Kukbuk
Kukbuk
Placki z ciasta cydrowego z kwiatami czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu w cieście cydrowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
czarny bez
30 kwiatostanów
mąka pszenna
350 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
jajka "zerówka"
2 sztuki
cukier
4 łyżki
skórka z cytryny
1 łyżeczka
cydr
300 ml
olej rzepakowy
5 łyżek
cukier puder
do posypania

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

krok 1

Kwiaty czarnego bzu układamy na tacy i zostawiamy na co najmniej godzinę, aby pozbyć się potencjalnych niepożądanych lokatorów. Nożyczkami skracamy zielone łodygi kwiatów.

krok 2

Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Robimy wgłębienie i dodajemy jajka, cukier oraz skórkę cytrynową. Stopniowo wlewamy cydr i mieszamy ciasto trzepaczką, aż zrobi się gładkie i lejące.

krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej. Trzymając kwiaty za łodygi, zanurzamy je w cieście, po czym kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. 

krok 4

Rumiane placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Pamiętamy, aby nie jeść zielonych łodyg wystających z placuszków.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk