Kukbuk
Kukbuk

Śniadaniowy chlebek bananowy z oliwą Classico

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
mąka pszenna
240 g
soda oczyszczona
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
jajko „zerówka”
5 sztuk
cukier muscovado
100 g
biały cukier
110 g
mocno dojrzały banan
3 sztuki
oliwa Classico Monini
10 łyżek
pasta waniliowa
1 łyżka
orzechy włoskie
80 g
tłuszcz
do smarowania

Przepis, przygotowanie i zdjęcia:
Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

W misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Jajka miksujemy z cukrem – muscovado i białym. Do masy dodajemy zmiażdżone widelcem banany, a następnie oliwę i pastę waniliową. Wsypujemy suche składniki i orzechy, mieszamy.

Krok 2

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem podłużnej formy do pieczenia. Możemy ozdobić chlebek, kładąc na wierzchu dodatkowy banan przekrojony wzdłuż. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut (sprawdzamy za pomocą patyczka, czy chlebek jest upieczony).

 

Materiał powstał we współpracy z marką Monini

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk