Kukbuk
Kukbuk
Krokiety z młodych ziemniaków ze zsiadłym mlekiem i szczypiorkiem

Krokiety z młodych ziemniaków

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
młode ziemniaki
500 g
sól i pieprz
do smaku
ser bursztyn
4 łyżki
jajka "zerówki"
4 sztuki
szczypiorek
1 pęczek
mąka pszenna
200 g
bułka tarta
200 g
olej słonecznikowy
do smażenia
zsiadłe mleko
1 l

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Ziemniaki myjemy i gotujemy. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgniatamy. Gdy przestygną, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser, 1 jajko i połowę posiekanego szczypiorku. Formujemy z ziemniaków kulki. Obtaczamy je w mące, pozostałych rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy. Krokiety smażymy w oleju rozgrzanym do 170 stopni. Gdy zrobią się chrupiące i rumiane, wyjmujemy je z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy ze zsiadłym mlekiem, posypane resztą szczypiorku.

w międzyczasie

przeczytaj:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!