Kukbuk
Kukbuk
Indyjskie naleśniki/placki kokosowo ryżowe z wiórkami kokosowymi (fot. Monika Domańska)

Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mąka ryżowa
250 g
woda
625 ml
świeże drożdże
10 g
wiórki kokosowe
150 g
cukier
50 g
sól
szczypta
olej kokosowy
do smażenia

Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / chilitonka.com

krok 1

Łyżkę mąki ryżowej i 125 mililitrów wody mieszamy w rondelku i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Kiedy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.

Drożdże mieszamy z resztą wody.

krok 2

Do dużej miski wsypujemy 250 gramów mąki ryżowej, wiórki kokosowe, cukier i sól. Dodajemy mąkę ryżową z rondelka oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i chowamy do lodówki na 5 godzin. Jeśli po tym czasie ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę wody i mieszamy.

krok 3

Na małej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy naleśniki na złoty kolor, najpierw z jednej strony, pod przykryciem, potem z drugiej, już bez pokrywki.

Podajemy z owocami, na przykład z marakują, karambolą lub mango.

poczytaj

w wolnej chwili:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk