Kukbuk
Kukbuk
Pomysły na wegańską kolację wigilijną (fot. Maciek Niemojewski)

Pomysły na wegańską kolację wigilijną

Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy i wykonanie: Ewa Michalska i Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Wigilia to jeden z kilku dni w roku, kiedy zgodnie z tradycją nie jemy mięsa. Postny bigos, pierogi z kapustą i grzybami, sałatka jarzynowa. Na samą myśl robi się ciepło na sercu. A gdyby tak pójść krok dalej, to mamy wieczerzę wegańską. Szefowie kuchni z Farmy Bii podpowiadają, jak w prosty sposób zastąpić ryby w wigilijnych potrawach, żeby smak pozostał ten sam. Albo był jeszcze lepszy! Może wtedy w ten szczególny wieczór nawet ryby przemówią ludzkim głosem? 

Wegański bigos z boczniakami (fot. Maciek Niemojewski)

Wegański bigos z boczniakami >>

Wędzone śliwki o dymnym aromacie i plastry jabłka suszonego ze skórką. Sekret tego przepisu tkwi w dodatkach. I jeszcze taki szczegół – z życzeniami świątecznymi od Farmy Bii: boczniaki, zamiast kroić, lepiej poszarpać na cienkie paski, a zamiast smażyć – upiec w piekarniku z solą, pieprzem i odrobiną oleju. Będą chrupać, aż miło!

Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami >>

Na pierogi każdy ma swój patent, również kucharze z Farmy Bii. Radzą, by ciasto po zagnieceniu owinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny, bo lubi poleżakować. A kiedy pierogi będą gotowe, możemy je okrasić migdałami w płatkach wrzuconymi na chwilę do głębokiego tłuszczu – zamiast cebuli.

Pasztet z fasoli i soczewicy (fot. Maciek Niemojewski)

Pasztet z fasoli i soczewicy >>

Dla soczewicy i fasoli nie ma wdzięczniejszego tematu niż pasztet. Bo można go doprawić według gustu. Kto lubi ostrzejsze smaki, niech śmiało sięga po chili, a dla tych, którzy lubią łagodność w kuchni, wersja podstawowa. Wegańska, więc i wilk syty, i owca cała.  

Smażone tofu po grecku (fot. Maciek Niemojewski)

Smażone tofu na sposób ryby po grecku >>

Skoro w Grecji wcale nie jedzą ryby po grecku, może ta ryba nie musi być rybą? Jeśli ładnie zrumienimy tofu, będzie miało przyjemnie spieczoną skórkę, niczym panierka. A że tofu z natury jest neutralne i z wdzięcznością przyjmuje wszelkie smaki, do akcji wkracza marchew z przecierem pomidorowym i cały zastęp aromatycznych przypraw.

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw korzeniowych z wegańskim majonezem jałowcowym i płatkami drożdżowymi (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw korzeniowych >>

Czy sałatką jarzynową można jeszcze kogoś zaskoczyć? O tak! W wersji, którą przygotowali kucharze z Farmy Bii, warzywa najpierw pieczemy al dente, potem kręcimy wegański majonez z jałowcem. To takie połączenie, że koniecznie musicie spróbować. 

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

Chcesz nauczyć się gotować jak najlepsi szefowie kuchni i odprężyć się w saunie z widokiem na las brzozowy? Odwiedź Farmę Bii! To właśnie na niej powstały prezentowane powyżej przepisy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk