Kukbuk
Kukbuk
Filiżanka kawy na różowym blacie, liść rośliny (fot. Natanja Grun / unsplash.com)

Porady baristy: jak zrobić kawę z kapsułki w domu?

Na jaką kawę macie dziś ochotę? Espresso, americano, a może kawę mleczną? Każda z nich ma swoich amatorów i każdą możecie przygotować za pomocą kapsułki.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Kapsułka doskonała

Wiele ekspresów pozwala zaparzyć wyłącznie czarną kawę. A przecież smaczna kawa to nie tylko mała czarna. Dla pasjonatów różnorodności dobrym rozwiązaniem może okazać się system NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Specjalne kapsułki zostały zaprojektowane z myślą o osobach, które chcą uzyskać jak najlepszy efekt przy zaparzaniu ulubionej kawy niezależnie od tego, czy będzie to flat white, czy espresso. Przy wyborze kapsułki weźcie też pod uwagę profil smakowy, który jest najbliższy waszym gustom. Jeśli wolicie klasykę gatunku i najchętniej sięgacie po kawy o profilu orzechowo-czekoladowym, szukajcie kapsułek zawierających ziarna, które pochodzą z Ameryki Południowej. Dobrym wyborem może okazać się NESCAFÉ® Dolce Gusto® Lungo Colombia. W ziarnach kolumbijskiej arabiki po zaparzeniu odnajdziecie nuty migdałów, mieszające się z akcentami świątecznych przypraw. Jeśli bliższe są wam kawy z wyższą kwasowością i owocowymi nutami w smaku, spróbujcie ziaren pochodzących z Afryki.

Barista tworzący latte art (fot. Tyler Nix / unsplash.com)

fot. Tyler Nix / unsplash.com

Czy wiesz, że…

Profesjonalni bariści i osoby związane z branżą kawową organizują tak zwane cuppingi. Zmielone ziarna wsypują do czarek, zalewają je wodą i po upływie około 10 minut próbują gotowego naparu ze specjalnych łyżek. Jest to świetna metoda ewaluacji smaku oraz jakości kawy, pomaga rozwijać zdolności smakowe, a także pamięć sensoryczną. Na podobnej zasadzie można porównywać kawy kapsułkowe. Wystarczy zaparzyć kawy z różnych kapsułek, pozwolić im trochę ostygnąć i spróbować każdej, by sprawdzić, czym się różnią. Jedna może być kwaśniejsza, inna wyda się cięższa. Są też takie, które przywodzą na myśl czekoladę albo po których wypiciu czujemy posmak słodkich owoców.

Nie ma kawy bez wody

Pamiętajcie, że kawa, która znajduje się w waszej filiżance, w blisko 95% składa się z czystej wody. Powinniśmy więc zadbać, by ta, której używamy do zaparzenia naszego ulubionego napoju, była jak najwyższej jakości. Żeby uzyskać możliwie najlepszy smak, używajmy filtrowanej wody. Woda z kranu, ze względu na wysoką mineralizację oraz zawartość chloru, może sprawić, że nie zdołamy wydobyć z naszych ziaren całej głębi ich smaku. Jeśli będziemy korzystać z filtrowanej wody, pozbędziemy się także kamienia i zadbamy o żywotność ekspresu!

Kawa, która znajduje się w waszej filiżance, w blisko 95% składa się z czystej wody

Czy wiesz, że...

W kawiarniach segmentu specialty używa się systemów odwróconej osmozy (potrafią być najdroższym sprzętem w kawiarni), które oczyszczają i zmiękczają wodę, a także pozwalają kontrolować jej ogólną mineralizację. Z kolei podczas specjalnych konkursów bariści bardzo często precyzyjnie projektują skład wody, tak by podkreślała walory smakowe używanego przez nich ziarna. Najważniejszymi elementami wody, o które należy zadbać, są jony wapniamagnezu.

Mleczna kawa w brązowej filiżance (fot. Jonas Jacobsson / unsplash.com)

fot. Jonas Jacobsson / unsplash.com

Cappuccino to dopiero początek!

Kawa stanowi doskonały składnik różnorodnych przepisów. Nie musicie wcale ograniczać się do mieszania jej z mlekiem. Świetnie będzie łączyć się z czekoladą, karmelem, przyprawami, lodami, alkoholami, tonikiem oraz wieloma innymi produktami. Kawa z kapsułek znakomicie nada się do przygotowania korzennego espresso, rozgrzewającej chili mokki czy świątecznego cappuccino. NESCAFÉ® Dolce Gusto® to nie tylko wyśmienita kawa, a również gorąca czekolada, herbata i zimne napoje. Dzięki szerokiej ofercie z ekspresu może korzystać cała rodzina!

Czy wiesz, że...

Mokka to doskonały pomysł na połączenie kawy z czekoladą. By kawa wyróżniała się smakiem i nie została zdominowana przez smak deserowej czekolady, warto sięgnąć po ziarna, w których profilu sensorycznym wyczuwalne będą także owoce.

Kawa świetnie łączy się z czekoladą, przyprawami, alkoholami czy tonikiem

Ekokawa

W dzisiejszych czasach coraz więcej wagi przywiązuje się do odpowiedzialności ekologicznej. Ekspres Piccolo XS automatycznie wyłącza się po minucie bezczynności, co sprawia, że jest energooszczędny i przyjazny środowisku. Dzięki stosowaniu kapsułek wykorzystujemy dokładnie taką ilość kawy, wody i energii, jaka jest potrzebna do zaparzenia jednej filiżanki. Dzięki temu redukujemy zużycie tych surowców w porównaniu z ekspresami przelewowymi lub automatycznymi.

Dolce Gusto logo (fot. materiały prasowe)

 

Artykuł powstał we współpracy z NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk