Kukbuk
Kukbuk

Pieczona owsianka z pumpkin spice latte

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Pieczona owsianka
płatki owsiane górskie
1 szklanka
mleko lub napój roślinny
1 3/4 szklanki
cukier, syrop z agawy lub miód
3 łyżki
cynamon
1 łyżeczka
sól
szczypta
śliwki węgierki
6-8 sztuk
posiekane migdały
2 łyżki
cukier trzcinowy
1 łyżka
Pumpkin spice latte
świeżo zaparzone podwójne espresso
1 filiżanka
purée z dyni
3 łyżki
syrop klonowy
1-2 łyżki
przyprawa do piernika
1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
mleko lub napój roślinny
1 filiżanka
mielony cynamon
do podania
opcjonalnie: bita śmietana
do podania

Krok 1

Płatki owsiane, mleko, cukier (lub syrop z agawy, miód), cynamon i sól dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch kokilek żaroodpornych, na wierzchu układamy pokrojone w kostkę śliwki, posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym.

Krok 2

Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Owsiankę możemy przygotować wieczorem, a rano tylko upiec.

Krok 3

W ekspresie De’Longhi zaparzamy podwójne espresso i przelewamy je do dużego kubka. Dodajemy purée z dyni, syrop klonowy, przyprawę do piernika i wanilię – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4

Spieniamy mleko w ekspresie De’Longhi. Spienionym mlekiem zalewamy kawę z dodatkiem dyniowego purée – zachowujemy dodatkową piankę i nakładamy ją łyżką na wierzch. Możemy podać pumpkin spice late z bitą śmietanę (to opcjonalne – ale polecamy!). Posypujemy odrobiną cynamonu.

 

TIP: Dla lepszego spienienia warto użyć mleka lub napoju roślinnego prosto z lodówki.

Materiał powstał we współpracy z De’Longhi

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk