Kukbuk
Kukbuk
Przepis na glazurowany syropem klonowym bakłażan. Najlepsze przepisy na pieczonego bakłażana. (fot. dinnershow.studio)

Bakłażan glazurowany syropem klonowym na purée z kalafiora z sosem z tahiny i granatem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Sos z tahiny:
tahina
3 łyżki
syrop klonowy
½ łyżeczki
sól i pieprz
do smaku
woda
¼ szklanki
sok z cytryny
¼ szklanki
Bakłażan glazurowany syropem klonowym:
bakłażan
4 sztuki
sól
2 łyżki + do smaku
oliwa
¾ szklanki
syrop klonowy
¾ szklanki
pieprz
do smaku
Purée z kalafiora:
oliwa
3 łyżki
biała cebula
1 sztuka
kalafior
½ dużej sztuki
liść laurowy
4 sztuki
ziele angielskie
4 ziarna
mleczko kokosowe
1 puszka (400 ml)
sól i pieprz
do smaku
płatki drożdżowe
4 łyżki
Do podania:
prażony sezam
2 łyżeczki
pestki granatu
z 1 sztuki

Przepis i przygotowanie: Michał Gniłka


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę.

krok 2

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, a następnie nacinamy w głąb w siateczkę. Solimy i czekamy pół godziny, aż puści goryczkę, następnie płuczemy i osuszamy. Oliwę blendujemy z syropem klonowym i solą na jednolitą emulsję – smarujemy nią dokładnie bakłażany od strony przecięcia. Zapiekamy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut, na złoty kolor. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy połówki bakłażanów zbierającym się na dnie sosem (glazurą).

krok 3

Na rozgrzanej oliwie dusimy pokrojoną cebulę, po 5 minutach dodajemy posiekanego kalafiora, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszając, smażymy na dużym ogniu prawie do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy, aż kalafior będzie miękki, a sos dość gęsty. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi. Blendujemy na gładkie purée.

krok 4

Na środek talerza wykładamy porcję purée, na nim kładziemy 1-2 części bakłażana. Polewamy sosem z tahiny, posypujemy sezamem i pestkami granatu.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z bakłażanem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk