Kukbuk
Kukbuk

Tatar wołowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
polędwica wołowa
500 g
sól
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
oliwa
do doprawienia mięsa + 15 g
piklowana kalarepa
20 g
ocet winny
100 ml
cukier
30 g
por
20 g
gruby szczypior
20 g
czarne oliwki
20 g
jajko przepiórcze
4 sztuki
świeże oregano
10 g
młoda rzodkiewka
4 sztuki

Przepis i przygotowanie: Michał Gniadek / Zoni


Zdjęcie: Michał Lichtański / Mili.studio

krok 1

Polędwicę kroimy w dość grubą kostkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i oliwą. Odstawiamy na 15 minut, by mięso nabrało temperatury pokojowej i się zamarynowało.

krok 2

Kalarepę tniemy w cienkie plastry, zalewamy octem z cukrem i solą i odstawiamy na 15 minut.

krok 3

Przygotowujemy wiosenną sałatkę: por, szczypior i oliwki siekamy, łączymy z kalarepą, doprawiamy pozostałą oliwą i solą.

krok 4

Polędwicę wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy porcję sałatki, dodajemy żółtko jajka przepiórczego, dekorujemy świeżym oregano i przekrojoną na pół rzodkiewką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk