką.

Sprawdź przepis na palak paneer >>

Tofu tikka masala z warzywami i ryżem

Tofu tikka masala jest świetnym pomysłem na wypełnienie wrapów i naleśników gryczanych. A jeśli nie macie czasu, wrzućcie warzywa bezpośrednio do sosu. Dodajcie około pół szklanki wody i gotujcie sos pod przykryciem 10-15 minut.

Sprawdź przepis na tofu tikka masala z warzywami i ryżem >>

Szybki posiłek z bobem na letni obiad z sezonowymi warzywami

Krewetki tandori z raitą i bobem

Tandori to nie tylko specjalny piec, ale również popularna i aromatyczna mieszanka przypraw, dzięki której przygotujecie najbardziej charakterystyczne dania kuchni indyjskiej. Choć najczęściej wykorzystuje się ją do kurczaka, krewetki też świetnie będą z nią smakować. Szczególnie w towarzystwie bobu i łagodnej raity na bazie jogurtu naturalnego, ogórka i kolendry.

Sprawdź przepis na krewetki tandori z raitą i bobem >>

Zdjęcie sera paneer z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Złocisty panir

Wytwarzany z mleka i cytryny ser panir to jeden z najpopularniejszych składników kuchni indyjskiej, stosowany w niej od stuleci. Obok soczewicy jest tam najczęstszym źródłem białka i wapnia dla osób, które nie jedzą mięsa. Choć sposobów na jego przyrządzenie jest bez liku, jednym z naszych ulubionych jest złocisty panir ze szpinakiem. Czosnek, imbir, chili, kurkuma i garam masala dodają daniu niepowtarzalnego aromatu, a chutney z mango wyjątkowego charakteru. Jesteśmy pewni, że nie będziecie mogli oderwać się od talerza!

Sprawdź, jak przygotować złocisty panir >>

Zdjęcie daalu z bakłażana z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Daal z bakłażana

Daal, czyli indyjski gulasz z ciecierzycy, to prosta i szybka w przygotowaniu jednogarnkowa potrawa, która rozgrzewa i syci. Dla miłośników kuchni indyjskiej absolutny klasyk, ale i ci, którzy jeszcze go nie próbowali, zdecydowanie powinni nadrobić zaległości. Konsystencją przypomina gęstą, zawiesistą zupę, dlatego doskonale smakuje podany z ryżem lub chlebkami naan. Jeśli chcecie się przekonać do aromatycznej kuchni indyjskiej, jednym z najlepszych sposobów będzie właśnie spróbowanie tego wyśmienitego dania.

Zobacz przepis na daal z bakłażana >>

Zdjęcie marchewkowej raity z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Marchewkowa raita

Chłodnik na bazie jogurtu naturalnego zrobicie w zaledwie 20 minut. To gęste danie zapewnia orzeźwienie, a do tego jest pożywne. Wsypcie 2 łyżeczki czarnuszki na nieprzywierającą patelnię i prażcie ziarna, aż zaczną pięknie pachnieć. Marchewkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Dodajcie do niej czarnuszkę i jogurt naturalny, a później wymieszajcie wszystko dokładnie z sokiem z cytryny. Przed podaniem koniecznie doprawcie raitę do smaku i skropcie odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia. Gotowe!

Wypróbuj przepis na marchewkową raitę >>

Zdjęcie fenkułowego chlebka z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Fenkułowe chlebki naan

Mimo że tradycyjnie chlebki naan piecze się w glinianych piecach tandoor, z tym przepisem z sukcesem zrobicie je na patelni we własnej kuchni. Nie martwcie się, poradzić powinien sobie z nimi każdy – wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu. Chlebki naan to jeden z najczęściej zamawianych dodatków do dań kuchni indyjskiej, dlatego rewelacyjnie skomponują się z większością tamtejszych potraw. Świetnie odnajdą się w towarzystwie curry czy daalu, ale też doskonale smakują podane z masłem.

Sprawdź przepis na fenkułowe chlebki naan >>

Zdjęcie kokosowego ryżu z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Puszysty ryż kokosowy

Mimo że ryż dodaje się do wielu indyjskich potraw, w tej odsłonie zachwyca jak mało co! Uprażone wiórki kokosowe, cytryna, szafran i zielony kardamon sprawiają, że nabiera charakterystycznego smaku i zapachu. Tak przygotowany ryż śmiało możecie podać z curry lub serwować jako samodzielne danie. Jeśli wybierzecie drugą opcję, polecamy zaopatrzyć się także w gęsty jogurt naturalny – doskonale odnajdzie się w towarzystwie aromatycznych przypraw.

Przygotuj puszysty ryż kokosowy >>

Zdjęcie curry z dyni i ciecierzycy z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Aromatyczne curry z dynią

Nie dość, że to pyszne danie nie wymaga użycia wielu naczyń, to jeszcze zawsze wybornie smakuje. W tym wydaniu curry nęci aromatem kozieradki i kolendry. W środku znajdziecie jeszcze ananasa, pomidorki koktajlowe, ciecierzycę i oczywiście dynię – królową tej potrawy. Rozgrzewające curry najlepiej smakuje z ryżem basmati, posypane posiekaną kolendrą.

Zobacz, jak zrobić aromatyczne curry z dynią >>

 

Kuchnia chińska

Hot dry Wuhan noodles, czyli makaron z sosem sojowym, pastą sezamową i zha cai

Nie dajcie się zwieść nazwie – choć jeden z jej członów może brzmieć niepokojąco, potrawa jest warta grzechu. Chiński makaron jajeczny wymieszajcie z tahini, dwoma rodzajami sosu sojowego i olejem sezamowym. Do tego egzotyczna mieszanka przypraw i spora ilość dymki. Ten obiad przygotujecie w zaledwie 20 minut.

Sprawdź przepis na makaron z sosem sojowym, pastą sezamową i zha cai >>

Hot oil noodles, czyli makaron z gorącym olejem

Wykonanie tego przepisu zajmie wam kwadrans. Makaron  ugotujcie z pak choi, a potem posypcie sezamem, dymką i koniecznie płatkami chili. Tak przygotowane danie polejcie gorącym, lekko dymiącym olejem roślinnym. Jesienią i zimą nie ma sobie równych.

Sprawdź przepis na hot oil noodles – makaron z gorącym olejem >>

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem

W towarzystwie bok choy nawet cebula odkrywa swoje orientalne oblicze. Smak podkręćcie koniecznie dodatkiem grzybów, które nadadzą wyjątkową moc umami. Do tej potrawy możecie wykorzystać też dowolne zielone warzywa, które zalegają w lodówce – szpinak, groszek lub brokuły.

Sprawdź jak przygotować bok choy z grzybami i imbirem >>

Tofu duszone z sosem sojowym, imbirem i miodem

Tofu to wdzięczny składnik w kuchni – może zastąpić mięso w daniu, jest proste w obróbce, a co więcej, możemy je dostać w większości sklepów. W najprostszej wersji polecamy usmażyć tofu na złoty kolor z sosem sojowym, miodem, imbirem i gruszką. Tak przyrządzone najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.

Sprawdź jak przygotować tofu duszone z sosem sojowym, imbirem i miodem >>

Dan dan noodles

Na rozgrzewający i dodający sił lunch doskonale sprawdzą się noodle z posypką… z mięsa. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie utarcie pieprzu syczuańskiego w moździerzu oraz słoiczek pikli – zha cai. To danie na stałe zagości w waszym menu!

Zobacz jak przygotować dan dan noodles >>

Kurczak kung pao

Marynowany w winie i sosie sojowym kurczak zasługuje na specjalną oprawę. Najlepiej połączyć go z suszonymi papryczkami chili, pieprzem syczuańskim i imbirem. Kung pao doskonale łączy się z ryżem i orzeszkami ziemnymi.

Sprawdź przepis na kurczaka kung pao >>

Makaron ryżowy z jarmużem, z orzechami nerkowca i z rodzynkami w ostrym sosie sojowym,  jarmuż z makaronem ryżowym w azjatyckim stylu, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Jarmuż orient express z makaronem ryżowym

Szybkie obiady potrafią uratować niejedno popołudnie. Makaron ryżowy zalejcie wrzątkiem, podobnie jarmuż. Błyskawicznie przygotujcie sos na bazie miodu, chili i soli. Jeszcze uprażone nerkowce i obiad gotowy w niespełna pół godziny.

Zobaz jak przygotować jarmuż z makaronem ryżowym >>

Sałatka z makaronem, yubą i jarmużem (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka makaronowa z yubą i jarmużem

Yuba to kożuch sojowy, który powstaje przy produkcji tofu – nie brzmi zbyt apetycznie? Jednak wystarczy połączyć ją w sałatce z makaronem ryżowym i ze świeżym jarmużem, a zmienicie zdanie. Dla smaku dodajcie czerwoną cebulę i wstążki z marchewki. Sałatka najlepiej smakuje z olejem sezamowym i odrobiną cukru trzcinowego.

Sprawdź przepis na sałatkę makaronową z yubą i jarmużem >>

Kuchnia japońska

Tantanmen ramen z makaronem, kapustą pak choi, pastą sezamową i jajkiem (fot. materiały prasowe)

Tantanmen ramen

To przepis dla tych, którzy przepadają za sezamem. Tantanmen to ramen, który najmocniej nawiązuje do źródeł. Do tego dania zawsze dodaje się mieloną wieprzowinę oraz sfermentowaną pastę z fasoli i chili, która wraz z pastą sezamową daje niesamowicie smaczny gęsty bulion. 

Sprawdź przepis na tantanmen ramen >>

ramen mięsny, ramen z mięsem, domowy ramen, ramen, jak zrobić ramen, ramen w domu, oryginalny ramen

Ramen mięsny

By klasyczny ramen miał odpowiedni smak, trzeba go ugotować na porządnym mięsnym bulionie na bazie kurczaka i wieprzowiny. Do ramenu warto dodać por, kukurydzę, pędy bambusa, a nawet jajko ugotowane na półtwardo w sosie sojowym i sake. Jednak najważniejszym składnikiem jest pasta miso, która nadaje zupie charakterystyczny smak.

Sprawdź przepis na prosty mięsny ramen >>

Makaron soba z wasabi, olejem sezamowym i brokułem

Azjatyckie makarony w przeciwieństwie do włoskich robi się błyskawicznie i nie trzeba troskać się tym, czy każda nitka aby na pewno jest al dente. Gdy już ugotujecie makaron soba, wymieszajcie go z brokułem oraz sosem sojowym i olejem sezamowym. Przed podaniem koniecznie posypcie danie dymką i sezamem.

Zobacz jak przygotować makaron soba z wasabi, olejem sezamowym i brokułem >>

Słynne, japońskie klopsy w marynacie tsukune z ryżem (fot. Martyna Cybuch)

Japońskie tsukune z sosem teriyaki, ryżem i sezamem

Japońskie klopsy zrobicie z kurczaka, a ich niepowtarzalny smak podkreślicie, jeśli podacie je ze słodkim sosem sojowym, który bardzo często jest mylony z teryiaki. Jednak w odróżnieniu od niego sos do tsukune jest wyrazistszy i mniej gęsty. Jego tajemnym składnikiem jest sake. Po zamarynowaniu klopsy nabijcie na patyki i grillujcie na patelni lub klasycznym grillu. Aby dodać daniu jeszcze więcej oryginalności, posypcie je szczypiorkiem i sezamem.

Zobacz jak przygotować japońskie tsukune z sosem teriyaki, ryżem i sezamem >>

Pierożki Gyoza - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Wegetariańskie pierożki gyōza

Słynne japońskie pierożki oryginalnie pochodzą z Chin. W tradycyjnej wersji w środku znajdziecie mielone mięso i warzywa, my jednak proponujemy zrobić zieloną wersję – z grzybami shitake, kapustą pekińską i porem. Ugotowane na parze pierożki najlepiej podać z sosem sojowym przyprawionym kolendrą i ostrym chili.

Zobacz jak przygotować wegetariańskie pierożki gyoza >>

grillowany kurczak

Skrzydełka yakitori z sosem z gochujang

Przepis na tę potrawę liczy kilkaset lat, a kluczem do jej przygotowania jest sos. Do jego zrobienia będziecie potrzebować, oprócz pasty gochujang, brązowego cukru i octu ryżowego. Gdy sos będzie gotowy, możecie nabić skrzydełka na patyki, posmarować je sosem i następnie ułożyć na ruszcie lub patelni grillowej, by się ładnie przyrumieniły.

Sprawdź przepis na skrzydełka yakitori z sosem z gochujang >>

Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy

Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy

Tutaj najlepiej się sprawdzi pasta miso i sos sojowy. Do tego chili i miód. Tak przyrządzonego łososia możecie jeść samego albo podać z lekką sałatką. My polecamy jeszcze połączyć go z bok choy. Kapustę najpierw przyprawcie solą i pieprzem, posmarujcie oliwą i usmażcie na ostrym ogniu. Dzięki temu liście zmiękną i ładnie się przypieką.

Zobacz jak przygotować łososia glazurowanego w miso i miodzie z bok choy >>

Przepis z książki "Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne", Robin Donovan (fot. Kate Sears)

Ramen na bulionie grzybowym

Ten przepis to dowód, że do gotowania ramenu wcale nie trzeba używać mięsa i że bez niego bulion może być równie smaczny. Ten, który przygotowuje się na wywarze grzybowym, zaskakuje zbilansowanym, głębokim smakiem. Obficie posypany dymką, będzie wyśmienity, a z dodatkiem glonów nori stanie się też doskonałym źródłem witaminy B12.

Sprawdź, jak zrobić ramen na bulionie grzybowym >>

Chicken katsu ramen

Wyśmienite plastry kurczaka w chrupiącej panierce, którą zrobicie z mąki, jajka i panko, to idealny dodatek do przepysznego ramenu. Kurczaka łatwo i szybko usmażycie na patelni, co rzadko się zdarza w wypadku innych mięs, które dodaje się do ramenu. Choć przygotowanie tego aromatycznego dania chwilę wam zajmie, gwarantujemy, że warto! Jego smak i orientalny charakter wam to wynagrodzą.

Wypróbuj przepis na chicken katsu ramen >>

fot. Mateusz Torbus

Okonomiyaki z batatami i brukselką

Ich nazwa pochodzi z połączenia dwóch słów: (o)konomi – lubić, woleć i yaki – smażyć, dusić; czyli „smaż, co lubisz”. W każdym regionie Japonii te naleśniki przyrządza się trochę inaczej, ale tym razem zachęcamy, aby zrobić je z dodatkiem brukselki i batatów! Ta wyjątkowa interpretacja japońskiej kuchni zachęci was do kolejnych eksperymentów kulinarnych.

Zobacz przepis na okonomiyaki z batatami i brukselką >>

Przepis na domowe onigiri (fot. Maciek Niemojewski)

Onigiri z grzybami, łososiem i groszkiem

W Polsce nieodłącznym elementem szkolnego śniadania jest kanapka, a w Japonii dzieci w przerwie między lekcjami wyciągają z plecaków onigiri. Ta prosta ryżowa przekąska jest zdrowa, sycąca i niezwykle łatwa w przygotowaniu – nic więc dziwnego, że zajmuje szczególne miejsce w kulturze kulinarnej tego kraju. Onigiri, podobnie jak sushi, opiera się na połączeniu trzech składników: arkusza nori, ryżu i dowolnego ulubionego dodatku. Tym razem proponujemy zrobić je z grzybami enoki, wędzonym łososiem i groszkiem. Jeśli jednak wolicie użyć innych składników, nie bójcie się eksperymentować! (Sprawdź, jak przygotować onigiri w różnych odsłonach >>)

Wypróbuj przepis na onigiri z grzybami, łososiem i groszkiem >>

Kuchnia indonezyjska

Nasi goreng, czyli indonezyjski smażony ryż

Popularna indonezyjska potrawa jest jednym z szybszych i prostszych w przygotowaniu azjatyckich klasyków. Możecie ją zrobić w dowolnej wersji – mięsnej lub wegetariańskiej. Wystarczy usmażyć ryż z boczniakami, pak choi i czosnkiem, a na koniec wymieszać sos sojowy, ketjap manis i sambal oelek – i polać tym danie. Gotowe!

Sprawdź przepis na nasi goreng – indonezyjski smażony ryż >>

Wegańska przekąska z fermentowanej soji

Tempeh goreng

To doskonała propozycja dla wegetarian, a do tego w smaku do złudzenia przypomina mięso. Tempeh goreng może być całkiem łagodny albo naprawdę ostry – zależy od ilości i pikantności użytej papryczki chili. Na początek tempeh pokrójcie w trójkąty, obtoczcie w cieście z mąki pszennej i ryżowej i usmażcie na głębokim tłuszczu. Danie smakuje równie dobrze na zimno, jak na ciepło. A najlepiej łączy się z piwem.

Zobacz jak przygotować wegetariański tempeh goreng >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk