Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na egg noodles z sosem z pasty sezamowej. Jak zrobić azjatycki makaron z sosem z pasty sezamowej i orzeszków arachidowych (fot. Jakub Stanek)

Egg noodles z sosem z pasty sezamowej i orzeszków arachidowych

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sos:
orzeszki arachidowe
20 g
pieprz syczuański
1 łyżeczka
czosnek
1 ząbek
tahini
2 łyżki
sos sojowy
2 łyżeczki
cukier
2 łyżeczki
ocet chinkiang
1 łyżka
olej chili
2 łyżki
egg noodles (ewentualnie spaghetti)
100 g
soda oczyszczona
¼ łyżeczki
listki kolendry
garść
dymka
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Jakub Stanek

krok 1

Orzeszki siekamy, pieprz rozgniatamy w moździerzu, czosnek bardzo drobno kroimy. Łączymy wszystkie składniki sosu.

krok 2

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z dodatkiem sody oczyszczonej (będzie bardziej sprężysty). Ugotowane egg noodles wkładamy szczypcami do sosu – woda ociekająca z makaronu powinna go rozcieńczyć. Jeśli sos wciąż jest zbyt gęsty, możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania. Posypujemy posiekanymi: kolendrą i dymką.

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk