Kukbuk
Kukbuk
Lemoniada rabarbarowa (fot. Maciek Niemojewski)

Lemoniada rabarbarowa z rozmarynem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
rabarbar
500 g
imbir
1-centymtrowy kawałek
świeży rozmaryn
kilka gałązek
miód lub brązowy cukier
3 łyzki
woda
700 ml
do podania:
kostki lodu
według uznania
limonka
kilka plastrów
świeży rozmaryn
do dekoracji

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Rabarbar myjemy i po odcięciu końcówek kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

krok 2

Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, imbir, rozmaryn oraz wybrany słodzik. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.

krok 3

Powstały napar przecedzamy przez sito. Płyn najpierw studzimy na blacie, później przekładamy do lodówki, by dobrze się schłodził.

krok 4

Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, plasterki limonki i rozmaryn. Uzupełniamy zimną lemoniadą. 

TIP

Pozostały rabarbar możemy wykorzystać do ciasta, naleśników lub domowych bułeczek.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk