Kukbuk
Kukbuk
Przepis na klasyczne pierogi z kapustą i grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

Świąteczny Ninja – co przygotować z wyprzedzeniem?

Podpowiadamy, jakie potrawy świąteczne możecie przygotować już teraz, żeby tuż przed Wigilią nie panikować w kuchni.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Po pierwsze – bigos

To nie bujda, że najlepiej smakuje odgrzewany. Świąteczną kapustę czy bigos możecie przygotować już teraz i zamrozić. Gdy zabierzecie się za niego teraz, powolne mieszanie w parującym garnku zrelaksuje was po ciężkim dniu pracy, a przed świętami będzie tylko kolejnym czasochłonnym obowiązkiem. Dzień przed Wigilią wystarczy wyjąć zamrożoną kapustę i powoli odgrzać, uważając, żeby się nie przypaliła.

Nasz przepis na idealny wegański bigos możecie sprawdzić tutaj.

Bigos w garnku

Po drugie – pierogi i uszka

Jeśli tylko macie wystarczająco pojemną zamrażarkę, zabierzcie się za lepienie pierogów. W różnych zakątkach Polski świąteczne pierogi mają różne farsze: w cieście siedzi kapusta z grzybami lub same grzyby, ziemniaki z cebulką i pieprzem czy kasza z twarogiem. Poziom skomplikowania falbanki na brzegu zależy już od waszych zdolności manualnych, ale na szczęście nie wpływa na smak całości.

Najlepiej zamrozić pierogi już ugotowane. Należy rozłożyć je pojedynczą warstwą na tacce, a gdy już będą zamrożone, wsypać do szczelnie zamykanej torebki. Przed wigilijną kolacją trzeba je wrzucić na kilka minut do wrzątku.

Tomek Zielke podpowiada, jak przygotować perfekcyjne pierogi.

Najlepiej zamrozić pierogi już ugotowane

Reklama

Po trzecie – ciasto kruche i francuskie

Ciasto francuskie na paszteciki do barszczu czy rogaliki, masa na kruche ciasteczka z cynamonem i spód szarlotki – wszystkie te przysmaki mogą surowe spokojnie poczekać na swoją kolej w zamrażarce. Zamrozić można też makowca i wszelkie drożdżowe bułeczki – odgrzane w piekarniku smakują równie dobrze, co tuż po upieczeniu.

Pierogi ze smażoną cebulką

Warto pamiętać

Niektóre potrawy trzeba zrobić tuż przed świętami, ale i tak będą potrzebować chwili odpoczynku. Sernik musi spędzić przynajmniej kilka godzin w lodówce, żeby stężał, ciasto drożdżowe porządnie wyrosnąć, a piernik i pierniczki – dojrzeć. Śledziom czas spędzony w marynacie również służy!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk