Gotowanie na winie
Wino to nie tylko towarzysz jedzenia. Jest także składnikiem wielu przepisów, zwłaszcza w kuchni francuskiej i włoskiej.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Wino to nie tylko towarzysz jedzenia. Jest także składnikiem wielu przepisów, zwłaszcza w kuchni francuskiej i włoskiej.
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
Jeśli nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami specjalistycznej chłodziarki, a nie lubicie ciepłych białych win ani bąbelków, wypróbujcie któryś z poniższych sposobów na szybkie oziębianie wina.
Sezon szparagowy zaczął się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Kto dotąd nie zdążył się do niego winiarsko przygotować, wciąż ma jeszcze szansę.
Nie wylewać! Wino świetnie nadaje się do gotowania – będzie pasowało zarówno do dań wytrawnych, jak i do deserów.
Najciekawsze miejscówki Florencji - od wybitnych restauracji po rewelacyjny street food.
Morskie połączenia – jakie wina podawać do dań z dodatkiem wodorostów?
Butelki i kartony kiepsko sprawdzają się w kosmosie, naukowcy pracują więc nad zamknięciem wina w kapsułkach. Astronauci czekają.
Chianti classico to dziś czołowe wino Toskanii i całych Włoch. Łatwo rozpoznać je po symbolu czarnego koguta na szyjce butelki.
Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
Wino to nie tylko towarzysz jedzenia. Jest także składnikiem wielu przepisów, zwłaszcza w kuchni francuskiej i włoskiej.
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
Jeśli nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami specjalistycznej chłodziarki, a nie lubicie ciepłych białych win ani bąbelków, wypróbujcie któryś z poniższych sposobów na szybkie oziębianie wina.
Sezon szparagowy zaczął się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Kto dotąd nie zdążył się do niego winiarsko przygotować, wciąż ma jeszcze szansę.
Nie wylewać! Wino świetnie nadaje się do gotowania – będzie pasowało zarówno do dań wytrawnych, jak i do deserów.
Najciekawsze miejscówki Florencji - od wybitnych restauracji po rewelacyjny street food.
Morskie połączenia – jakie wina podawać do dań z dodatkiem wodorostów?
Butelki i kartony kiepsko sprawdzają się w kosmosie, naukowcy pracują więc nad zamknięciem wina w kapsułkach. Astronauci czekają.
Chianti classico to dziś czołowe wino Toskanii i całych Włoch. Łatwo rozpoznać je po symbolu czarnego koguta na szyjce butelki.
Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
Wino odpowiednie dla wegan to takie, przy produkcji którego nie wykorzystywano żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Szampan jest być może najsłynniejszym winem musującym świata, ale to prosecco dzierży dziś prym popularności.
Kiedy znudzi się wam szaroburość, będziecie mieli dość chłodu i zapragniecie słońca - lećcie na Maderę. Tu wiosna trwa przez cały rok.
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
Wina różowe, choć najczęściej kojarzone z latem i wakacjami, można pić przez cały rok. Kiedy na dworze jest gorąco, doskonale zastępują wina czerwone, z kolei zimą białe.
Jeszcze dekadę temu polskie wino można było zakupić u ledwie kilkunastu producentów. Dziś ich liczba zbliża się do pół tysiąca!
Wytrawny furmint lubi towarzystwo białej kiełbasy, a riesling pasuje sernika. Łączenie tradycyjnych wielkanocnych dań z winami wcale nie jest trudne.
Niemiecki Instytut Wina po raz czternasty organizuje degustację Riesling, Pinot & Co. z udziałem 32 producentów win z niemal wszystkich niemieckich regionów winiarskich.
Sommelierzy-ortodoksi twierdzą, że istnieją potrawy, których nie da się połączyć z winem. Wśród nich wymieniają często jajka. Zupełnie się z nimi nie zgadzam.
Stereotypy i półprawdy w świecie wina. O tym, z czym się dziś mierzą polscy sommelierzy opowiada Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021.
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
Łączenie wina i jedzenia staje się wyzwaniem w kontekście prostych, codziennych potraw.
Najciekawsze wine bary i mniej formalne miejsca na wino w stolicy Austrii polecają Inka Wrońska i Tomasz Prange Barczyński.
Na jakie winne miejscówki warto zwrócić uwagę w stolicy? Poniżej pięć sprawdzonych warszawskich adresów na wieczór przy winie. Uwaga - wybór subiektywny.
Te trzy banalne z pozoru produkty to podstawa europejskiej cywilizacji.
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych mitów w świecie wina jest ten o wyższości korka nad zakrętką. Przyjrzyjmy mu się.
Wiedeń od lat króluje w rankingu najlepszych „miast do życia”. Jest tradycyjny i ultranowoczesny zarazem – zarówno jeśli chodzi o architekturę i sztukę, jak i o gastronomię oraz wino.
Nasz narodowy owoc jest gastronomicznie uniwersalny. Doceńmy to i w poszukiwaniu inspiracji rozglądajmy się z ciekawością po świecie.
Co się kryje pod tajemniczymi określeniami na etykietach włoskich win? Czym jest Indicazione Geografica Tipica, a o czym mówią kupującemu słowa Denominazione di Origine Controllata? Co lepiej smakuje? Riserva czy superiore?
Ze swoją głębią owocu i mocnymi garbnikami malbec jest wymarzonym kompanem do wołowiny, jagnięciny i dziczyzny.
Czy wino można trzymać w lodówce? Co zrobić, kiedy ukruszy się korek? Czy szampana możemy podać w takim samym kieliszku, w jakim serwujemy wino deserowe? Odpowiedzi na te pytania nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
Tematy, które można bezpiecznie poruszać przy winie i te, których lepiej unikać.
Jak wybrać wino, gdzie je kupić i ile powinno kosztować – to pytania, które przy okazji każdej imprezy pojawiają się w głowach zarówno zapraszających, jak i zaproszonych. Podpowiadamy, jak wygląda winny savoir-vivre dla gospodarzy i gości.
Najwspanialszych win z odmiany monastrell można spróbować podczas wakacji na południu Hiszpanii.
Ser i wino to połączenie tak naturalne i udane jak chleb z masłem. Podpowiadamy, jakimi zasadami należy się kierować przy dobieraniu wina do serów, które właśnie położyliśmy przed gośćmi na stole.
Dobrze wybrana butelka wina cieszy i smakuje bardziej niż ta wytypowana losowo. Warto się więc nauczyć umiejętnego komunikowania swoich preferencji. Im jaśniej opiszemy swoje potrzeby sommelierowi, tym lepiej się napijemy.
Naczelna zasada wydaje się prosta – białe wino chłodzimy, a czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej. To jednak zbyt duże uproszczenie, bo od odpowiedniej temperatury wiele zależy.
Z początkiem września w winnicach zaczyna się magiczny czas. Dojrzewające w letnim słońcu owoce delikatnie odcina się od krzewów, a następnie zmienia w wino. Zapomnij o Francji czy Morawach i wybierz się na krótką wycieczkę na polską prowincję.
Słynna rodzina Torresów planuje założenie winnicy na Pomorzu Zachodnim. Wszędobylscy Katalończycy planują uprawiać w Polsce m.in. devanę, odnalezioną w Costers del Segre prefilokseryczną odmianę, prawdopodobnie słowiańskiego pochodzenia.