Kukbuk
Kukbuk
pankejki z gruszkami, pankejki na maślance, placki na maślance, śniadanie na słodko, słodkie śniadanie, krem mascarpone, placki z owocami, domowe placki

Pankejki z gruszkami i kremem mascarpone

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
pankejki:
mąka pszenna
1 szklanka
cukier
2 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
duża szczypta
maślanka
1 szklanka
jajko "zerówka"
1 sztuka L
stopione masło
2 łyżki
gruszki:
gruszka
1 sztuka
woda
1,5 szklanki
cukier
1/2 szklanki
kwiaty hibiskusa
2 łyżki
sok z cytryny
2 łyżki
krem:
mascarpone
100 g
jogurt grecki
50 g
cukier
1 łyżka
cynamon
1/2 łyżeczki
sól
szczypta
płatki migdałów

Przepis i zdjęcie: Kasia Stadejek 

krok 1

Zaczynamy od hibiskusowych gruszek, ponieważ potrzebują czasu, by nabrać koloru.

Do garnuszka wsypujemy cukier i hibiskusa, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż całość zredukuje się o połowę.

krok 2

Gruszkę obieramy z gniazda nasiennego, kroimy w ósemki i wkładamy do garnuszka. Gotujemy, aż lekko zmięknie – około 15 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy kawałki gruszki w rubinowym płynie – im dłużej w nim poleżą, tym bardziej będą różowe.

Płatki migdałów prażymy na patelni na złoto i odstawiamy – lepiej zrobić to teraz, gdy patelnia jest jeszcze czysta.

krok 3

Suche składniki na pankejki mieszamy w jednej misce, mokre roztrzepujemy w drugiej. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Smażymy na średnim ogniu, na suchej lub lekko natłuszczonej patelni, przewracamy, gdy na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki. Na drugiej stronie smażymy tylko do lekkiego zezłocenia – zbyt długie smażenie wysuszy pankejki. Kolejne usmażone partie placków układamy w naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni.

krok 4

Do misy miksera wrzucamy składniki na krem i miksujemy, aż utworzą puszystą, jednolitą masę. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
 
Gotowe pankejki układamy w stosikach na talerzach, nakładamy czapeczkę kremu i układamy gruszki. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!