Kukbuk
Kukbuk
Pizza z dynią i kozim serem (fot. Maciek Niemojewski)

Pizza z dynią i kozim serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Ciasto:
świeże drożdże
10 g
cukier
1 łyżeczka
ciepła woda
70 ml
mąka pszenna
250 g + do posypania
sól
1 łyżeczka
woda
100 ml
oliwa lub olej kokosowy
1 łyżka
Sos pomidorowy:
pomidory krojone z puszki
200 g
suszona bazylia
1/2 łyżeczki
suszone oregano
1/2 łyżeczki
mielona ostra papryka
szczypta
brązowy cukier
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
dodatkowo:
dynia hokkaido
100 g
oliwa
1 łyżka
sól
szczypta
biały pieprz
szczypta
tymianek
kilka gałązek
czerwona cebula
1 sztuka
ser kozi
50 g
prażone migdały
20 g
oliwa czosnkowa
opcjonalnie do podania

Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Najpierw przygotowujemy zaczyn. Świeże drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

krok 2

Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, wlewamy wodę oraz zaczyn. Mieszamy przy użyciu łyżki do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy oliwę lub rozpuszczony olej kokosowy i wyrabiamy ciasto około 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy je w kulkę i odkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

krok 3

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelnię wlewamy pomidory i redukujemy na małym ogniu (około 5 minut). Dodajemy przyprawy i podgrzewamy do czasu, aż sos nabierze odpowiedniej gęstości.

krok 4

Dynię kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Następnie oprószamy ją solą i białym pieprzem, dodajemy gałązki świeżego tymianku i smażymy do momentu, aż dynia zmięknie. Gotową przekładamy na talerz i studzimy. Na tej samej patelni smażymy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.

krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni razem z blachą, na której będziemy piec pizzę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego bardzo cienki placek. Smarujemy go sosem pomidorowym. Następnie układamy na nim smażoną cebulę, dynię i kawałki koziego sera, posypujemy migdałami. Pieczemy przez 10-12 minut. Pizzę przed podaniem możemy skropić oliwą czosnkową.

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk