Kukbuk
Kukbuk

Pieczona szynka z farszem mięsnym z suszonymi morelami i tymiankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mięso:
szynka w kawałku Dolina Dobra
1 1/2 kg
sól
40 g
woda
1 l
liść laurowy
3 sztuki
ziele angielskie
5 sztuk
czarny pieprz w ziarnach
10 sztuk
czosnek
4 ząbki
imbir
4 plasterki
farsz:
suszone morele
200 g
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
olej
do smażenia
mięso mielone z szynki Dolina Dobra
400 g
świeży tymianek
4 gałązki
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól i pieprz
do smaku
czerstwa bułka pszenna
1 sztuka
bulion warzywny lub woda
1/2 l

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.

Przepisy i przygotowanie dań do sesji: Ewa Michalska

Zdjęcia: Maciej Kaniuk

Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Krok 1

Szynkę kroimy długim, ostrym nożem wzdłuż, tak aby powstał jak największy i najszerszy płaski płat mięsa. Lekko rozbijamy go tłuczkiem. W dużym naczyniu mieszamy sól z wodą i przyprawami. Do solanki wkładamy mięso i zostawiamy na minimum 8 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie odsączamy mięso z solanki, płuczemy je zimną wodą i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.

Krok 2

Morele zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 10 minut. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Mięso mielone wkładamy do miski, mieszamy ze smażoną cebulą z czosnkiem, świeżym tymiankiem, dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Morele odsączamy i siekamy – w odlanej wodzie namaczamy bułkę. Owoce i bułkę dodajemy do masy i wyrabiamy ją dokładnie dłońmi około 5 minut.

Krok 3

Osuszone mięso wykładamy na deskę, rozsmarowujemy na nim równomiernie mięsny farsz. Począwszy od krótszego boku zwijamy płat ciasno w rulon, zszywamy go za pomocą nitki lub specjalnego wędliniarskiego sznurka. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem lub wodą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni (z termoobiegiem) około półtorej godziny – obracamy roladę od czasu do czasu. Po upieczeniu wyjmujemy mięso z piekarnika i pozwalamy mu nieco ostygnąć. Możemy serwować na ciepło, na przykład z ulubionymi dodatkami i sosem, lub studzimy całkowicie i kroimy w cienkie plastry.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk