Kukbuk
Kukbuk
David Gaboriaud stoi na rękach, w tle widać Tatry

Smaki prosto z gór

Jakie regionalne smaki wytropił David Gaboriaud podczas wędrówki przez Gorce?

Tekst: redakcja

zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Dziewicza przyroda, relaksujące i niewymagające szlaki oraz czyste górskie powietrze – Gorce to raj dla miłośników pieszych wędrówek. Właśnie tam udał się David Gaboriaud, by po raz kolejny posmakować polskich regionalnych pyszności w ramach akcji „Odkrywaj Polskę z przyjemnością”. Tym razem wziął pod lupę prostą, treściwą i smaczną kuchnię góralską.

W drodze do celu swojej wędrówki, czyli domu gościnnego Górna Chata, David zrobił sobie zasłużony postój. Zatrzymał się w najwyżej położonej wsi w Polsce, noszącej wdzięczną nazwę Ząb. Nieprzypadkowo wybrał właśnie to miejsce – powstaje tam nowy domek Almette, który będzie mógł wygrać każdy amator puszystego serka! Szczegóły konkursu poznacie już wkrótce – bądźcie czujni i zaglądajcie na stronę internetową Almette!

Uśmiechnięty David Gaboriaud stoi z łopatą na tle Tatr

fot. materiały prasowe

Kanapki z Almette Mini i pesto

fot. materiały prasowe

David obejrzał fundamenty, a nawet sam chwycił za łopatę. A że wysiłek fizyczny i górskie powietrze zaostrzają apetyt, posilił się kanapkami ze swojskiego chleba z serkiem Mini Almette prosto z wygodnego opakowania, które bez problemu zmieścił w kieszeni.

Wreszcie dotarł do Górnej Chaty – domu gościnnego położonego pomiędzy górskimi szczytami, lasami i potokami. Tam, zainspirowany miejscową kuchnią i lokalnymi składnikami, przygotował własną wersję moskoli, czyli góralskich placków ziemniaczanych. Tradycyjnie podaje się je z masłem i ze skwarkami lub z bryndzą. David zaserwował je inaczej – z podsmażonym serem wędzonym, serkiem Almette z ogórkiem i ziołami oraz odrobiną konfitury z żurawiny. Przepis i pełną relację z jego pobytu w Górnej Chacie znajdziecie już niedługo na stronie internetowej Almette.

uśmiechnięty David Gaboriaud prezentuje almette Mini, na tle Tatr

fot. materiały prasowe

fot. Maciej Niemojewski

Nas również górskie widoki natchnęły do gotowania. Ponieważ po moskolach przydałby się deser, przygotowaliśmy drożdżowe zawijańce w dwóch wersjach – ślimaczkówrolady. W obu znalazło się to samo słodkie serowe nadzienie. Twaróg zastąpiliśmy serkiem Almette z dodatkiem masła, odrobiny cukru i… skórki limonki, która nadała wypiekom świeży posmak. Z takim prowiantem można ruszać w góry! Sprawdźcie nasz przepis na zawijańce ze śmietankowym serkiem Almette!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk