Kukbuk
Kukbuk
Jakie błędy popełniamy w kuchni? (fot. Christiann Koepke / unsplash.com)

10 błędów, które popełniamy w kuchni

Dlaczego ciasto na naleśniki powinno odstać trochę czasu? Jak dekorować pierniczki? Oto kilka porad, dzięki którym unikniecie kulinarnych niepowodzeń.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Christiann Koepke / unsplash.com


Pozostałe zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 17 minut!

Podczas gotowania nietrudno pomylić proporcje czy zapomnieć o najważniejszym składniku. Nierzadko próbujemy zaoszczędzić czas, pomijając niektóre kroki albo stosujemy niekoniecznie odpowiednie zamienniki. Czego nie należy robić, by desery były zawsze smaczne, a czas spędzony w kuchni był dobrze wykorzystany?

Jak suszyć bezę?

Suszenie bezy, podobnie, jak jej przygotowanie wymaga czasu. W przypadku jej suszenia istotna jest przede wszystkim dobra znajomość własnego piekarnika. Ciasto suszy się z reguły w temperaturze 80-110 stopni i może trwać nawet do ponad trzech godzin w zależności od wielkości bezy.

Świąteczna beza z żurawiną (fot. materiały prasowe)

Są jednak przepisy, w których czas ten jest znacznie skrócony, ale wymagają one wtedy ustawienia znacznie wyższej temperatury w piekarniku oraz doświadczenia w przygotowywaniu bezy.

Przepisy na smakowitą bezę:

  1. Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami >>
  2. Bezy czekoladowe z granatem >>
  3. Świąteczna beza z żurawiną >>
Wegańskie naleśniki – jak przygotować ciasto, by naleśniki się nie rwały? (fot. materiały prasowe)

Dlaczego ciasto na naleśniki powinno odstać przynajmniej 30 minut?

Znacie koszmar rwących się naleśników, których nie można przerzucić na drugą stronę? Łatwo ominąć ten problem, jeśli odstawimy ciasto naleśnikowe na pół godziny przed ich usmażeniem na patelni. Dzięki temu nasze ciasto zgęstnieje oraz stanie się elastyczne. W ten sposób podczas smażenia naleśniki nie będą się rwały i wyjdą naprawdę cienkie.

Przepisy na słodkie i apetyczne naleśniki:

  1. Naleśniki z jabłkami i wanilią >>
  2. Naleśniki bezglutenowe >>
  3. Naleśniki Crème brûlée >>
Cynamonowa babka drożdżowa – jak upiec ciasto? (fot. materiały prasowe)

Jak upiec ciasto drożdżowe?

Słodkie ciasto drożdżowe idealnie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju drożdżówkach z owocami, babeczkach posypanych maślaną kruszonką, czy w cynamonowych ślimakach, polanych lukrem. By jednak ciasto dobrze wyszło, trzeba przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim pamiętajcie, że składniki powinny być świeże i dobrej jakości. Co więcej, w przeciwieństwie do ciasta kruchego, drożdżowe lubi ciepłe składniki – dzięki temu masa zyskuje odpowiednią strukturę.

Nie zapomnijcie również dwukrotnie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Najpierw tuż po jego wyrobieniu, za drugim razem po jego przełożeniu do formy.

Przepisy na babeczki i bułeczki z ciastem drożdżowym:

  1. Bułeczki drożdżowe z czekoladą >>
  2. Bułeczki drożdżowe z owocami >>

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy nasz budyniowy krem się nie zwarzy

Jak uniknąć zwarzenia kremu budyniowego?

Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość mleka. Zwyczajowo w przepisach podaje się około 500 mililitrów mleka. Tymczasem budyń nie może być ani za sztywny, ani zbyt rzadki. Dlatego lepiej tę ilość zmniejszyć do około 400-450 mililitrów. Jeśli będziemy też pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, nasz budyniowy krem się nie zwarzy. Zwróćcie tylko uwagę, by dodając budyń do utartego, miękkiego masła, robić to stopniowo, łyżka po łyżce. Gdy już przejdziemy do miksowania, róbmy to tylko przez chwilę – do uzyskania jednolitego kremu. Krem budyniowy nie lubi zbyt długiego mieszania.

Przepisy z kremem budyniowym:

  1. Ciasto kukułka bez pieczenia >>
  2. Rafaello czarna porzeczka bez pieczenia >>
  3. Miodownik z konfiturą z suszonych moreli >>
Tort z gwiazdkami z piernika (fot. materiały prasowe)

Jak dekorować pierniczki?

Lukrując piernikowe choinki, gwiazdki i anioły dobrze mieć rękaw cukierniczy. Jeśli akurat takiego nie posiadacie, doskonale sprawdzi się również rożek z papieru do pieczenia – po jego zrolowaniu, wystarczy tylko ściąć delikatnie końcówkę, by móc kontrolować wypływanie lukru. Ważne też, by pamiętać, że najlepiej by posypki do dekoracji przyczepiać na pierniczkach, kiedy lukier jest jeszcze mokry. Wtedy mamy pewność, że wszystkie ozdoby się przyczepią do cukrowej masy i będą się pięknie prezentować na wigilijnym stole. 

Przepisy na aromatyczne pierniczki:

  1. Pierniczki – najlepszy przepis >>
  2. Pierniczki bezglutenowe bez cukru >>

Pączki karmelowe – co dodać do ciasta, by było delikatne? (fot. materiały prasowe)

Czego nie można pominąć, przygotowując pączki?

Szykując się na karnawałową ucztę, nie zapomnijcie o dodaniu spirytusu lub innego wysokoprocentowego alkoholu do ciasta na pączki. Dzięki niemu, pączki nie będą wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu. Warto także pamiętać, by podczas rozwałkowywania ciasta, nie podsypywać go zbytnio mąką. Inaczej ciasto stanie się ciężkie, a pączki po usmażeniu nie będą takie delikatne.

Przepisy na pączki na Tłusty Czwartek:

  1. Pączki z budyniem i owocowym lukrem >>
  2. Pączki klasyczne >>
  3. Pączki piwne >>

Jak zrobić idealne ciasto kruche?

Decydującym czynnikiem naszego sukcesu podczas przygotowania kruchego ciasta jest czas. To ciasto nie lubi długiego wyrabiania – szybko dochodzi do ogrzania znajdującego się w nim tłuszczu, a w konsekwencji masa zacznie się „zaciągać”. Przez to ciasto może się skurczyć, a po upieczeniu wyjść nawet dość twarde. Dlatego, jeśli macie w domu malakser, robota kuchennego lub siekacz do ciasta, nie wahajcie się przed ich użyciem. W ten sposób skrócicie czas zagniatania ciasta i nie ogrzejecie go ciepłem rąk. Pamiętajcie, że podstawowe proporcje składników na klasyczne ciasto kruche zakładają niezmienny stosunek mąki do tłuszczu oraz cukru – 3:2:1. Co oznacza, że na trzy części mąki przypadają dwie części tłuszczu i jedna część cukru.

Przepisy na smakowite kruche ciasto:

  1. Tartaletki banoffee >>
  2. Galette ze śliwkami i cynamonem >>
  3. Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą >>
Tarta żurawinowa z bezą (fot. materiały prasowe)

Jak upiec biszkopt?

Gotowa masa biszkoptowa nie może czekać. Stąd warto przygotować sobie niektóre rzeczy zawczasu, nie ryzykując tym samym, że piana nam opadnie, a ciasto się nie uda. Na początek dobrze jest nagrzać piekarnik do temperatury wskazanej w przepisie. Dno formy do pieczenia powinniśmy wyłożyć papierem. Boków nie ruszamy, gdyż ciasto podczas pieczenia będzie się po nich „wspinało” – w ten sposób biszkopt będzie równomiernie rósł, dzięki czemu będzie się pięknie prezentował po upieczeniu. 

Przepisy z puszystym biszkoptem:

  1. Tort lodowy >>
  2. Tort Rudolf – czekoladowo-pomarańczowy >>
  3. Biszkopt bezglutenowy ciemny >>
Jak upiec biszkopt – tort lodowy (fot. materiały prasowe)

By ciasto z żelatyną wyszło, dobrze by wszystkie składniki deseru miały temperaturę pokojową

Jak stosować żelatynę?

Zdarzyło się wam, że ciasto po dodaniu żelatyny miało grudki? By tego uniknąć, dobrze jest by wszystkie składniki do deseru miały temperaturę pokojową. Inaczej żelatyna nie rozprowadzi się równomiernie, a deser może się wówczas nie udać. Dlatego, gdy już rozpuścimy żelatynę, do jeszcze ciepłej najlepiej dodać kilka łyżek masy, wymieszać, a następnie przełożyć do pozostałej części masy i natychmiast wymieszać. Taki sposób zagwarantuje zbliżoną temperaturę wszystkich składników, dzięki czemu żelatyna równomiernie się rozprowadzi, a deser stężeje i nie będzie w nim grudek. Co więcej, pamiętajcie też, że niektóre owoce uniemożliwiają stężenie żelatyny. Jeśli macie ochotę na galaretkę lub ciasto z kiwi, mango, papają bądź ananasem najpierw je zagotujcie albo skorzystajcie z owoców z puszki.

Przepisy na ciasta z żelatyną:

  1. Lekki sernik cytrynowy z czekoladą >>
  2. Czekoladowy krem bawarski z wiśniami >>
  3. Truskawkowy sernik z matchą i limonką >>
Do czego użyć żelatyny? – przepis na sernik porzeczkowy (fot. materiały prasowe)

W jakiej formie piec sernik?

Sernik wymaga dobrego wystudzenia. W tym czasie ciasto pozostanie w formie, w której było pieczone. Stąd też istotne jest, by forma nie była aluminiowa, gdyż w czasie dłuższego studzenia bądź pieczenia, formy z tego materiału wchodzą w reakcję z sernikiem, który nabiera nieprzyjemnego metalicznego posmaku. Znacznie lepiej sprawdzą się formy z ciemną powłoką, bądź takie, które wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. 

Przepisy na doskonały sernik:

  1. Sernik królewski >>
  2. Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę >>
  3. Sernik pistacjowy >>
Sernik pistacjowy (fot. materiały prasowe)
Logo wszystkiego słodkiego (fot. materiały prasowe)


Po więcej porad i inspiracji zajrzyjcie na stronę wszystkiegoslodkiego.pl, gdzie nie brakuje przepisów, o których trudno przestać myśleć.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk