Kukbuk
Kukbuk

Sezon na grilla: klasyki w nowym wydaniu

Warto było czekać. Sezon na ucztowanie na świeżym powietrzu i proste rozwiązania na talerzu uważamy za otwarty! Jak świętować z pomysłem, wynosząc grillowane klasyki na wyższy poziom? Streetfoodowe rozwiązania mogą tu być dobrą inspiracją.

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała sesje zdjęciowe. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM. Miłośniczka rękodzieła i stała bywalczyni wszelkich warsztatów angażujących ręce i myśli. Uwielbia lato, sukienki i gołe nogi.

Tekst: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra

Przepisy i przygotowanie dań do sesji: Ewa Michalska

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Zdjęcia: Maciej Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Na pierwszy ogień

Kiedy dni są wyraźnie dłuższe i wszystko wokół nabiera kolorów, czujemy przypływ dobrej energii i potrzebę częstszego kontaktu z naturą. Do kompletu atrakcji wystarczy jedno hasło: grill. Uwielbiany bez wyjątku, bo na ruszcie można przygotować praktycznie wszystko i każdy znajdzie coś dla siebie. Od sezonowych warzyw, a nawet owoców, przez sery, pieczywo, po klasykę, czyli ryby i mięso. Stęsknieni za smakami, na które czekaliśmy długie zimowe miesiące, na pierwszy ogień bierzemy muśnięte oliwą szparagi, marchewki i inne ulubione nowalijki, a wszystko to popijamy kompotem z rabarbaru. Następnie uwagę kierujemy na mięso – i podchodzimy do niego kreatywnie, bo grillowe atrakcje nie kończą się na kiełbasie i karkówce z keczupem i musztardą. Jak przygotować mięso z grilla i lekko ubarwić jego mało wyszukane oblicze?

Dobra baza

Zanim znajdziemy dla mięsa nowe, miłe towarzystwo, zacznijmy od etykiety. Ważne, by wybierać składniki dobrej jakości, znać ich pochodzenie i dokładnie czytać skład. Ten ostatni powinien być krótki. Najlepszym przykładem jest Śląska Kiełbasa z Doliny Dobra – tu ze 100 gramów produktu otrzymano 100 gramów mięsa. Nie ma konserwantów, a jako dodatki widnieją tylko sól, aromaty i przyprawy. Za dobrą jakością stoi również unikatowy model produkcji, oparty na własnych polach uprawnych, hodowlach, paszach i zakładach przetwórczych, co daje możliwość monitorowania całego procesu – od pola do stołu.

 

U źródła soczystości

Jaki rodzaj mięsa wybrać? Na grilla nadaje się każdy, ale źródło soczystości leży w tłustych partiach. Dlatego, oprócz wspomnianej już kiełbasy śląskiej, niekwestionowaną królową grill party pozostaje karkówka. Lubi być marynowana w ziołach, słodkiej papryce i czosnku, ale świetnie łączy się też ze słodkimi smakami i z sezonowymi owocami. Przed obróbką cieplną powinna spędzić noc w aromatycznej mieszance, by głęboko i wyraźnie przejść smakami. Jednak karkówka sprawdza się nie tylko na grillu. Można ją smażyć w panierce na wzór schabowych albo stłuc tłuczkiem, obsmażyć na rumiano i dusić w sosie z dodatkiem czerwonego wina lub pomidorów. Pokrojona w kostkę, idealnie sprawdza się w gulaszu, a w cienkie paski – w daniach typu stir fry. Krótko smażona na dużym ogniu, zrobi się chrupiąca i soczysta, a długo pieczona w wolnej temperaturze, będzie zarówno cieszyć soczystością, jak i przyjemnie rozpadać się w ustach. W przypadku kiełbasy śląskiej mamy do czynienia z produktem już ugotowanym, dlatego obróbka cieplna może być szybka i efektowna. Na grilla w sam raz. Wszystko za sprawą selekcji odpowiednich kawałków mięsa, a co za tym idzie – soczystości, ale też przyjemnego wędzonego aromatu. Można ją upiec na ruszcie lub usmażyć na patelni i wybrać ulubione dodatki. Albo – jak my – skomponować z kiełbasy śląskiej danie inspirowane hot dogiem w lepszym wydaniu. Jednak znajdujemy dla niej jeszcze kilka innych zastosowań. Co powiecie na podpłomyk z kiełbasą, pieczarkami i cebulą albo sałatkę z plastrami kiełbasy, pieczonymi ziemniakami i grillowanymi szparagami?

Przy wspólnym stole

Pomysły bazujące na grillowej klasyce, ale urozmaiconej nieoczywistymi dodatkami, znajdą amatorów zarówno wśród tradycjonalistów, jak i poszukiwaczy nowości. Z jednej strony zaskakują i stają się pretekstem do rozmów, z drugiej – wywołują nostalgię, przypominając smaki, które znamy z dzieciństwa. Doskonała mieszanka doznań.

 

Zobacz przepis na grillowaną karkówkę w picie z sosem jogurtowo-ziołowym

Odkryj, jak zrobić kiełbasę w bułce à la hot dog z salsą z grillowanych warzyw z kaparami

 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk