Kukbuk
Kukbuk
pierogi z jagodami, pierogi w panierce, przepis Tosia Kolo, burczymiwbrzuchu, blog burczymiwbrzuchu, pierogi z owocami, smażone pierogi, dla dzieci, pierogi ze śmietaną, pierogi na słodko, ciasto na pierogi

Pierogi z jagodami w kokosowej panierce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
300 g
letnia woda
200 g
masło
3 łyżki
sól
szczypta
farsz:
jagody
500 g
cukier
2 łyżki
mąka pszenna
1 łyżka
panierka:
mąka pszenna
100 g
jajko "zerówka"
3 sztuki
śmietana
2 łyżki
wiórki kokosowe
300 g
olej rzepakowy
do smażenia
dodatkowo:
cukier puder

Przepis i zdjęcie: Tosia KoloMarta Śliwicka / burczymiwbrzuchu.pl

krok 1

Mąkę przesiewamy do misy lub na stolnicę, mieszamy z solą. Wlewamy stopniowo letnią wodę na przemian ze stopionym masłem i wyrabiamy ciasto ręką tylko do połączenia składników. Elastyczną kulę przekładamy do misy i przykrywamy wilgotną ściereczką.

krok 2

Jagody mieszamy z cukrem i mąką.

krok 3

Stolnicę oprószamy mąką i cienko wałkujemy ciasto na pierogi. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka o średnicy 8 centymetrów. Na środku każdego z nich układamy po łyżce jagodowego farszu i zlepiamy boki. Gotowe pierogi odkładamy na tacę posypaną mąką.

Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie około 4 minut, studzimy.

krok 4

Ostudzone pierogi obtaczamy w mące, w jajkach rozbełtanych ze śmietaną i w wiórkach kokosowych. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, smażymy na nim pierogi po 3 minuty z każdej strony, a następnie odsączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

TIP

Jeśli po którymś z kolei pierogu lepienie nam zbrzydnie, resztę ciasta można wykorzystać do zrobienia domowego, „babcinego” makaronu. Wystarczy zwinąć je w rulonik i pokroić w cienkie paseczki. W sam raz do pomidorowej!

Więcej przepisów z jagodami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk