Kukbuk
Kukbuk
Grupa znajomych je burgery (fot. Dan Gold / unsplash.com)

Najlepsze burgery w Warszawie

Burger to danie o wielu obliczach – przywodzi na myśl zarówno fastfoodowe budki, jak i restauracje serwujące najwyższej jakości sezonowaną wołowinę. Podpowiadamy, gdzie zjeść burgera w Warszawie!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Dan Gold / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Era klasycznych burgerów odeszła w niepamięć, a restauratorzy zaskakują nas nowymi połączeniami smaków i inspirującymi kompozycjami. Szefowie kuchni coraz częściej sięgają w swoich przepisach po wysokiej jakości sezonowe produkty, a także – w odpowiedzi na popularyzację diety roślinnej – po zamienniki mięsa, które niekiedy do złudzenia przypominają wołowinę. Przedstawiamy miejsca w stolicy, które warto odwiedzić, gdy najdzie was ochota na pysznego burgera!

Burger ze szparagami, jalapeno i nachosami (fot. Wół na Stół / materiały prasowe)

fot. Wół na Stół / materiały prasowe

Wół na Stół

ul. Piękna 28/34
al. KEN 52

Lokal działa od 2014 roku, tutejsze receptury są więc wypadkową pasji i wieloletniego doświadczenia. Codziennie rano w restauracji pieczone są bułki do burgerów, a wszystkie składniki pochodzą od lokalnych producentów. Oprócz kilkunastu rozmaitych burgerów spróbujecie tu wielu innych dań z karty, przede wszystkim świetnych steków. W menu znajduje się także wiele propozycji dla wegan, między innymi burger z grillowanymi warzywami, wegański tatar czy smażony por z gorgonzolą i bulgurem.

Burger z krążkami cebuli (fot. Wół na Stół / materiały prasowe)

fot. Wół na Stół / materiały prasowe

Ćwierćfunciak

ul. Andersa 30

Jeśli będziecie na Muranowie, koniecznie odwiedźcie Ćwierćfunciaka. W menu znajdziecie wiele burgerów, które łączą klasyczne amerykańskie podejście z polskimi akcentami. Możecie zamówić samą kanapkę, ale także zestaw z pieczonymi ziemniaczkami, dwoma sosami i coleslaw. W karcie widnieją też ciekawe połączenia, takie jak burger z kimchi i sosem teriyaki, sezonowy burger miesiąca oraz opcje roślinne. Posiłek zjecie w środku lub w ogródku, a popijecie kraftowym piwem.

Burger raclette (fot. Bydło i Powidło / materiały prasowe)

fot. Bydło i Powidło / materiały prasowe

Bydło i Powidło

ul. Kolejowa 47

Specjalnością tej restauracji są burgery i steki z argentyńskiej wołowiny, ale w menu znajdziecie również sałatki z wołowiną, sandwiche, a nawet słynne nowojorskie kanapki z pastrami czy hot salt beef. Bydło i Powidło działa w na nowoczesnym osiedlu 19. Dzielnica na Woli. Oferuje świetny klimat i z pewnością odwiedzić to miejsce!

Dla wegetarian przygotowywane są kanapki z tofu czy kotletem z ciecierzycy

Pobyku

ul. Gdańska 1

ul. Żeromskiego 1

ul. Racjonalizacji 1

W przyciemnionym, klimatycznym wnętrzu tego lokalu spróbujecie wielu różnych burgerów: od klasycznych kanapek po warianty inspirowane kuchniami świata, takie jak Don Pedro, czyli hiszpański burger z chorizo, lub meksykański burger z guacamole i nachosami. W Pobyku znajdą coś dla siebie także wegetarianie, dla których przygotowywane są kanapki z tofu czy kotletem z ciecierzycy.

Burger z serem blue i pieprzem (fot. Warburger / materiały prasowe)

fot. Warburger / materiały prasowe

Warburger

róg ul. Puławskiej i Dąbrowskiego

Zielony skwer na skrzyżowaniu Puławskiej i Dąbrowskiego to prawdziwe zagłębie gastronomiczne. To właśnie tam znajduje się Warburger, do którego warto wybrać się szczególnie w ciepłe letnie dni – burgery smakują przecież najlepiej na świeżym powietrzu! W Warburgerze gotują smaczniezdrowo, dbają o wysoką jakość składników i działają w myśl filozofii slow food. Menu jest dosyć krótkie, ale wystarczająco różnorodne, by każdy znalazł coś dla siebie. W ofercie są także wegetariańskie i wegańskie burgery, między innymi z Beyond Meat. Po posiłku koniecznie przejdźcie się na kawę do Relaksu!

Klasyczny burger z bekonem (fot. Pogromcy Meatów / materiały prasowe)

fot. Pogromcy Meatów / materiały prasowe

Pogromcy Meatów

ul. Koszykowa 1

To prawdziwi pasjonaci i rzemieślnicy z krwi i kości. Przywiązują dużą wagę do jakości wykorzystywanych składników. Sami wypiekają maślane bułki, które doskonale komplementują smak wołowiny. Choć w menu królują autorskie kanapki, znajdziecie w nim także wiele burgerów. Obok działalności restauracyjnej prowadzą sklep internetowy Mięsny Premium, w którym kupicie wysokiej jakości produkty mięsne – idealne na letniego grilla.

Burger z wegańskim pastrami (fot. Krowarzywa / materiały prasowe)

fot. Krowarzywa / materiały prasowe

Krowarzywa

ul. Hoża 29/31
ul. Marszałkowska 27/35
al. Jana Pawła II 41A i inne lokalizacje

Jeśli chodzi o wegańskie burgery, Krowarzywa to prawdziwy pionier. Od 2013 roku dowodzi, że roślinny fast food może być zdrowy, sycący i smaczny. Swoje receptury restauracja opracowuje we współpracy z dietetykami. Dba o środowisko naturalne i od początku działalności wspiera rozmaite organizacje charytatywne. Wiele osób odwiedza Krowarzywa właśnie ze względu na wspólne wartości. Dzięki poparciu tak dużej społeczności w samej Warszawie działa już pięć lokali tej sieci. To ona zapoczątkowała trend na roślinne burgery!

Gości zachęcają nie tylko świetne burgery, ale także lokalizacja w samym sercu Warszawy

Między Bułkami

Al. Jerozolimskie 23

Między Bułkami to już uznana marka. Gości zachęcają nie tylko świetne burgery, ale także lokalizacja w samym sercu Warszawy. Tutejsze burgery to połączenie wysokiej jakości wołowiny z bułkami dostarczanymi z rzemieślniczej cukierni S. Dybalski oraz domowymi sosami. Oprócz burgerów wołowych spróbujecie tu kanapek z kotletami drobiowymi lub wegańskimi, na bazie ciecierzycy, soczewicy, warzyw i ziół.

Smashny Burger

ul. Wilcza 26

Smash burgery to smak słonecznej Kalifornii. Od klasycznych burgerów różnią się przygotowaniem kotleta – przy Wilczej klopsy rozbija się łopatką na cienkie plastry, smaży, a następnie układa na sobie między połówkami bułki. Przywiązuje się tu wielką uwagę do jakości składników: kotlety są produkowane z wołowiny Black Angus, a brioszki sprowadzane z piekarni Vincent. W menu Smashnego znajdują się cztery pozycje – trzy mięsne i jedna wegańska – więc każdy znajdzie tu coś dla siebie!



Reklama
Frisco burger, frytki, cola (fot. MAX Burgers / materiały prasowe)

fot. MAX Burgers / materiały prasowe

MAX Burgers

al. Jana Pawła II 82
ul. Złota 59
ul. Przyczółkowa 219

MAX Burgers to szwedzka sieć restauracji, która obecnie ma trzy lokale na terenie Warszawy. W naszym zestawieniu zagościła ze względu na dobre składniki, pyszne wegańskie opcje oraz troskę o środowisko naturalne i zrównoważony rozwój. Marce zależy na wyznaczaniu ekologicznych trendów wśród innych dużych sieci restauracji. Jej lokale znajdują się w centrach handlowych, warto więc do nich zajrzeć przy okazji kolejnych zakupów.

Burger wegański z kotletem na bazie białka sojowego, frytki, keczup (fot. JP's Bar / materiały prasowe)

fot. JP's Bar / materiały prasowe

JP’s Bar

al. Jana Pawła II 21

Restauracja wyróżnia się eleganckim wystrojem, profesjonalną obsługą i miłą atmosferą. Warto przyjść tutaj na burgera w ramach biznesowego lunchu, jednak JP’s Bar świetnie sprawdzi się także jako lokal na specjalną okazję. Serwuje klasyczne burgery, ale wybór będą mieć również weganie. Obecnie zjedzą tu burgera z kotletem na bazie białka sojowego, kimchi, mango i awokado, podawanego na buraczanej bułce.

Chwast Food

ul. Waryńskiego 9C

ul. Emilii Plater 8

Choć Chwast Food funkcjonuje w dwóch lokalizacjach, po burgera szczególnie warto udać się na ulicę Waryńskiego. Jest to już trzeci w naszym zestawieniu lokal, który oferuje wyłącznie wegańskie burgery. Zjecie tu klasyczne roślinne kanapki, na przykład z kotletem buraczanym lub z ciecierzycy, ale także mniej popularne warianty, choćby z seitanem. Z kolei w drugim lokalu, przy Emilii Plater, możecie spróbować wegańskich wersji takich specjałów regionalnej kuchni jak langosz, schabowy czy pierogi.

Klasyczny burger (fot. Hamburger z Karaibów / materiały prasowe)

fot. Hamburger z Karaibów / materiały prasowe

Hamburger z Karaibów

ul. Puławska 140
ul. Burdzińskiego 5

Już od niemal dekady zaspokaja nasze apetyty nieoczywistymi burgerami. Menu jest długie, pełne nietuzinkowych połączeń i kompozycji, z pewnością więc zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Restauracja oferuje kanapki bezmięsne, a także dostosowane do diety pescowegetariańskiej. Przez cały rok działa w dwóch lokalach, ale latem pojawia się też na Slow Markecie nad Wisłą – w tym roku od 10 lipca.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk