Kukbuk
Kukbuk
wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: ok. 80 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
pasta tahini
100 g
masło
40 g
jajka "zerówki"
2 sztuki
mąka pszenna
250 g
soda oczyszczona
szczypta
sól
1/2 łyżeczki
pieprz
1/2 łyżeczki
czosnek
1 ząbek
cebula dymka ze szczypiorkiem
2 sztuki
por
80 g
sok z cytryny
2 łyżki
masło klarowane lub olej
do smażenia

Przepis i zdjęcia: Aleksandra Jagłowska 

krok 1

Cebulkę, por, czosnek oraz szczypiorek siekamy. Podsmażamy na patelni na maśle klarowanym do delikatnego zeszklenia składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

krok 2

Jajka, pastę, masło oraz suche składniki z przyprawami zagniatamy. Ciasto powinno być dość tłuste, ale zwarte – typowe dla ciasta kruchego. Pod koniec wyrabiania masy dodajemy warzywa z patelni, dokładnie mieszamy.

wytrawne ciasteczka, ciastka, ciasteczka, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, Jagłowska, co do zupy, ciasteczka z dymką

Ciasto chłodzimy w lodówce przez ok. 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy dość grubo, za pomocą szklanki wykrawamy niewielkie ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do schłodzenia na ok. 30 minut. 

Schłodzone ciasteczka pieczemy w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 12 minut.

Więcej przepisów Oli znajdziecie na blogu >> 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk