Kukbuk
Kukbuk
Prosty krem z selera z dodatkiem szałwi i orzechów włoskich, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Krem z selera z szałwią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
korzeń selera
700 g
oliwa
do smażenia i podania
bulion warzywny lub z kurczaka
1 l
sól morska
do smaku
pieprz mielony
szczypta
świeża szałwia
12 listków
orzechy włoskie
garść

Przepis i zdjęcie: Izabela Heftowicz / PassionOn

krok 1

Seler obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie (5 minut).

krok 2

Przekładamy do gorącego bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.

krok 3

Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na oliwie przesmażamy listki szałwii – wystarczy parę sekund.

krok 4

Krem dekorujemy szałwią, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz paroma kroplami oliwy. Podajemy z kromką świeżego pieczywa.

Więcej przepisów z selerem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk