Kukbuk
Kukbuk
Gryczany makaron z sosem ostrygowym, bobem i smażoną rybą

Makaron gryczany z bobem i smażoną rybą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
makaron gryczany
500 g
starty imbir
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
posiekane chili
1 łyżeczka
sos ostrygowy
2 łyżki
oct ryżowy
1 łyżka
woda
100 ml
ugotowany i obrany bób
200 g
młody groszek
100 g
sól
do smaku
dorada
4 filety
olej
do smażenia
kolendra
1 pęczek
limonka
1 sztuka

Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy imbir, posiekany czosnek i chili. Wlewamy sos ostrygowy, ocet i wodę. Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Wkładamy do niego ugotowany makaron, bób i groszek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą.

krok 2

Rybę smażymy na patelni, na oleju, aż skórka się przyrumieni. Do miseczki nakładamy makaron z bobem i groszkiem, na tym układamy rybę. Dekorujemy posiekaną kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!