Kukbuk
Kukbuk

Spaghetti w sosie z czerwonego wina ze stracciatellą i z pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2 porcje
makaron spaghetti Barilla
200 g
sól
do gotowania i do smaku
oliwa
3 łyżki
czosnek
2-3 ząbki
płatki chili
1/2 łyżeczki
masło
120 g
wytrawne czerwone wino
500 g
cukier
1/2 łyżeczki
ser stracciatella
100 g
pistacje
70 g

zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko

Krok 1

Spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekany czosnek i płatki chili. Dodajemy około 100 gramów masła i wino – gotujemy, aż alkohol znacznie się zredukuje. Wsypujemy cukier i sól. Dokładamy ugotowany makaron i pozostałe masło. Gotujemy 2 minuty.

Krok 3

Podajemy ze stracciatellą i z prażonymi pistacjami.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk