Kukbuk
Kukbuk
almette

Pomorze? Z naturalną przyjemnością!

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Istnieją miejsca, gdzie czas płynie wolniej i wszystko smakuje lepiej. Wraz z Davidem Gaboriaud, szefem kuchni i jurorem konkursu KUKBUK Poleca, odkrywamy Polskę zanurzoną w nieśpiesznym, naturalnym klimacie. Tym razem sprawdzamy, co kryje Pomorze.

Tekst: redakcja

Opublikowano: 6 Czerwca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Pierwsza myśl? Plaża. Jednak nie byle jaka – musi być oderwana od turystycznych szlaków, by urzekać magicznym krajobrazem i upragnionym dźwiękiem rytmicznych fal. Zwieńczeniem wytrwałych poszukiwań wyjątkowej przestrzeni jest nie tylko kąpiel w lodowatych falach Bałtyku, ale długo oczekiwany piknik. Prym wiedzie tu smażony dorsz wraz z puszystym Mini Almette – idealnym na przekąskę podczas każdej podróży.

„Almette. Odkrywaj Polskę z przyjemnością”

fot. Ola Przeździk-Buczkowska

„Almette. Odkrywaj Polskę z przyjemnością”

fot. Ola Przeździk-Buczkowska

Perfekcyjnie dobrane smaki rozbudzają apetyt na lokalne produkty, wytwarzane według autorskich receptur z poszanowaniem natury. W tym celu udaliśmy się całkiem niedaleko, w głąb lądu. Między Białogórą i Łebą, w samym sercu starego parku wyłania się niezwykły Folwark Jackowo. To tam, w otoczeniu łąk, pól, pastwisk, las, jezior można znaleźć wszystko, czego dusza zapragnie. Do morza prowadzą urokliwe, leśne ścieżki, jednak o uwagę walczą one z ogromem konkurencyjnych, zachwycających różnorodnością miejscowych atrakcji.

„Almette. Odkrywaj Polskę z przyjemnością”.

fot. Ola Przeździk-Buczkowska

przepis na wiosenną tartę z ziołami i botwinką

fot. Maciej Niemojewski

Z jednej strony pełne zieleni szklarnie oraz naturalnie dojrzewające, ekologiczne uprawy, których smakowite bogactwo serwuje domowa kuchnia, z drugiej – liczne zwierzęta wszelkiej maści. Od koni, przez sarnią rodzinę czy zaprzyjaźnioną sowę, po psy, koty, a nawet kury czy polne myszki. W takim otoczeniu można w pełni oddać się kontemplacji natury.

Międzygatunkowe przyjaźnie zawierane poprzez wspólne, różnorodne doświadczenia, budują odpowiedzialne i pełne zrozumienia relacje. Obok zabaw i wszelkich form relaksu, każdy ma tu swoje zadania. Zainspirowani wytwarzanymi na miejscu naturalnymi produktami postanowiliśmy wykorzystać je w autorskim stylu. Sprawdźcie nasz przepis na tarte z botwinką i serkiem Almette. >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!