Kukbuk
Kukbuk

Zupa z pieczonych pomidorów i bakłażana z aïoli z anchois

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
bakłażany, z przyciętymi końcami, pokrojone w kostkę o boku 3–4 cm
2 sztuki
oliwa
60 ml
pomidorki koktajlowe lub daktylowe
350 g
agodne czerwone chili, bez łodyg, drobno posiekane, z pestkami
2 sztuki
koncentrat pomidorowy
2 1/2 łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
pomidory gałązkowe, starte na grubej tarce, bez skórek
450 g
bulion z kurczaka
1 l
sok z cytryny
1 łyżka
dobrej jakości hrzanki, pokrojone w kostki
100 g
sól i pieprz
do smaku
oregano, posiekane
do podania
natka pietruszki, posiekana
do podania
AïOILI Z ANCHOIS
czosnek, obrany i drobno posiekany
5 ząbków
fileciki z anchois w oliwie z oliwek, odsączone i drobno posiekane
30 g
oliwa
90 ml
olej słonecznikowy
50 ml
duże żółtko
1 sztuka
sok z cytryny
1 łyżka

fot: ELENA HEATHERWICK

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 210°C w trybie termoobiegu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Pokrojony bakłażan umieść na blasze. Polej oliwą, oprósz ¾ łyżeczki soli, sporą ilością czarnego pieprzu i wymieszaj. Piecz w trybie z termoobiegiem i górną grzałką lub grillem przez 15 minut. Następnie dorzuć pomidorki, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut lub do momentu, aż warzywa będą rumiane, a pomidorki dobrze upieczone. W połowie tego czasu przemieszaj.

Krok 3

W tym czasie przygotuj aïoli z anchois. Średniej wielkości rondelek postaw na małym ogniu i dodaj do niego czosnek, anchois, oliwę, ¼ łyżeczki soli i sporo czarnego pieprzu. Podsmażaj delikatnie 18 minut, mieszając od czasu do czasu, aż anchois się rozpuszczą, a czosnek będzie na tyle miękki, że będziesz mogła go rozgnieść spodem łyżki. Uważaj, żeby oliwa nie rozgrzała się zbyt mocno i nie zrumieniła czosnku. W razie potrzeby zdejmij na chwilę rondelek z ognia, lekko wystudź i po krótkiej przerwie podsmażaj dalej.

Krok 4

Przełóż 60 g oliwy z czosnkiem i anchois (mniej więcej pół na pół płynu oraz cząsteczek czosnku i ryby) do dzbanuszka z miarką. Wlej olej słonecznikowy i odstaw do wystudzenia.

Krok 5

Rondelek z pozostałą częścią oliwy z dodatkami postaw na dosyć dużym ogniu. Wrzuć chili, koncentrat pomidorowy, cukier i dwie trzecie startych pomidorów. Podsmażaj 4 minuty, często mieszając, aż mieszanka nieco zgęstnieje. Dodaj bulion, 1¼ łyżeczki soli, sporo czarnego pieprzu i doprowadź do delikatnego wrzenia. Zmniejsz ogień na niezbyt duży, włóż pieczone warzywa i gotuj 15 minut. Zdejmij z ognia, dołóż sok z cytryny, pozostałą jedną trzecią startych pomidorów i wymieszaj.

Krok 6

W małej misce robota kuchennego z ostrzem umieść żółtko i sok z cytryny. Zacznij miksować. Powoli cienkim strumieniem dolewaj oliwę z dodatkami, aż całość zgęstnieje i będzie mieć konsystencję majonezu. Przełóż aïoli do miseczki.

Krok 7

Grzanki wsyp do czterech misek, wlej zupę. Dorzuć pokrojone zioła i czubatą łyżkę aïoli, resztę podaj osobno.

Przepis pochodzi z książki "OTK Extra Good Things" Yotama Ottolenghiego.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk