Kukbuk
Kukbuk
Tradycyjny przepis na racuchy z jabłkami. Sprawdź przepis na racuchy z jabłkami jak u babci (fot. Jakub Stanek)

Racuchy z jabłkami i malinami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajka "zerówki"
2 sztuki
mąka pszenna
2 szklanki
cukier
¼ szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier waniliowy
1 łyżeczka
kefir
2 szklanki
sól
szczypta
jabłka
3 sztuki
olej do smażenia
1 łyżeczka
Do posypania:
maliny
1 szklanka
cukier puder
według uznania

Przepis i przygotowanie: Kaja Werbanowska


Zdjęcie: Jakub Stanek


Stylizacja: Beata Hadaś

krok 1

Oddzielamy białka od żółtek. W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy i kefir – mieszamy, by uzyskać jednolitą masę.

krok 2

W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy ją z ciastem na racuchy. Jabłka kroimy w talarki, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy olej, pojedynczo moczymy talarki w cieście i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz.

krok 3

Smażymy z każdej strony, aż zrobią się złote. Po zdjęciu racuchów z patelni odsączamy je z tłuszczu na papierowych ręcznikach. 

Podajemy z malinami i cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk