Pierogi ruskie - KUKBUK

Pierogi ruskie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy.

W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą. Masło rozpuszczamy w wodzie i powoli wlewamy do mąki. Ciasto zagniatamy przez 10 minut, po czym odstawiamy na 30 minut.

Wystudzone ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Trufle ścieramy na mandolinie na cieniutkie płatki. Ziemniaki, twaróg, usmażoną cebulę i płatki truflowe mieszamy i doprawiamy oliwą truflową, pieprzem i solą.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek grubości 2 milimetrów. Wykrawamy szklanką okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

W rondelku podpiekamy ostrożnie masło, aż nabierze barwy herbacianej. Wrzucamy listki szałwii. Takim karmelizowanym masłem szałwiowym polewamy pierogi. Możemy je także na tym maśle podsmażyć.


© KUKBUK 2018