Kukbuk
Kukbuk
Peaches Gastro Girls, Tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta, wegańska meksykańska kuchnia (fot. Maciej Niemojewski)

Tacos z boczniakowym carnitas i salsą z żółtych pomidorów i grejpfruta

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
CARNITAS Z BOCZNIAKÓW:
boczniaki
300 g
czosnek
2 ząbki
biała cebula
½ sztuki
olej
do smażenia
sos sojowy
2 łyżki
sok z pomarańczy
z ½ sztuki
mielony kmin rzymski
¾ łyżeczki
cebula granulowana
½ łyżeczki
czosnek granulowany
½ łyżeczki
suszone oregano
½ łyżeczki
chili w płatkach
⅛ łyżeczki
mielona wędzona słodka papryka
½ łyżeczki
sól
¼ łyżeczki
świeżo mielony pieprz
¼ łyżeczki
SOS CHIMICHURRI:
szalotka
1 sztuka
czerwona papryczka chili
1 sztuka
czosnek
3-4 ząbki
kolendra
½ szklanki
natka pietruszki
¼ szklanki
świeże oregano
¼ szklanki
ocet z czerwonego wina
¼ szklanki
sól kamienna
1 łyżeczka
oliwa extra virgin
¾ szklanki
SALSA:
żółty pomidor
2 sztuki
czosnek
1-2 ząbki
cebula cukrowa
¼ sztuki
sok z cytryny
z ½ sztuki
sól
szczypta
jalapeño
½ sztuki
grejpfrut
1 sztuka
TACOS:
kukurydziane tacos
6 sztuk
czerwona cebula
½ sztuki
wegańska kwaśna śmietana
50 g
kolendra
do podania
limonka
1 sztuka

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy: Peaches Gastro Girls


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Robimy carnitas. Pędzelkiem oczyszczamy boczniaki, a następnie kroimy je na cienkie paski. Czosnek przepuszczamy przez praskę, a cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na nim boczniaki, cebulę, czosnek z dodatkiem sosu sojowego – około 5 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodajemy sok z pomarańczy i pozostałe przyprawy. Smażymy jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. 

krok 2

Robimy sos. Szalotkę, chili, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki i oregano siekamy. Do miski wrzucamy szalotkę, papryczkę chili i czosnek. Wlewamy ocet i wsypujemy łyżeczkę soli. Odstawiamy na 10 minut, a następnie dodajemy pozostałe składniki chimichurri. 

krok 3

Pomidory kroimy na kawałki i razem z czosnkiem, cebulą, sokiem z cytryny, solą i jalapeño umieszczamy w kielichu blendera. Grejpfruta obieramy ze skórki, usuwamy białe włókna. Ostrym nożem z ząbkami wykrawamy sam miąższ i dokładamy go do blendera z zresztą składników salsy. Blendujemy na gładko. 

krok 4

Kukurydziane tacos grillujemy na patelni tak długo, aby delikatnie się przypaliły. Wcześniej przygotowane składniki umieszczamy na każdym placku – zaczynamy od carnitas z boczniaków, a kończymy na sosie chimichurri. Tacos posypujemy pokrojoną w piórka cebulą, na wierzch nakładamy kleks wegańskiej śmietanki. Podajemy posypane kolendrą, z limonką pokrojoną na ćwiartki i salsą z żółtych pomidorów.  

Przepis powstał we współpracy z Peaches Gastro Girls, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk