Kukbuk
Kukbuk
Ekspresowawa, sycąca sałatka do lunchboxu - sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera - PRZEPIS na sałatkę z fasolką (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
kasza pęczak
1/2 szklanki
groszek cukrowy
1 szklanka
fasolka szparagowa
duża garść
orzechy włoskie
1/4 szklanki
olej lniany
1 łyżka
oliwa
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka
mięta
2 gałązki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sałata rzymska
3-4 liście
wędzony ser
kilka plastrów
mikroliście (np. groszek cukrowy, amarantus)
garść ulubionych

Przepis i zdjęcie: Kinga Ciszewska / Małe kulinaria


Ceramika: MUAStudios

krok 1

Kaszę i groszek cukrowy gotujemy. Fasolkę – po odcięciu końcówek – gotujemy. Orzechy prażymy na patelni. W miseczce mieszamy olej lniany, oliwę i sok z cytryny. Dodajemy posiekane listki mięty. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 2

Na talerze wykładamy kaszę, sałatę rzymską, fasolkę, groszek cukrowy, wędzony ser i mikroliście. Posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi i polewamy sosem miętowym.

TIP:

Zamiast wędzonego sera możemy użyć koziego lub innego, który szczególnie lubimy.

Więcej zdjęć i inspiracji od Kingi znajdziecie na jej stronie malekulinaria.pl >>

więcej przepisów z fasolką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk