Kukbuk
Kukbuk

Kuchenne triki: co i jak mrozić?

Koniec lata ma smak wiśni, moreli i najsłodszych malin. Zamykamy je w słoikach lub wkładamy do zamrażarki. Poznajcie kilka trików, które w mrożeniu produktów pomogą Wam osiągnąć mistrzostwo.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Dana Devolk / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Ze wszystkich metod przedłużania trwałości produktów spożywczych mrożenie wydaje się najlepsze. Zamrażamy owoce i warzywa w okresie, gdy są najsmaczniejsze i najbogatsze w wartości odżywcze. Dzięki szokowemu chłodzeniu zachowują smak i kształt. To także najprostszy sposób na życie w duchu less waste. Za każdym razem, kiedy przygotujemy za dużo jedzenia, zamroźmy niewykorzystaną porcję.

Żywność należy mrozić w przeznaczonych do tego opakowaniach – powinny być szczelne i odporne na zimno. Materiał nie ma prawa kruszyć się nawet w bardzo niskich temperaturach. Produkty mrozimy w odpowiedniej temperaturze: –18 stopni Celsjusza lub niższej. Jedzenie powinno być jak najświeższe – mięso sprężyste, chleb chrupiący, a warzywa i owoce nieuszkodzone. Do zamrożenia nie nadają się sałaty zielonolistne, sałatki ze świeżych owoców lub warzyw, dania z majonezem i ze śmietaną, nabiał, winogrona, świeże jabłka czy gruszki. Poza tym możemy zamrozić właściwie wszystko, musimy tylko pamiętać, aby nigdy nie mrozić jedzenia ponownie. Tyle o podstawach, nie wszyscy jednak wiedzą o kilku trikach, które stosują najbardziej zaprawieni w boju.

9 szufladowa zamrażarka do zabudowy Liebherr SIGN 3576 Premium jest energooszczędna i cicha (38dB).

Chleb


Niezależnie czy samodzielnie upieczony, czy kupiony w piekarni- chleb najlepiej zamrozić od razu. Im później, tym mniej wilgoci pozostanie w pieczywie po rozmrożeniu. Aby po wyjęciu był doskonale świeży, powinniśmy przechowywać go w zamrażarce do dwóch, trzech miesięcy. Koniecznie rozmrażamy go w opakowaniu, w temperaturze pokojowej – podgrzany w piekarniku, będzie się kruszył. Dopiero po rozmrożeniu możemy włożyć go na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. 

TIP

Jeśli chleb jest pokrojony, warto przełożyć kromki pergaminem, aby po rozmrożeniu ciasto się nie zbiło.

Jajka


To chyba jedna z najczęstszych kulinarnych wątpliwości – czy jajka w ogóle można mrozić? Owszem, na dodatek zachowują smak i wartości odżywcze nawet przez rok, ale to jeden z tych produktów, które możemy zamrozić wyłącznie na surowo, bez skorupek, najlepiej oddzieliwszy wcześniej białka od żółtek. Białka możemy mrozić w foremkach do kostek lodu lub torebkach przeznaczonych do mrożenia. Aby uniknąć tzw. opalenizny zamrażalniczej i osiadania wilgoci z jedzenia w zamrażarce, warto przyjrzeć się tym profesjonalnym szczelnym opakowaniom wielokrotnego użytku. 

TIP

Aby mrożone żółtka dobrze się zachowały, najlepiej wymieszać je z odrobiną soli, która utrwali masę (na 4 żółtka wystarczy ⅛ łyżeczki).

Pierogi można mrozić w każdej formie – surowe, ugotowane czy blanszowane

Świeżo przygotowane pierogi (fot. Karolina Grabowska / pexels.com)

fot. Karolina Grabowska / pexels.com

Pierogi


To prawdopodobnie jedno z najczęściej mrożonych dań – jeszcze długo po Wigilii z zakamarków zamrażarki wyłaniają się piętra radosnych falbanek (pierogi powinniśmy zjeść w ciągu trzech miesięcy od momentu zamrożenia). Wygodne jest to, że można je poddawać temu procesowi w każdej formie – surowe, ugotowane czy blanszowane. My najbardziej lubimy technikę profesjonalistów, która sprawia, że pierogi się nie sklejają, a po rozmrożeniu i ugotowaniu są tak samo idealne. 

TIP

Ulepione pierogi zanurzamy na 30 sekund w osolonym wrzątku i wykładamy na natłuszczony olejem papier do pieczenia. Tackę z pierogami wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika, a następnie wkładamy je do woreczków. Po wyjęciu gotujemy w tradycyjny sposób, a kiedy wypłyną na powierzchnię, dolewamy 150 mililitrów zimnej wody. Odcedzamy, kiedy woda zacznie ponownie wrzeć.

Ryby


Tu zasada jest podobna do innych – im szybciej zamrozimy świeżą rybę, tym dla niej (i dla nas) lepiej. Najlepiej mrozić je od razu po złowieniu – całe ryby należy wypatroszyć i dokładnie oczyścić z łusek. W przypadku filetów warto pamiętać o triku z pergaminem, aby płaty się nie zbiły. Świeże ryby możemy trzymać w zamrażarce nawet do czterech miesięcy. Najlepiej rozmrażać je w chłodziarce, powoli i delikatnie. Trik pro: w sprawnym mrożeniu pomagają innowacyjne funkcje nowoczesnych zamrażarek. Do ryb szczególnie przyda się funkcja SuperFrost, w którą wyposażono urządzenia Liebherr – obniża temperaturę w zamrażarce do –32 stopni Celsjusza, co umożliwia szybkie zamrożenie i zachowanie wyjątkowej świeżości. Po zamrożeniu jedzenia funkcja SuperFrost automatycznie przełącza się w normalny tryb pracy, by oszczędzać energię elektryczną.

TIP

W sprawnym mrożeniu pomagają innowacyjne funkcje nowoczesnych zamrażarek. Do ryb szczególnie przyda się funkcja SuperFrost, w którą wyposażono urządzenia Liebherr – obniża temperaturę w zamrażarce do –32 stopni Celsjusza, co umożliwia szybkie zamrożenie i zachowanie wyjątkowej świeżości. Po zamrożeniu jedzenia funkcja SuperFrost automatycznie przełącza się w normalny tryb pracy, by oszczędzać energię elektryczną.

Mrożenie to doskonały sposób konserwacji przetworów owocowych. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku dżemów naturalnych i mniej słodkich

Wszystkie półki i szuflady w komorze zamrażarki można z łatwością wyjmować. Dzięki temu całe wnętrze zamrażarki można wykorzystać jako VarioSpace również dla produktów o dużych gabarytach

Dżemy


Wiele osób nawet nie wie, że mrożenie to doskonały sposób konserwacji przetworów owocowych. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku dżemów naturalnych i mniej słodkich, ze znacznie krótszym okresem przydatności do spożycia w porównaniu z klasycznymi sklepowymi przetworami. Temperatura w okolicach –18 stopni Celsjusza spowalnia reakcje enzymatyczne, co pozwala na długo zachować świeżość domowego dżemu. 

TIP

Mrożenie (w przeciwieństwie do przechowywania w spiżarni) pozwala też na zachowanie apetycznego koloru dżemu. Z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, przechowywany w zamrażarce, nie zszarzeje i nawet po roku będzie kusić apetycznym wyglądem.

Jesienią i zimą pełna spiżarnia ucieszy każdego, warto więc, póki świeże owoce i warzywa dostępne są na każdym straganie, zadbać o różnorodność produktów w waszych zamrażarkach i piwniczkach.

Materiał powstał we współpracy z marką Liebherr.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk