Kukbuk
Kukbuk
proziaki z masłem, proziaki, kuchnia regionalna, bieszczadzkie proziaki, chlebki z patelni, bułeczki z patelni, chleb na maślance, chleb bez drożdży, domowe pieczywo, domowy chleb, domowe wypieki

Proziaki z masłem pietruszkowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
proziaki:
mąka pszenna
400 g
kefir
200 ml
jajko "zerówka"
1 sztuka
soda oczyszczona
1 łyżeczka
sól himalajska
1 łyżeczka
masło pietruszkowe:
masło
100 g
natka pietruszki
duży pęczek

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

krok 1

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, energicznie mieszamy. Przelewamy zawartość rondelka do niedużego naczynia. Odstawiamy na ok. 20 minut do zastygnięcia.

krok 2

Mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodajemy jajko i ciągle mieszając, wlewamy kefir. Wyrabiamy, by uzyskać elastyczne, nieklejące się ciasto. Gotowe rozwałkowujemy na placek grubości 1½ centymetra – za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykrawamy z niego okrągłe bułeczki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.

Podajemy z pietruszkowym masłem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk