Kukbuk
Kukbuk

Placki z ricotty z karmelizowanymi brzoskwiniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
2 PORCJE
ricotta
250 g
jajka
2 sztuki
mleko
50 ml
oliwa
1 łyżeczka
mąka pszenna lub orkiszowa
70 g
cukier
10 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
dodatkowo:
brzoskwinie
2 sztuki
masło
5 g
syrop klonowy
1 łyżka
pistacje
20 g

fot. Weronika Młyńczyk

Krok 1

Ricottę dokładnie mieszamy z jajkami, mlekiem i oliwą. Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy – do momentu, aż powstanie gęste ciasto. Odstawiamy je na około 5 min.

Krok 2

Porcje ciasta nakładamy na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię. Smażymy 8 placków z obu stron na złoty kolor.

Krok 3

Brzoskwinie myjemy, kroimy na ćwiartki, smażymy na rozgrzanym maśle kilka minut, aż się zrumienią i zmiękną. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy syrop, energicznie potrząsamy patelnią, tak aby owoce się nim pokryły.

Krok 4

Gorące placki dekorujemy karmelizowanymi brzoskwiniami i posypujemy posiekanymi pistacjami.

TIP: Placki można polać dodatkową porcją syropu klonowego.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Młyńczyk "Z miłości do jedzenia. 80 przepisów na dania, które karmią ciało i zmysły".

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk