Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować małże a la marinera. Małże a la marinera - PRZEPIS (fot. Maciej Kaniuk)

Małże a la marinera

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
małże
1 kg
cebula
1 sztuka
oliwa
3 łyżki
czosnek
2 ząbki
wytrawne białe wino
1 kieliszek
sól
do smaku
natka pietruszki
do posypania

Przepis i przygotowanie: Felix


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

krok 1

Małże zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę – w tym czasie dwukrotnie zmieniamy wodę. 

krok 2

Cebulę kroimy na małe kawałki i smażymy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek. Po minucie wlewamy białe wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. 

krok 3

Odcedzamy małże i wybieramy tylko te otwarte. Doprawiamy sos solą, wkładamy do niego małże i mieszamy. Podajemy na podłużnym talerzu, posypane świeżą natką pietruszki.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z owocami morza:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk