Kukbuk
Kukbuk

Penne w kremowym sosie z kiełbasą wieprzową i gałką muszkatołową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2-3 porcje
makaron penne Barilla
200 g
sól
do gotowania i do smaku
surowa kiełbasa wieprzowa
400 g
szalotka
1 sztuka
śmietanka 30%
250 g
parmezan
80 g + do podania
gałka muszkatołowa
szczypta
pieprz
do smaku

zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko

Krok 1

Penne gotujemy al dente w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Patelnię dobrze rozgrzewamy, smażymy na niej wyłącznie surową część kiełbasy (tak jak mięso mielone). Wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy około 3 minut. Dodajemy śmietankę i starty ser, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem – gotujemy, aż zgęstnieje. Dokładamy ugotowany makaron, mieszamy.

Krok 3

Podajemy ze świeżo startym parmezanem.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk