Kukbuk
Kukbuk
sernik jagodowy (fot. Tosia Kolo i Marta Śliwicka / burczymiwbrzuchu.pl)

Sernik jagodowy z kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
masło
60 g
mąka pszenna
100 g
cukier
60 g
masa serowa:
jagody
200 g
twaróg
1 kg
mąka ziemniaczana
2 łyżki
jajka "zerówki"
3 sztuki
żółtka
2 sztuki
cukier
180 g
śmietana
100 g

Przepis i zdjęcie: Tosia KoloMarta Śliwicka / burczymiwbrzuchu.pl

krok 1

Dno tortownicy o średnicy 23 centymetrów wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Posiekane zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem. Połowę ciasta zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Drugą częścią wylepiamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.

krok 2

Jagody miksujemy na mus. Twaróg z mąką ziemniaczaną, całymi jajkami i żółtkami ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy cukier na zmianę z kremówką i dalej miksujemy. Pod koniec dokładamy mus jagodowy i jeszcze chwilę ucieramy, aż składniki się połączą.

krok 3

Masę serową wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejszamy ją do 110 stopni i pieczemy jeszcze półtorej godziny. Po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika i studzimy.

krok 4

Wyciągamy ciasto z lodówki, kruszymy je na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut, studzimy. Sernik dekorujemy z wierzchu kruszonką i garścią jagód.

więcej pomysłów na jagody:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk