Turystyka ma często negatywny wpływ na regiony winiarskie. Na Maderze jest odwrotnie. Dzięki rosnącej modzie na wyspę producenci madery nie tylko wychodzą z kryzysu, ale też wspaniale się rozwijają. Dlaczego? Jest mnóstwo powodów. Przede wszystkim: sezon na Maderze trwa okrągły rok. Łagodny klimat pozwala na przyjemną eksplorację wyspy, choć kurtkę przeciwdeszczową warto mieć ze sobą o każdej porze roku. Oczywiście, można tu spędzić po prostu tydzień na byczeniu się przy hotelowym basenie, jednak prawdziwi sybaryci szybko uznają, że siedem dni to za mało, by poznać wszystkie intrygujące wina i potrawy Madery. O krajobrazach i romantycznych zakątkach nie wspominając.
Portugalia: Między Lizboną a Porto
Choć pierwsze kroki zazwyczaj kierujemy do tych najbardziej znanych portugalskich miast, Portugalia to nie tylko Lizbona i Porto. Na trasie pomiędzy nimi kryje się wiele ciekawych miejsc i opowieści – nie tylko kulinarnych.